Hajde, požurite, čeka vas nova regionalna platforma za saradnju mladih!

Koristeći platformu, mladi će imati priliku da promovišu svoje ideje, pronađu i daju nove predloge za rešavanje zajedničkih problema u oblastima poput životne sredine, prirodnog i kulturnog nasleđa, zdravlja, kao i ostalog sadržaja, u zavisnosti od oblasti koja ih interesuje.

11912 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Digitalizuj.me
Foto: Digitalizuj.me

Hajde! platforma (www.hajde.media) je novo onlajn mesto susreta namenjeno svim mladim ljudima koji su zainteresovani za aktivno učestvovanje u i svakodnevno praćenje zanimljivih dešavanja, novosti i prilika na Zapadnom Balkanu. Mladi će na platformi imati priliku za upoznavanjem, deljenjem vlastitih iskustava i sticanjem korisnih znanja i informacija o profesionalnim prilikama i dešavanjima u regionu.

Hajde! predstavlja konstruktivan digitalni medijski prostor za mlade iz regiona koji dokazuje da barijere ne moraju biti prepreke, već prilika za rast, razvoj i uspešnu regionalnu saradnju.

Naziv platforme je karakterističan zbog toga što reč „hajde“ ima isto značenje na svim jezicima s ovog govornog područja i zbog simbolike imperativa „hajde“ koji označava podsticaj za akciju, pokret i kretanje. Hajde da sarađujemo, hajde da stvaramo nove vrednosti i hajde da krenemo u bolju budućnost.

„Imamo priliku da prikažemo priče o sličnostima i posebnostima našeg kraja, a na ovom putovanju vodili su nas naši profesori kao mentori. Tokom programa izgradili smo čvrste veze s vršnjacima širom regiona, ovu grupu ljudi i veze koje smo stvorili želimo da, kroz novinarski rad, podelimo s našim vršnjacima u regionu”, rekla je Branislava Kolarov, jedna od mladih novinarki koja je radila na platformi.

Jedan od osnovnih ciljeva Hajde! platforme je promovisanje duha pomirenja i saradnja mladih Zapadnog Balkana s posebnim naglaskom na važnost podrške za saradnju mladih kroz programe razmene. Ovo je prva platforma te vrste. Omladinsku platformu kreirali su mladi ljudi, svojim idejama i vizijama

"Ukratko rečeno, sada sam zrelija kao pojedinac i spremnija kao profesionalac, a sve zahvaljujući ovom neverovatnom iskustvu. I, ako mogu da spomenem, uživala sam radeći s neverovatnim ljudima koji su uvek bili tu da nam pomognu i podrže nas bez obzira na sve. Sve to je učinilo ovo iskustvo više nego posebnim", rekla je još jedna mlada novinarka, Kiara Manja.

Kao regionalna platforma za podršku, Hajde! platforma nudi jednostavan i besplatan pristup mladima za pronalazak sadržaja koji će im pomoći da svoje planove i ideje pretvore u stvarnost. Na platformi se mogu pronaći različite kategorije iz različitih oblasti, kao što su: kultura, sport, umetnost, stipendije, poslovi i stažiranje, volontiranje, radionice, konferencije, takmičenja i grantovi.

Koristeći platformu, mladi će imati priliku da promovišu svoje ideje, pronađu i daju nove predloge za rešavanje zajedničkih problema u oblastima poput životne sredine, prirodnog i kulturnog nasleđa, zdravlja, kao i ostalog sadržaja, u zavisnosti od oblasti koja ih interesuje. Hajde! i RYCO daju prednost mladima jer bolja budućnost i bolje društvo počinju sa mladima.

Hajde! platforma je zvanično pokrenuta 8. decembra 2021. godine, tokom regionalnog ministarskog sastanka o mladima i obrazovanju u Tirani koji su organizirali Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), državni ministar za mlade i decu Albanije i Ministarstvo obrazovanja i sporta Albanije.

“Hajde!” vodi RYCO, regionalna međuvladina organizacija uspostavljena od šest vlada Zapadnog Balkana sa ciljem pozitivne razmene iskustava među mladima u regionu.