Fajzer/Bajontek vakcina neutralizuje brazilsku varijantu virusa?

Fajzer je otkrio da je njegova vakcina neutralizovala druge zaraznije sojeve prvi put identifikovane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, iako južnoafrička varijanta može smanjiti zaštitna antitijela koja razvija vakcina

3731 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vakcina protiv Kovida-19 proizvođača Fajzer/Bajontek uspjela je da neutralizuje novu varijantu koronavirusa koji se brzo širi u Brazilu, prema laboratorijskoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine.

Krv uzeta od osoba koje su primile vakcinu neutralizovala je konstruiranu verziju virusa koja je sadržala iste mutacije koje se prenose na dio vrlo zarazne varijante P.1 prvi put identifikovane u Brazilu, a istraživanje su sproveli naučnici iz kompanija i saradnici sa Univerziteta u Teksasu, piše Rojters.

Naučnici su rekli da je sposobnost neutralizovanja približno jednaka efikasnosti koju vakcina Fajzer/Bajontek ima na prethodnu manje zaraznu verziju virusa iz prošle godine.

U prethodno objavljenim studijama, Fajzer je otkrio da je njegova vakcina neutralizovala druge zaraznije sojeve prvi put identifikovane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, iako južnoafrička varijanta može smanjiti zaštitna antitijela koja razvija vakcina.

Fajzer je rekao kako vjeruje da će njegova sadašnja vakcina štititi od južnoafričke varijante virusa.

Međutim, proizvođač ljekova planira da testira treću dozu svoje vakcine, kao i verziju koja je posebno obnovljena za borbu protiv te varijante kako bi bolje stvorila imunološki odgovor.

Bonus video: