Pistorijus osuđen na pet godina, izlazi nakon 10 mjeseci?

Nakon izricanja presude Pistorijus je ostao neko vrijeme da nijemo sjedi u sudnicu, a zatim je odveden u ćeliju
105 pregleda 0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters
Oskar Pistorijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 12:49h

Suđenje vijeka je gotovo, Oskar Pistorijus je osuđen na pet godina kazne za ubistvo iz nehata svoje djevojke Rive Stenkamp.

Dok je sudija Tokozile Masipa čitala odluku, južnoafrički paraolimpijac je nijemo posmatrao šta se dešava. Nije progovorio ni riječ, samo je obrisao suze kada su ga dva policajca odvela do podrumskih prostorija Višeg suda u Johanesburgu, odakle je 90 minuta kasnije oklopnim vozilom prebačen u Centralni zatvor u Pretoriji.

Na mjestu gdje je nekada bijela manjina u aparthejdom podijeljenoj zemlji likvidirala tamnopute građane, sada kaznu služe najokoreliji kriminalci. Među njima je i čovjek kojeg zovu Prvoklasno zlo, čovjek koji je tokom aparthejda vodio jedinicu za ubijanja, Judžin de Kok.

Pistorijus će, ipak, biti pošteđen „druženja” sa takvim zatvorenicima, jer će zbog karbonskih proteza koje nosi na nogama biti smješten u bolničkom krilu ogromnog kompleksa.

Njegov stric Arnold je najavio da se neće žaliti na odluku, baš kao ni porodica Stenkamp.

"Pravda je zadovoljena, sudija je donijela pravu odluku", rekao je advokat Stenkampovih, Dup de Brujn.

Masipa je rekla da je bilo teško da donese presudu koja je „poštena i pravedna i prema društvu i prema optuženom”.

"Tužan bi bio dan za ovu zemlju ako bi se stvorio utisak da postoji jedan zakon za siromašne, a drugi za bogate i poznate", naglasila je Masipa.

Nedugo nakon presude, Roksen Adams iz Pistorijusovog advokatskog tima je rekla da će slavni atletičar zbog zakona po kojem je osuđen provesti samo šestinu kazne u zatvoru, a ostatak u ključnom pritvoru. To je izazvalo proteste građana okupljenih oko sudnice.

"Vrišti kao djevojčica, plače kao beba, ali puca kao vojnik", prokomentarisao je Golden Majls Budu, obučen u naradnžastu zatvorsku odoru i vezan lancima.

Tužilaštvo je, ipak, poručilo da Oskar mora da provede makar trećinu kazne iza rešetaka, tj. minimum 20 mjeseci. Čak i da bude samo 10 mjeseci u zatvoru, neće moći da nastupi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, jer mora da odluži kompletnu kaznu prije nego što od MOK-a i Međunarodnog paraolimpijskog komiteta dobije dozvolu da se takmiči.

Pistorijus je prošle godine, na Dan zaljubljenih, ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp hicima kroz zatvorena vrata toaleta. Povjerovano mu je da je mislio da je u pitanju provalnik, zbog čega mu je suđeno za ubistvo iz nehata.

Uzgred, izrečena mu je uslovna kazna od tri godine zbog pucanja iz pištolja u prepunom restoranu u Johanesburgu.

Bonus video: