Hakeri koriste mape za praćenje koronavirusa za instaliranje malvera - Vijesti.me
OPASNOST ZA RAČUNARE SA WINDOWS OPERATIVNIM SISTEMOM

Hakeri koriste mape za praćenje koronavirusa za instaliranje malvera

Potencijalni hakeri prave klonove originalne veb stranice ili potpuno nove veb stranice

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Screenshot)

Na Univerzitetu “Johns Hopkins” (JHU) centar za sistemsku nauku i inženjering razvio je online mapu svijeta koja omogućava da se prate izvještaji o broju zaraženih Covid-19 virusom, odnosno virusom korona, (skoro) u realnom vremenu. Sada je ta ideja rasprostranjenija pa je sličnu stvar nedavno omogućio i Microsoft.

No, iako su to legitimni izvori, potencijalni hakeri prave klonove originalne veb stranice ili, pak, prave potpuno nove veb stranice koje tvrde da su legitimni izvori, prenosi portal “Ubergizmo”. 

Na primjer, mogli biste da naiđete na par veb sajtova poput - coronavirus-real-map.com ili coronavirus-realtime.com. Tu ćete možda i dobiti tačne informacije, međutim, ti lažni sajtovi mogu od vas da zatraže da instalirate aplikacije ili da prikupljaju vaše lične podatke na neki drugi način.

Kako da provjerite legitimnost sajta?

Neki od prijavljenih veb sajtova ohrabrile su korisnike da instaliraju malver aplikaciju na Windows sistemu što bi potencijalno ugrozilo sistem. Najbolji način da se držite podalje od nezvaničnih veb sajtova je provjeravanje URL adrese u gornjoj traci browser-a - pretraživača.

Ukoliko želite da posjetite baš ovaj sajt, onda URL adresa treba da sadrži arcgis.com kao naziv domena, tako znate da ste na pravom mjestu. Ukoliko piše nešto drugačije, ili je u pitanju novi veb sajt ili lažni sajt koja bi mogao da ugrozi vaš sistem. 

Za sada, TheNextWeb izvještava da je ovo posebno opasno za računare sa Windows operativnim sistemom, i savjet je da se klonite veb sajtova ukoliko niste sigurni u njihovu legitimnost.


Vidi sve komentare