Namjerno usporavanje starijih modela Apple će da košta do pola milijarde dolara

Apple je probleme pripisivao uglavnom temperaturnim promjenama, velikoj upotrebi i drugim problemima, i rekao da su njihovi inženjeri "brzo i uspješno radili na rješavanju problema"
9339 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Apple pristala je da plati do 500 miliona dolara za rješavanje spora u kojem je optužena da je namjerno usporavala starije modele iPhone dok su lansirali nove modele, kako bi natjerali vlasnike da kupuju nove.

Nagodbom se od Apple traži da svakom kupcu plati 25 dolara za iPhone.

Minimalan trošak za Apple biće 300 miliona dolara, dok bi ta cifra mogla da ide do 500 miliona dolara, zavisno od broja korisnika koji se prijave za povrat novca.

Kada je informacija o usporavanju starijih modela dospjela u javnost Apple se našao na udaru kritika i odmah su podignute i tužbe.

Kompanija se branila da su telefoni usporeni kako bi se smanjilo opterećenje baterije jer bi mogla brže da se isprazni i telefon naglo ugasi kada je baterija pri kraju.

Nagodba obuhvata sve državljane SAD koji su kupili iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus ili SE koji su radili iOS 10.2.1 ili noviji operativni sistem.

Takođe, pokriva američke vlasnike iPhonea 7 i 7 Plus koji su radili iOS 11.2 ili noviji prije 21. decembra 2017.

Potrošači su tvrdili da su performanse njihovih telefona bile slabije nakon instaliranja ažuriranja Apple-ovog softvera.

Rekli su da ih je ovo natjeralo da vjeruju da su im telefoni "pri kraju", zamjenjujući ih novim modelima ili kupovinom nove baterije.

Apple je probleme pripisivao uglavnom temperaturnim promjenama, velikoj upotrebi i drugim problemima, i rekao da su njihovi inženjeri "brzo i uspješno radili na rješavanju problema".

Advokati su nagodbu opisali kao "pravednu, razumnu i adekvatnu".

Advokati planiraju da traže do 93 miliona dolara, što je 30 odsto od 310 miliona dolara, pravne takse, plus do 1,5 miliona dolara troškova.

Nakon inicijalnog nezadovoljstva zbog sporih iPhone uređaja, Apple se izvinio korisnicima i spustio cijenu zamjenskih baterija na 29 sa 79 dolara.

Bonus video: