Bosch razvio brzi test za koronavirus

Potpuno automatizovan test daje rezultate za manje od dva i po sata
5441 pregleda 3 komentar(a)
Potpuno automatizovan test kompanije Bosch, Foto: Bosch-presse.de
Potpuno automatizovan test kompanije Bosch, Foto: Bosch-presse.de

Njemački tehnološki div Bosch objavio je da je razvio brzi test za koronavirus a Siemens je najavio uspostavu mreže za 3D printanje djelova medicinskih uređaja.

Potpuno automatizovan test daje rezultate za manje od dva i po sata, a namijenjen je za upotrebu u bolnicama, ljekarsim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u saopštenju kompanije.

Ima "tačnost veću od 95 odsto" i zadovoljava standarde kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrde u kompaniji Bosch.

Trenutno se rezultati testiranja na koronavirus u Njemačkoj čekaju četiri do pet sati, a zbog spoljnih laboratorija koji obavljaju ključni dio posla katkad i duže, prema institutu Robert Koh.

Boschov test trebao bi da omogući da se cijeli postupak obavlja u bolnicama ili klinikama, prenosi agencija Hina.

Kompanija ga je razvila u roku od šest sedmica, u Njemačkoj bi trebao biti dostupan od aprila, a naknadno i u drugim zemljama.

Kompanija Bosch je saopštila da još se čekaju odobrenja nadležnih tijela iako neke laboratorije u određenim okolnostima već mogu dobiti pristup tehnologiji.

Još nije poznato koliko će koštati.

Ima "tačnost veću od 95 odsto"
Ima "tačnost veću od 95 odsto"(Foto: bosch-presse.de)

Nacrt testa uključuje uređaj za analizu Vivalytic u koji se unosi bris koji se čuva u kaseti.

I industrijski konglomerat Siemens pridružio se borbi protiv koronavirusa, najavljujući pokretanje mreže 3D printera koja će ljekare povezati sa kompanijama radi 3D printanja medicinske opreme.

Mreža bi trebala da ublaži akutnu nestašicu opreme poput respiratora, saopštila je kompanija.

Siemens je osigurao 120 štampača za potrebe vezane uz korona, dodaju iz kompanije, navodeći da očekuje da se inicijativi pridruže i druge kompanije.

Bonus video: