Da li (N)iko može da svrgne Hamiltona?

0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2016. 09:47h

U Australiji je juče rano ujutro zvaničnim treninzima počela 67. sezona Formule 1, a sjutra u 6 časova ujutro po našem vremenu kreće borba za prve bodove 22 vozača u gridu.

I samo se jedno pitanje postavlja i u padoku i među milionima ljubitelja „najbržeg cirkusa“ - može li iko da zaustavi Luisa Hamiltona u pohodu ka četvrtoj tituli, ka dostizanju Alana Prosta i Sebastijana Fetela na trećem mjestu vječne liste? Ako iko može, to je njegov klupski drug Niko Rozberg, mada ni njegove šanse nisu prevelike.

Koliko je Mercedes dominantan, najbolje govori činjenica da je kvota u svjetskim kladionicama da će odbrani titulu u konkurenciji konstruktora mizernih 1,10. Ali, bukmejkeri su jasni i u razdvajanju „srebrnih strijela“ - na uloženi euro na Britanca se vraća svega 50-ak centi, a na njegovog klupskog „druga“ od tri do tri i po.

Da je Crni Biser spreman za novu sezonu najbolje se vidjelo juče u Melburn parku. Po nevjerovatnom pljusku na drugom treningu, Hamilton je bio najbrži, a Rozberg je imao „bliski susret“ sa zaštitnim zidom. Aktuelni prvak je po nešto slabijoj kiši na prvom treningu bio ispred tandema Red Bula Danijl Kvjat - Danijel Rikardo, a na drugom, znatno sporijem, najbliži pratioci su mu bili Niko Hilkenberg (Fors Indija) i Kimi Raikonen (Ferari).

"Ovo je bio dobar dan. Bolid se odlično ponašao na stazi, iako nisam mogao da budem predugo na njoj. Imao sam sreće da odvezem nekoliko krugova po suvom i da vidim kakva je situacija. Uzbuđen sam što sezona počinje, kada sam bio u autu u garaži osjetio sam se kao dijete koje jedva čeka da otvori poklone za Božić", slikovit je bio Hamilton.

Niko Rozberg je bio odličan u finišu prošle sezone, ali je pobjeđivao tek kada je pitanje šampiona bilo riješeno. Postavlja se pitanje da li će Hamilton imati i dalje isti motiv, je li ga omeo status globalne zvijezde, ali on nema dilemu da će biti pravi.

"O sebi i trkanju razmišljam kao o nekoj vrsti braka. Svake godine morate da mu date novi zamah da bi bio uzbudljiv. Neki brakovi su dosadni poslije 23 godine, ali neki opstaju. Da budem iskren - ovo je Formula 1 i to je našto najbolje što znam da radim. Ima još nekih stvari u kojima sam solidan, ali se sa Formulom ništa ne može porediti", zaključio je Hamilton.

Zanimljiv stav je imao i bivši škotski vozač Dejvid Kultard.

"Luis troši vrijeme između Formule 1 i uživanja u statusu globalne zvijezde. To mora da frustrira Nika. Sigurno se pita: „Kako ne mogu da ga pobijedim kad je fokusiran na toliko mnogo stvari“. To ga sigurno muči", rekao je čovjek koji je u karijeri 13 puta pobijedio.

Ova sezona će imati 21 trku, jednu više nego lani, jer je u kalendar uključena i ulična trka u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Bilo je i nekoliko tehničkih promjena, od kojih je najveća u kvalifikacijama, jer će svakih 90 sekundi otpadati najsporiji vozač...

Hamiltonu pol pozicija

Luis Hamilton, startovaće sa pol pozicije u prvoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

On je do 50. pol pozicije u karijeri došao u vremenu minut, 23 sekunde i 83,7 stotinki.

Njegov klupski drug, Njemac Niko Rozberg, bio je drugi, dok će iz drugog reda, sa treće i četvrte pozicije, trku početi vozači Ferarija, Njemac Sebastijan Fetel i Finac Kimi Raikonen.

Sa pete pozicije startovaće Holanđanin Maks Ferstapen u bolidu Toro Rosa.

Staza trke za VN Australije duga je 5,3 kilometra, a vozi se 58 krugova.

Prošle godine pobijedio je Hamilton.

Bonus video: