Vučković: Jedna osoba tražila status zaštićenog svjedoka u vezi ubistva Duška Jovanovića

On nije želio da komentariše da li se na osnovu dosadašnjih provjera već može govoriti o legitimitetu te osobe kao mogućeg svjedoka
8 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2014. 06:47h

Tužilaštvo još provjerava vjerodostojnost iskaza i kredibilitet osobe koja se ponudila da bude zaštićeni svjedok u istrazi ubistva Duška Jovanovića.

"Čitam u medijima i uhvatim se za glavu šta piše o navodnim zaštićenim svjedocima u istrazi ubistva Duška Jovanovića. Tužilaštvu se prijavila samo jedna osoba koja traži status zaštićenog svjedoka, poslije čega se ta ista osoba obratila i medijima. Nema više "zaštićenih svjedoka". Niko nam se osim te osobe nije javio", kazao je za Blic Crna Gora v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

On je rekao da je taj navodni svjedok ljetos dao iskaz u Višem tužilaštvu u Podgorici i da se provjeravaju njegove tvrdnje.

"Nije još donijeta odluka o tome da li će on i dobiti i status zaštićenog svjedoka. Potrebno je da prođu brojne I procedure i provjere, da I se utvrdi vjerodostojnost njegovog iskaza“, kazao je Vučković.

On nije želio da komentariše da li se na osnovu dosadašnjih provjera već može govoriti o legitimitetu te osobe kao mogućeg svjedoka.

Jedini navodni svjedok koji se do sada prijavio, prema informacijama Blica Crna Gora od izvora iz tužilaštva, na osnovu provjera njegovog iskaza koje su do sada urađene, neće dobiti status zaštićenog svjedoka.

Iskaz je nepouzdan, ima i netačnih informacija, a taj svjedok je pomenuo mnogo osoba u pokušaju da ih dovede u vezu sa ubistvom rekao je naš nezvanični sagovornik.

Osim toga, kako je kazao, upitan je i kredibilitet te osobe, ali bez obzira na sve to, tužilaštvo mora provjeriti svaki navod njegove izjave.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine iz zasjede, ispred redakcije Dana.

Jedinom osuđenom za ovo ubistvo Damiru Mandiću se dva puta sudilo u podgoričkom Višem sudu - prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama branilaca Velibora Markovića i Željka Jočića, Apelacioni sud preinačio je presudu Višeg suda u Podgorici, odnosno smanjio kaznu na 18 godina.

Krajem jula Ustavni sud ukinuo je presudu Damiru Mandiću. Odlučujući prema žalbi advokata Branislava Tapuškovića, Sud je konstatovao da je Mandiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje i predmet vratio na ponovni postupak Višem sudu.

Bonus video: