Detalji ubistva: Muša ubijen pred sinom i najboljim prijateljem

“Vidio sam Mušu kako stoji sa nekim momkom na motoru na ulici ispred 'Savoje'. Momak je tada otišao, a Muša se pozdravio sa jednom ženom koja je naišla i ušao u restoran..."
270 pregleda 58 komentar(a)
Ubistvo Osmanagića, Foto: Savo Prelević
Ubistvo Osmanagića, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2014. 06:35h

Baranin Armin Muša Osmanagić (39) ubijen je juče oko 13.15 časova metkom iz snajpera, dok je ulazio u baštu svog restorana “Savoja” u centru lučkog grada. Osmanagiću, koji je u policijskim dokumentima važio za vođu jakog krimi klana, metak iz snajperske puške “crvena zastava”, kalibra 7,9, s leđa je prošao direktno kroz srce.

Zrno, koje je prošlo kroz njegovo tijelo, zarilo se u ruku konobara restorana Zorana Macavare iz Kninske Krajine, koji je zbog povrede juče zadržan na liječenju.

Očevici ubistva ispričali su da je Baranin kao pokošen pao na ulazu u baštu restorana, na pola metra od dvogodišnjeg sina i najboljeg prijatelja Andrije Mrdaka.

Osmanagić je izdahnuo na putu do barske Opšte bolnice.

“Vidio sam Mušu kako stoji sa nekim momkom na motoru na ulici ispred 'Savoje'. Momak je tada otišao, a Muša se pozdravio sa jednom ženom koja je naišla i ušao u restoran. Nijesam ga više vidio od zelenila. Nije prošlo ni pet-deset sekundi, čuo se prasak, a onda je nastao metež u krcatom restoranu”, ispričao je “Vijestima” Baranin, koji je sa terase obližnje zgrade posmatrao dešavanja oko “Savoje”.

Da se nešto krupno desilo, Baranima je prvi signal bio munjeviti izlazak patrolnog vozila sa parkinga barske policije - velikom brzinom i sa uključenom sirenom i rotacionim svjetlima vozilo je skrenulo prema “Savoji“, a do tada je vijest o ubistvu Osmanagića munjevito prošla gradom.

Za dva minuta uništili tragove

Inspektori iz Bara vjeruju da su najmanje dvije osobe učestvovale u ubistvu Osmanagića - jedan je, kako se sumnja, bio zadužen za vožnju ukradenog “reno megana”, a drugi za likvidaciju snajperom. Podaci policije govore da je pucano iz tog vozila.

Nakon ispaljenog metka, ubicama je trebalo manje od dva minuta da sa parkinga Ulice Jovana Tomaševića, preko kružnog toka kod “Volija”, dođu do željezničke stanice u Baru, gdje su u šiblju slijepe ulice zapalili automobil. U zarasloj uličici pored zapuštenih kolosijeka na kraju pruge Beograd - Bar, polili su i zapalili “reno” ljubljanskih tablica, gdje im se gubi svaki trag. Policija je ubrzo pronašla ostatke ugljenisanog vozila i u njemu gotovo potpuno uništenu snajpersku pušku sa optičkim nišanom.

Forenzičke ekipe tokom dana satima su pokušavale da pronađu DNK tragove iz uništenog “renoa”, a potom su rezali djelove nagorjelog lima kako bi pokušali da pronađu čauru. Vijest o ubistvu Osmanagića nije iznenadila Barane, ali ni ljude u bezbjednosnim službama, jer se njegovo ime u kriminalnim krugovima pominje još od doba kada je bio stariji maloljetnik, ranih devedesetih godina prošlog vijeka.

Osmanagiću, međutim, nijesu pomogle ni velike mjere opreza i neprekidno obezbjeđenje: Zbog dugogodišnjih sukoba sa klanom pokojnog Luke Đurovića, godinama je imao jak prsten obezbjeđenja, a za vožnju je govoto uvijek koristo blindirane automobile.

Ljudi iz njegove ekipe, prije svakog ulaska u auto, provjeravali bi okolinu, ali i patose vozila kako bi utvrdili da je Osmanagić bezbjedan.

Ni u jednom drugom lokalu u koje je izlazio u Baru, Osmanagić se nije zadržavao duže od pet minuta. “Znalo se da Muša dolazi kada bi u lokal, koji minut prije njega, ušla njegova ekipa da provjeri ko je u kafiću ili na terasi. On bi došao na kratko da popije kafu, dok bi okolo bili raspoređeni njegovi pratioci, a onda bi se digli sa stolica i kao u filmovima brzo ulazili u automobile”, pričali su Barani.

Bar pod opsadom

Tijelo ubijenog šefa jednog od barskih krimi-klanova, kako se pokojnik vodio u policijskim evidencijama, dopremljeno je juče na Odjeljenje za sudsku medicinu, gdje je sinoć obavljena obdukcija. Uviđajem u Baru rukovodila je juče viša državna tužiteljka iz Podgorice Lepa Medenica, a policija je odmah blokirala sve ulice u saobraćajnice u Baru, ali i magistrale na primorju i ka Podgorici.

Nakon ubistva Osmanagića, u Bar je stigla i Posebna jedinica policije, koja je na punktovima u gradu zaustavljala i pretresala gotovo sve automobile i vozače. Tokom dana na informativni razgovor privedeno je na desetine pripadnika kriminalnih klanova, mahom osobe iz grupe pokojnog Luke Đurovića.

Bonus video: