Sajtovi koji tvom djetetu mogu pomoći u učenju

Svoju roditeljsku ulogu doživljavam upravo tako da treba da im pomognem da ga koriste zdravo, da ih uputim na sve mehanizme kako da ne budu izloženi online nasilju, ali i da im ukažem na sav koristan sadržaj koji postoji

5633 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domain.me
Foto: Domain.me

Kako moja djeca odrastaju u doba društvenih mreža i novih tehnologija, svako otvaranje naloga na novoj društvenoj mreži za mene, kao i većinu roditelja, označi i novu glavobolju. No, i pored toga što su izloženi većem riziku u online svijetu, ne mogu poreći činjenicu da im internet pomaže u školi i da su mnoštvo domaćih zadataka upravo riješili pretraživajući stvari koje nekada nisam znala da im objasnim.

foto: Domain.me

Primjećujem da poznaju sve napredne funkcije našeg računara i mobilnih telefona, a engleski jezik već uz pomoć brojnih serija, YouTube videa, crtanih filmova i sadržaja na tom jeziku, govore bolje od mene. Pa, zašto se protiviti upotrebi interneta i novih tehnologija u mjeri u kojoj je to zdravo?

Svoju roditeljsku ulogu doživljavam upravo tako da treba da im pomognem da ga koriste zdravo, da ih uputim na sve mehanizme kako da ne budu izloženi online nasilju, ali i da im ukažem na sav koristan sadržaj koji postoji.

Ovo je spisak sajtova koji sam sastavila istražujući šta bih svojim mališanima mogla da predložim kao edukativne i zabavne sadržaje.

Interaktivni kursevi i akademije

Jedna od najvećih platformi za onlajn učenje je Kan Akademija koju svakodnevno posjete milioni mladih iz cijelog svijeta. Klikom na njihov sajt www.khanacademy.org, sa djetetom možeš kreirati profil i obilježiti ono o čemu bi dijete voljelo da nauči više. Naravno, bez obzira na to šta izaberete pri kreiranju profila, svi kursevi su djetetu uvijek dostupni.

I najsloženije pojave, predavač objašnjava prostim i razumnjivim jezikom, crtajući sve opisane pojmove na grafičkoj tabli, što je složićemo se, posebno bitno za mlade kojima po običaju klasična predavanja u kojima predavač samo priča ne zadržavaju pažnju. Ispod svakog videa dijete može ostaviti komentar i pitati ostale korisnike za pomoć, a vidjećeš i veliki broj interakcija koje mi ulivaju povjerenje da su djeca na ovakvoj platformi bezbjedna i da sa strancima razgovaraju isključivo o edukativnim temama.

foto: Domain.me

Kada dijete napravi svoj profil, možete pratiti i to kako napreduje ili uraditi test i vidjeti koliko je iz cijelog kursa zapamtilo. Jedan dio ove platforme preveden je i na naš jezik, ali ja ti preporučujem da pomogneš djetetu da lekcije prati na engleskom, jer osim što je dostpuno mnogo više kurseva, radiće i na usavršavanju ovog jezika.

Ovu platformu posebno izdvajam zbog svoje sveobuhvatnosti - predavanja su iz različitih oblasti, od teorije matematike do finansija, hemije i fizike, pa dijete, osim što ima priliku da dublje prouči ono što inače uči u školi, može slušati i kurseve kojih možda nema među redovnim predmetima. Naravno, ako je dijete stariji osnovac ili srednjoškolac, može samostalno napraviti profil i pratiti sve lekcije koje su u obliku video snimaka trajanja od 5 do 10 minuta.

Kada već govorimo o učenju stranih jezika, najpopularnije aplikacije iz te oblasti svakako su Babbel i DuoLingo, sa kojima dijete može početi učenje preko 40 svjetskih jezika kod svoje kuće. Babbel ima manje dostupnih kurseva, ali je po mnogim recenzijama trenutno jedan od najboljih alata za učenje stranih jezika, iako nije besplatan. DuoLingo je sa druge strane sasvim besplatna aplikacija koja djetetu može obezbijediti svakodnevno učenje i usavršavanje kroz mini testove i igrice.

Ukoliko tvoje dijete mašta i o studiranju u inostranstvu, znaš da je engleski jezik i sertifikat o stečenom znanju neophodan, pa je trenutno dostupan i kurs na sajtu Britanskog savjeta koji upravo nudi odgovarajući sadržaj namijenjen mladima kroz igre, audio i video lekcije, a koji su istovremeno i sjajna priprema za polaganje IELTS testa koji sprovodi ova organizacija.

YouTuberi koji te neće brinuti

Početak škole uglavnom znači i početak zajedničkog učenja sa djecom. Nekada je mojim mališanima pomoć neophodna, a onda kada procijenim da je to moguće, svojoj djeci ostavim da zadati problem sami istražuju i pokušaju da riješe bez moje intervencije. Kao i većina njihove generacije, prvo se obrate dobrom prijatelju koji sve zna - Google pretraživaču, a jednom ih je pri rješavanju matematičkih problema odveo do sjajnih YouTube kanala koji su me u nekoliko narednih situacija spasili od uloge učiteljice.

Toni Milun YouTube kanal tako je bio pravo otkriće iz oblasti matematike za osnovce i srednjoškolce, a jednako dobar kanal je i Slobodno Uči Akademija, namijenjen osnovcima sa lekcijama iz fizike i matematike. Osim ovih, postoje i brojni drugi na koje ćete zajedno sa djetetom naići pa dijete može samo procijeniti čiji mu se način objašnjavanja najviše sviđa.

Programiranje

Svi su svjesni toga da je programiranje zanimanje budućnosti i da će znanje iz ove oblasti biti neophodno jednako kao i poznavanje rada na računaru? Zbog toga je važno da naša djeca što ranije počnu sa usvajanjem znanja iz ove oblasti.

Jedan od sajtova koji djetetu može ponuditi kurs uz koji samostalno (čak i bez pomoći odraslih) može učiti proramiranje je i www.code.org koji ima dostupne kurseve kako za osnovce, tako i za srednjoškolce. Dijete prolazi kroz nivoe i susrijeće se sa složenijim problemima, a sve je vrlo intuituvno i meni lično nekada zabavno da sa djecom rješavamo zadate probleme i zajedno učimo. Od nedavno je dostupan i kurs uz pomoć kojeg dijete može naučiti da napravi i svoj lični jednostavni web sajt uz pomoć HTML-a i CSS-a, pa djeci sve može biti vrlo zabavno i inspirativno da krenu sa svojim prvim koracima.

Pored toga, na sajtu www.stemedukacija.me možeš pronaći i besplatan online priručnik uz koji dijete može samostalno učiti programiranje u programskom jeziku Scratch, koji je inače upravo stvoren kako bi djecu kroz intuitive korake uvodio u svijet programiranja.