Škola programiranja za naše najmlađe

Svaka kompanija ima svoje ciljeve. Ponosni smo na to što je jedan od ciljeva kompanije u kojoj radim i ulaganje u djecu
4167 pregleda 0 komentar(a)
Škola programiranja za najmlađe, Foto: DoMEn
Škola programiranja za najmlađe, Foto: DoMEn

Prije ravno 7-8 godina, jedna mala glavica, sa njegovih tada 10-tak godina mi je tražila da joj na računaru instališem Skečap (SketchUp) – softver za 3D modeliranje. Moja reakcija: ????? Možete samo da zamislite količinu upitnika oko moje glave. Pri tome uzmite u obzir i činjenicu da sam ja na 5. godini studija odslušao Autoked (AutoCAD) koji služi za istu stvar. Ukratko, mala glavica je htjela da nacrta platformu za vožnju skejtborda kojeg je mjesec dana prije dobila na poklon. Učeći sa Jutjub videa kako se vozi skejtbord, došao je do platformi, odnosno kako se platforme izrađuju, te kako se platforme projektuju, i na kraju kako se koristi Skečap. Nakon 7 dana, platforma je bila nacrtana kao 3D model spremna da se odštampa i ponese đedu da je napravi, od strane dječaka od 10-11 godina tada.

Bez pristupa Internetu i novim tehnologijama naša djeca su u zaostatku za svojom generacijom. Ukoliko postoji oblast koju želi posebno da istražuje, onda bi dužnost nas starijih trebalo da bude da mu obezbijedimo da razvija svoju radoznalost. Zadatak nas starijih je da im pokažemo šta sve može da se uradi i kako kreativno da se iskažu. Naša rekacija ne treba da bude “ali to sam ja na 5. godini fakulteta učio i neznam kako da te naučim da koristiš Skečap”, kakva je bila moja prva reakcija u navedenom primjeru. Upravo suprotno, treba biti podstičuća, kao što sam na kraju i sam uradio, instalisao Skečap i doživio trenutak “kako mi je djete pametno”!

Slične misli su mi prolazile kroz glavu i prije 11 godina, kada smo Goran Šuković i ja pokrenuli priču o ljetnjoj školi programiranja, danas cjelogodišnjoj DoMEn školi programiranja. Matematika, programiranje i sve više inženjerstvo danas su jedne od najtraženijih profesija, a svaka zemlja koja ima profesionalce iz ovih oblasti ima stratešku prednost u odnosu na ostale. Zato smo odlučili da djeci u Crnoj Gori omogućimo da i mimo nastave, besplatno uče programiranje i stiču vještine koje im nisu dostupne kroz redovno obrazovanje.

DoMen škola programiranja
Škola programiranja(Foto: DoMEn)

U septembru 2019. godine, kroz saradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, za 50 učenika V i VI razreda osnovnih škola su organizovani besplatni časovi DoMEn škole programiranja. Sjajna nastavnica, Helena Đurović radila je sa mališanima u programskom jeziku Skreč (Scratch) skoro tri mjeseca trudeći se da kod njih izgradi ljubav prema istraživanju i rješavanju problema, te da ih nauči algoritamskom načinu razmišljanja.

Jedan od komentara koji sam čuo kada smo počeli sa promocijom je bio da su djeca, koja u tom periodu tek uče da računaju, zapravo premala da programiraju. Ono što većina ne zna jeste da djecu ovog uzrasta učimo programiranju kroz programski jezik koji je vizuelan, te stoga vrlo intuitivan i njima zanimljiv za rad. Iako djeca u početku vide Skreč kao igru, malo po malo, ona u stvari rješavaju zadate probleme kao pravi programeri. Na kraju svoje animacije i projekte, mogu podijeliti sa vršnjacima iz cijelog svijeta na platformi www.scratch.mit.edu. Kada ih vidite kako vire iza računara i klikću, shvatite koliko je njihova radoznalost zadovoljena. Nama samo preostaje da se iščuđavamo “kako su nam djeca pametna”.

DoMEn škola programiranja
Škola programiranja(Foto: DoMEn)

Kako kaže i nastavnica Helena, mi roditelji bi trebalo prvo da primijetimo sklonost naše djece prema programiranju i prirodnim naukama, no i za to postoji pomoć: “Djeci su danas dostupni računari, smart telefoni i mnogobrojne aplikacije na njima već od najranijeg uzrasta, od I razreda osnovne škole. U nekim slučajevima i ranije. Jedan broj aplikacija može poslužiti da se prepozna sklonost djeteta ka programiranju i naravno da su roditelji prvi koji to mogu primjetiti. Tada bi djetetu trebalo pružiti šansu da se oproba u toj oblasti. Donja starosna granica, kada bi dijete moglo da počne s učenjem programiranja je niža u odnosu na nekoliko godina unazad. Iz mog iskustva, V i VI razred osnovne škole je idealno vrijeme da djeca počnu s učenjem programiranja.”

Svaka kompanija ima svoje ciljeve. Ponosni smo na to što je jedan od ciljeva kompanije u kojoj radim i ulaganje u djecu. Rezultat ovog ulaganja su divni mladi ljudi, predstavnici Crne Gore na brojnim takmičenjima, doktoranti računarskih nauka na svjetskim univerzitetima i predavači na našim, kao i vrsni programeri poznatih kompanija.

Ovogodišnja DoMEn škola programiranja uvela je 50 naših mališana u novi svijet, a narednih godina trudićemo se da taj svijet još više zavole kroz naprednije grupe i složenije programske izazove, baš kao što smo radili i godinama unazad, i kako ćemo raditi u budućnosti. U polugođu koje predstoji očekuje nas rad sa još nekoliko grupa.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije DoMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.