Tek ste navikli na Timeline, a Facebook testira novi

Na novom Timelineu osnovne informacije o korisniku poput imena, lokacije, zanimanja... više se ne nalaze ispod slike profila, već odmah pored slike profila
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 07:58h

Prije nego je izašao na berzu, Facebook je svim korisnicima omogućio korištenje novog izgleda profila koji je nedavno postao obavezan za fan stranice, a ova kompanija sada već testira i novi izgled Timelinea.

Promjene o kojima se ovih dana piše na internetu nisu radikalne kakve su bile pri prelasku sa starog profila na Timeline, već je riječ o nekoliko noviteta koji se odnose na naslovnu fotografiju i prikaz informacija koje se nalaze ispod njih.

Facebook Timeline dostupan za sve korisnike >>>

Kratak vodič za zaštitu podataka na Facebook Timelineu >>>

Novosti u Timelineu prvo je prenio Karl Franzen sa stranice Talking Points Memo sa koje su kontaktirali ekipu iz Facebooka koja im je potvrdila da trenutno testiraju novi izgled profila. Ipak, detaljnije informacije o broju korisnika kojima je dostupan novi testni izgled, kao ni da li te promjene na kraju zaista i primijeniti na Timeline svih korisnika nisu saznali.

Na novom Timelineu osnovne informacije o korisniku poput imena, lokacije, zanimanja, obrazovanja, statusa veze više se ne nalaze ispod slike profila, već su na naslovnoj fotografiji, odmah pored slike profila. Facebook je promijenio i tabove koje se nalaze ispod naslovne fotografije (gdje se nalaze aplikacije, slike, prijatelji, karte, lajkovi i slično) – tu je sada dodan novi "Summary" tab u kojem se nalaze neke informacije o važnim događajima iz života korisnika, a umjesto dosadašnjeg 'Like', odnosno taba 'Sviđa mi se', sada se nalazi opcija 'Favoriti'.

Facebook je promijenio i izgled tih tabova pa umjesto trenutnih fotografija, ova kompanija namjerava da stavi samo tekst i broj koji se odnosi na taj tab – na primjer tab 'Prijatelji' više neće biti prikazan sa slikom jednog od vaših prijatelja, već će na njemu samo pisati 'Prijatelji' i pored njega će se nalaziti broj prijatelja koje korisnik ima na ovoj društvenoj mreži.

S obzirom na stanje na berzi, testiranje novog Timelinea trenutno nije najveća briga Facebooka – nakon što se cijena dionice ove kompanije prvog dana jedva zadržala iznad 38 dolara, u ponedjeljak je počeo 'slobodan pad' cijene koji se nastavio i utorak, pa je cijena dionice Facebooka pri završetku trgovanja pala na samo 31 dolar.

Facebook izgubio 13 milijardi dolara na berzi, kupovalo se i u Srbiji >>>

Kako trenutno nema nikakvih znakova oporavka, nikoga ne bi trebalo da iznenadi ako cijena danas padne ispod 30 dolara, piše Dnevnik.hr.

Bonus video: