Otvorena izložba "Pogledi" umjetnika Željka Delića, Miluna Miška Čvorovića i Igora Šuntića

"Skulpture koje su večeras izložene su nastajale u protekle tri godine a na ovom ciklusu radim desetak godina. Večeras izloženu postavku “Crno-bijeli svijet” čine 18 skulptura potavljenih u krug, u parovima, i četiri skulpture koje formiraju krst u centru kruga. Za ovaj koncept sam inspirisan razmišljanjima o životnim i vremenskum krugovima koji se periodično ponavljaju"
171 pregleda 0 komentar(a)
Šavničko kulturno ljeto, Foto: Obrad Pješivac
Šavničko kulturno ljeto, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.09.2015. 14:28h

U okviru Šavničkog kulturnog ljeta 2015, u galeriji Centra za kulturu, sport i medije Šavnik, u subotu je otvorena izložba "Pogledi", akademskih umjetnika Željka Delića, Miluna Miška Čvorovića i Igora Šuntića.

Postavku, koju čine desetine instalacija, skulptura i fotografija, organizovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, otvorio je prof. dr Drago Perović.

"Ovaj umjetnički trohvat koji je pred nama večeras postavlja pitanje da li se u tri rijeke možemo odjednom okupati? Da li se sa tri različita umjetnička izraza možemo suočiti sa istim umjetničkim doživljajem? Nije li svaki umjetnik jedna rijeka koja teče, putuje, nosi, nanosi, spira, glača, oblikuje, probija, izbaca, raznosi, zaliva, hrani, pitâ i pita. Svaka od ovih postavki je samo izabrani djelić njihovog stvaralaštva. Ali stvaralaštvo jeste stvaralaštvo samo ako se u svakom i najmanjem dijelu odslikava njegova cjelina i naznačuju njegove neograničene mogućnosti. Nikad niko od nas nije to uspio da u svojoj svijesti prizove kao samo srce umjetnosti, koja jeste traganje za istinom i otkrivanje same te istine. Dakle, oni sva trojica, upadaju u taj naš svakodnevni, prosječni svijet i daju nam neku njihovu novu srž, neko njihovo novo bivstvo, nešto u čemu taj svijet istinski jeste, a da mi to nemožemo našim svakodnevnim viđenjem i našim običnim pogledom nemožemo da razmotrimo. Mi ne možemo vidjeti ove skulpture koje je Miško uradio u koliko ih ne dodirnemo i okrenemo rukom. Mi možemo gledati štapove u šumi i svuda pored kuća negdje bačene ali ako ih nedodrnemo i nevidimo njihovu ”funkcionalnost” u običnom životu ili ovu umjetničku funkcionalnost koja nailazi tu, mi se dakle nećemo usredsrediti u njihovu srž i način njihovog posojanja ako ih samo posmatramo, nego je neophodno da i rukom dotaknemo njih. Ako ove slike, tako da ih nazovemo, milenijumskog, istorijskog opstajanja nečeg što je najpostojanije na ovoj zemlji i što se nikako nemijenja, samo pokušamo da pogledom uočimo, mi nikako nećemo uspjeti da te bordure i to što je vrijeme nanijelo kroz istoriju, razumijemo i shvatimo o čemu se radi", primijetio je profesor Perović i dodao da je postavka ukrštanje tipično drobnjačkog perspektivizma jer “ovdje ako stanemo na bilo kom vrhu, na bilo kom kanjonu mi smo u nekoj perspektivi koja nas ograničava i nudi nam neke horizonte koji nijesu toliko otvoreni ali ostavljaju iza sebe mogućnost za nešto drugo, ijednog čovjekovog vjekovnog, milenijumskog potraživanja u samom sebi da jednu običnu”.

Milun Miško Čvorović kaže da je rođen u obližnjem selu Mokro i inspiraciju za uvaj vid umjetnosti našao u sjećanjima na prirodu i svakodnevni život.

"Skulpture koje su večeras izložene su nastajale u protekle tri godine a na ovom ciklusu radim desetak godina. Večeras izloženu postavku “Crno-bijeli svijet” čine 18 skulptura potavljenih u krug, u parovima, i četiri skulpture koje formiraju krst u centru kruga. Za ovaj koncept sam inspirisan razmišljanjima o životnim i vremenskum krugovima koji se periodično ponavljaju", kazao je Čvorović.

U istom periodu nastajala je i instalacija “Step by step" Željka Delića, a materijal, sakupljen na prostoru Komarnice i Durmitora, otvorio mu je razmišljanje o štapu kroz istoriju civilizacije, kao simbolu uspona i pada.

Sedam godina traje rad umjetničkog fotografa Igora Šuntića na ciklusu "Testimonies" (svjedočenja).

"Mene interesuju konkretno likovni elementi i slikarski momenti, slojevi, obojenja, taloženja, strukture, linije, akcenti, koje nalazim u prirodi na kamenu ili stijenama, kamenim površinama koje su nastajale hiljadama godina, raznim atmosferskim, biološkim i geološkim procesima. Sve to fotografišem, zatim selektujem odnosno biram određene djelove, intervenišem i na kraju spajam u jednu cjelinu, kompoziciju", kazao je Šuntić.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra.

Bonus video: