Prvi na svijetu proglasili bitkoin za zvanično sredstvo plaćanja

Cijena bitkoina porasla je neposredno nakon glasanja za pet odsto - na 34.295 američkih dolara

9857 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

El Salvador je postao prva država na svijetu u kojoj je bitkoin proglašen za zvanično sredstvo plaćanja, pošto je Kongres podržao predlog predsjednika Naiba Bukelea.

Od ukupno 84 parlamentarca u maloj centralnoameričkoj zemlji, 62 ih je glasalo za zakon kojim se bitkoin proglašava za zvanično sredstvo plaćanja u državi, uz američki dolar.

El Salvador je tako postao prva država na svijetu u kojoj je neka kriptovaluta zvanično sredtvo plaćanja, prenosi RTS.

Cijena bitkoina porasla je neposredno nakon glasanja za pet odsto - na 34.295 američkih dolara.

Mladi i veoma popularni predsjednik El Salvadora Naib Bukele je prije tri dana, na velikoj onlajn konferenciji posvećenoj bitkoinu, objelodanio svoj predlog i objasnio da će kriptovaluta kao zvanično sredstvo plaćanja olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porijekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.

U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvijek nema ni bankovne račune.

"Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama", napisao je Bukele na Tviteru.

Predsjednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika "Strike", koja će imati zadatak da u zemlji "izgradi" infrastrukturu za upotrebu bitkoina.

Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mjesto po broju preuzimanja.

Bonus video: