Počinje Hercegnovski Guitar art summer fest

Festival počinje večeras i do 20. avgusta će prirediti razne programe
80 pregleda 0 komentar(a)
Guitar art summer fest
Guitar art summer fest
Ažurirano: 15.08.2018. 09:08h

Koncertom Peter Giran & Anima Musicae kamerni orkestar večeras na Trgu Mića Pavlovića u hercegnovskom Starom gradu u 21 sat počinje 13. Guitar art summer fest (GASF) i trajaće do 20. avgusta.

"Ovogodišnji GASF objedinjuje različite ukuse, a koncertni program je koncipiran tako da svako može da izabere svoj omiljeni koncert", ocijenio je director festival Boško Radojković.

Za šest dana trajanja muzičke umjetničke smotre biće održano sedam koncerata, majstorske radionice, predavanja i promocije, Guitar visual art i Guitar art Midnight café club.

U pratećem program Gitar visual art u galeriji Sue Ryder, večeras u 20 sati biće izveden performans “Vrijeme drveća” Izabele Matoš.

"Tokom ovog performansa nastaje izložba, kroz autentičan proces vezenja koji je praćen muzikom gitare. Drvo oživljava uz muziku, jer melodija podsjeća na rađanje, razvoj i rast. Ritam muzike i ritam tekstilnih niti, dok prolaze kroz čipku, su nerazdvojivi i stavarju lančanu reakciju emocija, melanholiju i preplitanja duša", objašnjavaju organizatori.

Péter Girán je rođen u Mađarskoj 1994. godine. Počeo je da svira gitaru u osmoj godini. Od tada je dobio brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Diplomirao je na Univerzitetu u Segedinu 2017. godine, sa profesorima Davidom Pavlovitsom i Andrasom Csakijem. Pored klasične muzike, svira i flamenko.

Sa imenom koje znači duše muzike, Kamerni orkestar Anima Musicae je od prvog trenutka nagovijestio duboku posvećenost nastupima i postao je jedan od najdinamičnijih nagrađivanih mladih ansambala aktivnih, ne samo u Mađarskoj, već i na međunarodnim scenama. Orkestar je od debitovanja 2010. godine izveo preko 180 uspješnih koncerata u renomiranim evropskim dvoranama.

Izabela Matoš je likovna umjetnica iz Herceg Novog, sa poetskim vrlo izraženom ličnom vizijom. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlaže na mnogim grupnim i samostalnim izložbama te koordinira razne likovne radionice za djecu i odrasle.Profesor je u školi modnog dizajna Chardon Savard (Nantes, Francuska).
Član je Udruženja Umjetnika Francuske. Živi i stvara u Saint Nazaire-u (Francuska).

Bonus video: