Autonomna vozila, 5G, VR i AR tehnološki trendovi u 2020.

Iako je 2020. godina trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi da saobraćaju ulicama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena
1305 pregleda 0 komentar(a)
Facebookova podružnica Oculus VR otvorila put razvoju VR-a, Foto: AP
Facebookova podružnica Oculus VR otvorila put razvoju VR-a, Foto: AP

Razvoj autonomnih vozila i 5G mobilnih mreža te virtuelna (VR) i proširena stvarnost (AR), trendovi su koji bi mogli obilježiti 2020. godinu na polju tehnologije.

Iako je 2020. godina trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi da saobraćaju ulicama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena.

Glavni problem, kako prenosi agencija Hina, ostaje kako predvidjeti ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. Waymo, podružnica matične Googleove kompanije Alphabet, jedina je kompanija koja trenutno sprovodi opsežna testiranja "robotaksi" usluga.

Virtuelna realnost - tržište koje se razvija

Uprkos milijardama dolara ulaganja, tehnologija za koju korisnik mora da nosi posebnu kacigu kako bi uronio u virtuelnu stvarnost (VR) i dalje ostaje usluga koju konkurencija nije pokrila.

Facebookova podružnica Oculus VR sa svojim je bežičnim setom Quest, sa kojim korisnik ne mora da bude povezan na skupi računar, otvorila put razvoju VR-a.

Oculus VR planira u ovoj godini da napravi još jedan korak naprijed - umjesto uobičajenog kontrolnog sistema za upravljanje, planira da razvije tehnologiju koja će pratiti pokrete ruku.

Razvoj 5G-a se nastavlja, cilj uvođenje širom svijeta

U 2019. godini su uvedene prve mreže super-brze bežične tehnologije pete generacije. Ova godina bi mogla da bude prva u kojoj će 5G biti rasprostranjen širom svijeta, prenosi Hina.

Proizvođač čipova Qualcomm, čija se tehnologija može naći u velikom broju pametnih mobilnih telefona, u 2020. godini planira da proda do 225 miliona mobilnih uređaja s 5G tehnologijom.

Pitanje je samo ko će se prvi usmjeriti na 5G, industrija ili potrošači. U međuvremenu će se vjerovatno nastaviti polemika oko toga treba li kineskoj tehnološkoj kompaniji Huawei omogućiti da učestvuje u razvoju 5G mreže u svijetu.

Ambijentalno računarstvo čeka sve jači razvoj

Tehnologija ambijentalnog računarstva, koja podrazumijeva interakciju sa računarima koji se nalaze u mnogim uređajima u korisničkom okruženju, nije nova. Međutim, uz pomoć širenja govornog asistenata i minimiziranja računarske tehnologije, koncept "ambijentalnog računarstva" postaje stvarnost.

Amazon je nedavno predstavio eksperimentalni prsten i set naočara, oba opremljena glasovnom asistentkinjom Alexom. Postoje i neke funkcije kojima se može pristupiti uz pomoć Appleovog iPhonea obično koristeći pametni sat Apple Watch ili bežične Bluetooth slušalice Airpods.

Mogle bi biti razvijene naočare za "ambijentalno računarstvo"

Apple je među tehnološkim kompanijama koje bitnom smatraju tehnologiju poznatu kao proširena stvarnost (AR), u kojoj se virtuelni elementi na elektroničkom ekranu čine kao da su smješteni u stvarno okruženje.

Ta kompanija svojom AR platformom ARKit želi da omogući programerima da mogu jednostavno da integrišu tu tehnologiju u svoje aplikacije. Za početak je tehnologija usmjerena prema igricama, ali i prema programima učenja i i aplikacijama vezanim za rad.

Apple, kako prenosi Hina, zajedno sa drugim kompanija planira razvoj AR naočare. Kompanija koja se bavi razvojem softvera Niantic, a koja je razvija AR u mobilnim igricama uključujući i popularni Pokemon Go, već se priprema za budućnost koja će uključivati AR naočare.

Bonus video: