[DOMEN] Društveno odgovorno poslovanje u 2019. godini

Ovo je rekapitulacija naše prethodne godine i aktivnosti koje nas posebno čine srećnim. Ono što budi radost u nama, nastavljamo da praktikujemo i u toku 2020. godine
2014 pregleda 0 komentar(a)
Domen, Foto: Domain.me
Domen, Foto: Domain.me

Kada je započet .ME projekat, znali smo da to nije samo prilika da se razvije zdrav biznis, već i obaveza, a za nas i zadovoljstvo, da podijelimo znanje i iskustvo iz industrije i biznisa zajednici iz koje dolazimo, kao i mogućnost za podizanje svijesti o benefitima digitalnog svijeta i pomaganje ljudima da se njime uspješno kreću.

Ova ideja pratila nas je, kako tokom prve decenije poslovanja, tako i tokom prethodne godine, o čemu više možete saznati u redovima koji slijede.

Na mladima svijet ostaje, zato učimo programiranje od malih nogu

U 2019. godini smo, u organizaciji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, drugu godinu zaredom organizovali DoMEn kup - takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola. U pitanju je potpuno novi vid takmičenja u Crnoj Gori, a organizuje se po ugledu na međunarodnu Olimpijadu. Takmičenje se odvija u potpunosti online, te na njemu ravnopravno mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola bez obzira na to iz kog grada dolaze. Zadaci se rješavaju upotrebom programskih jezika C/C++, Java, Pascal i Python i prava je prilika za sve one koji imaju afiniteta ka programiranju. Da ih obradujemo odmah na početku, već u februaru ove godine krećemo sa novim ciklusom takmičenja! A za iskusnije i ambicioznije, sve one koji žele da se oprobaju sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, preporučuemo da posjete Otvoreno prvenstvo Hrvatske (prijava) i Otvoreno prvenstvo SAD-a.

DoMEn kup je zadnji u seriji aktivnosti koje smo pokrenuli, a čitav projekat započeli smo DoMEn Školom programiranja, koju je tokom 2018/2019 pohađalo 127 osnovaca i srednjoškolaca, koji su na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG uz iskusne profesore pravili svoje prve kodove. Posebno smo ponosni na uspjehe naših mladih programera, pa su prvoplasirani na zahtjevnom državnom takmičenju svake godine naši polaznici. Tako su ove godine, kao najbolji na nacionalnom nivou, Crnu Goru na Međunarodnom takmičenju iz informatike predstavljala upravo dva naša polaznika - Kosta Vukićević i Jovan Kašćelan.

Ove školske godine se za DoMEn školu programiranja prijavilo čak 470 učenika osnovnih škola i 180 učenika srednjih škola. Osnovci iz 5. i 6. razreda su skoro tri mjeseca radili sa profesoricom Helenom Đurović u programskom jeziku Scratch, dok starije polaznike čeka rad u programskim jezicima C++ i Java u ljetnjem semestru.

Kao i svake godine, tako će i ove školske, ciklus priprema biti završen i zaokružen Ljetnjom školom programiranja, na kojoj će se odabrani olimpijci pripremati za međunarodno takmičenje 2020. godine koje će se održati u Singapuru. Osim olimpijaca, školu pohađaju i zainteresovani talentovani programeri, sa ciljem da jednog dana postanu olimpijci. I ovu aktivnost realizujemo u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom UCG. Prethodne godine, 11. otkako realizujemo projekat, 20 učenika crnogorskih osnovnih i srednjih škola je imalo priliku da provedu 7 dana učeći i zabavljajući se u Kolašinu.

Robotika, matematika, fizika, hemija, biologija i još malo programiranja

Ali, to nije sve. Bilo je još toga, pa idemo jedno po jedno.

Da li ste znali da je prethodne godine 8 timova iz 6 crnogorskih osnovnih škola imalo priliku da odmjeri snage u petom po redu takmičenju FIRST LEGO Liga, koje se zasniva na robotici i, ove godine, rješavanju problema na temu Into Orbit (U orbiti), a da je najbolje ocijenjeni tim dobio šansu da predstavlja Crnu Goru na međunarodnoj FIRST LEGO Ligi koja je u junu održana u dalekom Libanu?

Domen
Robotika, matematika, fizika, hemija, biologija i još malo programiranja(Foto: domain.me)

Ako se pitate šta je uopšte FIRST LEGO Liga, reći ćemo vam da je riječ o planetarno popularnom takmičenju, što znači da se održava čak u 98 država svijeta. Namijenjeno je djeci uzrasta od 9 do 16 godina, i njihov je zadatak da u svojim školama formiraju timove i uz pomoć nastavnika rade na konstruisanju robota za takmičenje, kao i na razradi inovativnog rješenja na zadatu temu. Ovo takmičenje se na nacionalnom nivou organizuje od strane fondacije Mladi pronalazači Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, Ministarstva prosvjete Crne Gore i naše kompanije.

Sljedeća je matematika, a gdje je matematika, tu je i Dijagonala - jedini matematički list namijenjen osnovcima u Crnoj Gori.

Oni kojima je ovo omiljeni predmet, sa Dijagonalom se druže od 2018. godine, zahvaljujući Udruženju nastavnika matematike Crne Gore, a ne možemo da ne istaknemo to koliko smo ponosni što je naša kompanija jedan od prijatelja ovog projekta. Ipak, najponosniji smo na sve male matematičare koje svakog tromjesečja potraže novi primjerak Dijagonale u knjižarama i školskim bibliotekama i sa velikom posvećenošću rješavaju zadatke koje pokrivaju školski program od 6. do 9. razreda.

A znate li da se u Crnoj Gori održava Olimpijada znanja i to već 11. godina zaredom?

Olimpijada znanja je takmičenje iz matematike, fizike, hemije, biologije i programiranja, namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Rektorata UCG, Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Društva matematičara i fizičara Crne Gore i kompanije doMEn.

Cilj takmičenja je popularizacija prirodnih nauka, a podaci govore da je, u prvoj deceniji postojanja, na Olimpijadi znanja učestvovalo preko 3600 učenika, dok je u maju prethodne godine ovaj broj je uvećan za preko 500 đaka iz čitave Crne Gore.

Male stvari koje svakodnevicu čine zanimljivom i boljom

Kako ne volimo da gubimo vrijeme, tako smo prethodnu godinu započeli donacijom didaktičkog materijala JU Dnevni Centar “Tisa” iz Bijelog Polja. Uklopne slagalice, table za vježbu grafomotorike, karte za jezički razvoj, razvoj kognitivnih sposobnosti, kao i za razvoj memorije, pažnje i koncentracije nešto je što osobama sa smetnjama u razvoju omogućava da na interesantan način steknu brojne vještine, ali prije svega i samopouzdanje, odgovornost i osjećaj pripadnosti društvu.

Domen
Male stvari koje svakodnevicu čine zanimljivom i boljom(Foto: domain.me)

A ako se na trenutak vratimo na biologiju, sigurni smo da ćete se sjetiti tih glomaznih i ponekad ne tako jednostavnih za korišćene mikroskopa. Srećom, danas postoji njihova alternativa zvana foldoskopi. U pitanju su mali, papirni i otporni optički instrumenti koji posmatrane pojave uvećavaju od 20 do 1400 puta. Osim što bude kreativnost i radoznalost za svijet koji nas okružuje, lako su prenosivi, pa se čas biologije može održati i u obližnjem parku, kao što praktikuju učenici cetinjske Gimnazije kojima smo ih, uz video projekat, donirali.

Nismo zaboravili ni malo veću “djecu”

Ima taj jedan događaj koji svake godine na jednom mjestu okuplja uspješne pojedince iz svijeta tehnologije, uključujući kiborge, astronauta, dirigenta, i mnoge druge sjajne govornike. Ne, ne, ne u svijetu, već kod nas, stvarno.

Ideja se rodila kada smo, nakon mnogobrojnih konferencija i prilika da stupimo u kontakt sa nekim od najuticajnijih predstavnika svijeta tehnologije, poželjeli da sve njih dovedemo u Crnu Goru. U tome smo uspjeli 2013. godine kada smo organizovali prvu Spark.me konferenciju.

Dok su u početku teme bile organičene na marketing i biznis, vremenom, kako je sama tehnologija postajala sve veći dio naših života, širio se i dijapazon tema, a od mjesta susreta nekoliko desetina entuzijasta, ovaj događaj postao je tehnološka konferencija od preko 700 učesnika koja se ne propušta.

Domen
"Nismo zaboravili ni malo veću djecu"(Foto: domain.me)

Ipak, za sve koji nisu bili u prilici da dođu i za one koji vole da obnove gradivo, tu je i rekapitulacija prvog i drugog dana prošlogodišnjeg izdanja konferencije, uz poziv da nam se pridružite već za nekoliko mjeseci, zadnjeg vikenda u maju.

Ovo je ujedno bila i rekapitulacija naše prethodne godine i aktivnosti koje nas posebno čine srećnim. Ono što budi radost u nama, nastavljamo da praktikujemo i u toku 2020. godine, a kako biste bili u toku sa novitetima na polju naših aktivnosti, predlažemo da nas pratite na veb sajtu STEM edukacija i, naravno, pridružite nam se ukoliko neki od projekata izaziva osmijeh i na vašem licu.