KAKO STARIMO, RAZNI MEHANIZMI TIJELA POSTAJU MANJE SAVRŠENI

Šta da očekujete nakon 50.

Dobra vijest je da redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu smanjiti rizik za većinu tih stanja ili bolesti, a najvažnije je javiti se ljekaru ukoliko primijetite bilo kakve promjene
0 komentar(a)
Šta očekujete nakon 50-e
Šta očekujete nakon 50-e
Ažurirano: 26.06.2016. 15:50h

Kako starimo, razni mehanizmi našeg tijela postaju manje savršeni i javljaju se razni bolovi i problemi na koje nismo navikli. Nakon što navršimo 50 godina, to postaje izraženije.

"To posebno dolazi do izražaja kod žena koje u tom periodu prolaze kroz menopauzu", objašnjava za časopis “Prevention” dr. Ešli Sajmons kardiolog iz Kanzasa.

Dobra vijest je da redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu smanjiti rizik za većinu tih stanja ili bolesti, a najvažnije je javiti se ljekaru ukoliko primijetite bilo kakve promjene.

Visok pritisak i bolest arterija

Prvih pedeset godina života srce vam kuca kao metronom, ali jednom kad pređete u menopauzu, estrogen će početi naglo da opada. To kao posljedicu ima smanjivanje nivoa dobrog holesterola i porast lošeg. Zbog promjene u holesterolu, nastaju problemi s krvnim pritiskom.

Višak kilograma

Menopauza sa sobom donosi niz promjena u metabolizmu koje utiču na tjelesnu težinu. Žene će početi da se debljaju u području stomaka. Taj višak kilograma povezan je sa šećernom bolešću i rakom pa je važno voditi računa o debljanju nakon 50. rođendana.

Osteoartroza

Osteoartroza je degenerativna bolest perifernih zglobova. Hrskavica u zglobovima polako se troši i kosti počinju da stružu jedna o drugu. Žene češće boluju od osteoartroze, a bolest se u oba spola javlja najčešće u koljenima i kukovima.

Bolest desni

Šansa bolesti desni udvostručuje se nakon što navršite 50 godina. Simptomi su loš zadah, kojeg se je teško riješiti, osjetljive desni, koje znaju da krvare te bol pri žvakanju.

Ako se ne brinete za probleme s desnima, postoji čak i šansa da ćete izgubiti zube. Dodatni podsticaj za odlazak zubaru na vrijeme je istraživanje koje ukazuje kako briga o desnima smanjuje rizik od srčanih bolesti, artroze te drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Preporučujemo za Vas