Kineska medicina u Podgorici: Nema istog lijeka za sve pacijente

„Liječenje u kineskoj tradicionalnoj medicini se zasniva na čajevima, nikako na hemiji“
964 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 16:20h

Kineska tradicionalna medicina nije nikad bila bliža crnogorskim građanima. U Podgorici je nedavno sa radom počela Kina Medika, pa građani Crne Gore, umjesto na Daleki istok, pomoć kineskih stručnjaka mogu potražiti u naselju Stari aerodrom.

„Mnogo je vaših građana odlazilo u Kinu na liječenje. Otvaranjem klinike na kojoj nudimo tretmane tradicionalne kineske medicine, izbjećićete dugo i skupo putovanje, troškove boravka u Kini...“, kazao je „Vijestima“ Jiang Junling, konsultant na klinici.

Na klinici sve odiše Kinom. Na ulazu posjetioce dočekuju dva crna lava, Foo Dogs, koji simbolizuju zaštitu, kraljevsku snagu, čvrstinu karaktera i veliku hrabrost.

„Oni su poklon Vlade Kine“, objašnjava na prilično tečnom crnoagorskom jeziku Junling, bivši diplomata koji je, pored ostalog, radio u ambasadi Kine u Srbiji.Kao i lavovi, i sve drugo na klinici je iz Kine - namještaj, keramika i porcelan, posuđe u kojem se za pacijente i posjetioce priprema i služi čaj, kreveti za masažu i druge tretmane, svileni prekrivači... Iako je iz Kine, osoblje koje radi na klinici je od lokalaca već dobilo nova imena, koja nose na mantilima - Nada, Miki, Momo, Draško...

U prostoriji u kojoj je u teglama i fiokama u ormarima na stotine vrsta čajeva, gljiva... posjetioci imaju priliku da vide i, za naše prilike, rijedak primjerak žen šena - korijena koji liječi sve.

Junling kaže da je u pitanju korijen ubran na planini, te da je njegova cijena oko 1.000 eura. Kako bi bio dostupan većem broju ljudi, žen šen se danas uzgaja u baštama i njegova cijena tada ne prelazi desetak eura.

Čajeve na klinici, međutim, ne možete da kupite, već ih svaki pacijent dobija na osnovu recepta.

„Ne postoji univerzalan lijek za svakoga, kao što su aspirini i slični lijekovi. Svaki čovjek je drugačiji, pa za svakog pacijenta imamo drugačiji recept. Način na koji se tretiraju njihovi zdravstveni problemi je jedinstven za svakog od njih“, objašnjava Junling filozofiju kineske medicine i njene osnovne razlike u odnosu na zapadnu.

„Liječenje u kineskoj tradicionalnoj medicini se zasniva na čajevima, nikako na hemiji“, dodaje on.

Čajeve na klinici, međutim, ne možete da kupite, već ih svaki pacijent dobija na osnovu recepta

Kineska tradicionalna medicina ima hiljadugodišnju tradiciju. Obuhvata akupunkturu, kinesko bilje i biljne formule, kinesku masažu, tretmane poput tui na, ba guan, metodu lijepljenja ušiju, tretman vrućih stopala, vrućih vrećica, nutricionizam...

„Hrana je veoma važna za tok liječenja. U Crnoj Gori ljudi mnogo jedu meso, hljeb, pa je kod pacijenata prisutna masnoća u krvi. Mi u Kini jedemo više povrća. Ovdje imate ljude koji imaju probleme sa prostatom, ali jedu ljuto, piju alkohol, što ne bi smjeli“, kaže Junling.

Iako je u ponudi klinike tradicionalna kineska medicina, Kina Medika ima i velik broj savremenih aparata. Junling je kazao da Kina Medika povezuje najbolje od kineske tradicionalne medicine i savremenu tehnologiju, te da mnogi od aparata koje imaju na klinici mogu jedino da posluže u pružanju tradicionalnih tretmana.

Tako postoji aparat za akupunkturu, za one koji se plaše igala - pa je tretman moguć i bez njih.

Kao najveću specifičnost tradicionalne kineske medicine, Junling navodi dijagnostiku, koja počiva na pogledu, pitanjima i odgovorima pacijenta, opipavanju njegovog pulsa. Junling dodaje i da, za razliku od zapadne, kineska tradicionalna medicina, liječi uzrok bolesti, a ne njenu posljedicu.

„Ako vas boli rame, naši ljekari neće pribjeći liječenju ramena, već će, umjesto toga, pokušati da otkriju šta uzrokuje bol“.

Junling nije želio da govorimo o cijenama.

„Mogući su popusti, pa tako imamo i popust za penzionere od 20 odsto. Dovoljno je da kao dokaz donesu ček od penzije“.

Popust od 10 odsto dobiće i svaki čitalac „Vijesti“ koji tokom posjete klinici ponese današnji primjerak novina.

Mjesto za sve

Tradicionalna kineska medicina obuhvata, pored ostalog, sljedeće oblasti: cerebralne komplikacije, epilepsiju, nesanicu i druge psihičke probleme, glavobolje, oboljenje srčanog mišića, povećan holesterol, krvni pritisak, dijabetes, bolesti digestivnog trakta, bolesti pluća, prehlade, bronhitis, kašalj, spondiloze, reumatske bolesti, probleme u ginekologiji , menstrualne poremećaje, bolesti grlića materice.

Obuhvaćene su i problemi kod muškaraca - zapaljenje i tumori prostate, libido, neplodnost... Kada su u pitanju djeca, kineska medicina obuhvata oblasti poput dječije anoreksije, oslabljen dječiji imunitet, dispepsija. U oblasti bolesti uha, grla i nosa, obuhvaćeni su rinitis, zubobolja, zujanje u ušima. Kineska medicina tretira i dermatološke bolesti – razne vrste akni i čireva, herpes, ekcem...

Na klinici tretiraju i sportske povrede, uganuća, akutne i hronične povrede mišića i kostiju, traumatski artritis, hematome... ali i fizički i mentalni premor, hronični umor i različite posljedice stresa.

Galerija

Bonus video: