Za 10 okorelih ubica 35 godina robije manje

Ukoliko poslanici usvoje Predlog zakona o amnestiji najviše koristi će imati oni koji su osuđeni na najviše zatvorske kazne
2032 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 15:42h

Ukoliko poslanici u parlamentu Crne Gore usvoje Predlog zakona o amnestiji, koji obuhvata i počinioce teških ubistava, kazna bi se, za samo nekoliko zatvorenika umanjila za oko 35 godina robije.

Pravosnažno osuđeni Igor Raičević, Damir Mandić, Ivan Vračar, Goran Babić, Ferid Kuč, Darko Vlahović, Sava Međedović, Marko Mašanović i Milan Grbavčević tek su neki od osuđenih za teška ubistva, koji će iza rešetaka, ukoliko se prihvati predlog, provesti petinu kazne manje, od one koja im je dosuđena.

Najviše koristi od milosti države imao bi Raičević, kojem je Apelacioni sud Crne Gore u junu 2013. potvrdio maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Raičević je osuđen zbog ubistva supruge Marije i njenog prijatelja Ivana Dulovića. On će, ako poslanici usvoje predlog koji je prije dva dana aminovala Vlada, iza spuških bedema provesti osam godina manje.

Milost države osjetiće i Mandić, jedini pravosnažno osuđeni za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića. Njemu je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu i osudio ga na 18 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Jovanovića i pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića.

Damir Mandić

Sud je uzeo u obzir raniju pravosnažnu presudu Damiru Mandiću, koji je za otmicu Cetinjanina Miodraga Nikolića, osuđen na dvije godine zatvora, pa mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora.

Njemu je Apelacioni sud već “skinuo” 11 godina robije, kada je preinačio prvostepenu presudu bivšeg sudije Lazara Akovića. Mandiću će kazna, ukoliko se uvaže amandmani, biti umanjena za tri godine i devet mjeseci.

Ubici kotorskog biznismena Dragana Dudića Frica, Nikšićaninu Ivanu Vračaru, kazna bi ovim bila manja za tri godine i tri mjeseca. Apelacioni sud mu je prošlog mjeseca potvrdio prvostepenu presudu kojom je osuđen na 17 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Dudića i ranjavanja njegovog prijatelja Željka Bojanića.

Privođenje Gorana Babića

Ako poslanici usvoje Predlog o amnestiji skoro četiri godine manje u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija boraviće i Danilovgrađanin Goran Babić, koji je odlukom Apelacionoh suda osuđen na 18 godina zatvora zbog ubistva šesnaestogodišnje N. S.

Podgoričanin Ferid Kuč, koji je 2006. godine čeličnim dlijetom za bušenje otvora u stijenama ubio četrnaestogodišnju kćerku, umjesto 30, iza rešetaka ostaće 24 godine.

Svirepi ubica iz Bara Darko Vlahović, četiri godine kraće boraviće u spuškom zatvoru, ako se usvoji predlog Vlade. On je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u aprilu 2013. osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Miloša Pende iz Trebinja.

Darko Vlahović

Vlahović je osuđen jer je na na svirep način i iz koristoljublja 22. juna 2009. oko 13.30 časova u Bara, šrafcigerom ubio Pendu.

Baranin Vasilije Marković, koji je krajem avgusta 2005. godine, u odmaralištu Sutorman kod Bara, ubio i zapalio svog brata od tetke Igora Šljivančanina, mogao bi da robija tri godine manje

Tri godine manje u ZIKS-u će, po svemu sudeći, boraviti i Nikšićanin Sava Međedović, koji je osuđen na 15 godina zatvora. On je, prema optužnici, 5. oktobra 2005. godine umišljajno, iz koristoljublja i na podmukao način, ubio sedamdesetogodišnjeg M.J.

Cetinjanin Marko Mašanović, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva ujaka Mirka Uskokovića, po ovome, dobiće skarćenje kazne za dvije godine i osam mjeseci.

On je prema navodima optužnice, 27. aprila 2005. godine iz bezobzirne osvete s umišljajem ubio ujaka.

Baranin Vasilije Marković, koji je krajem avgusta 2005. godine, u odmaralištu Sutorman kod Bara, ubio i zapalio svog brata od tetke Igora Šljivančanina, mogao bi da robija tri godine manje. Njemu je prvostepeno robija bila odrezana na 30 godina, ali je kasnije Vrhovni sud kaznu smanjio na 18 godina zatvora.

Nema milosti za Šćekićeve ubice

Za milost države ostaće uskraćeni počinioci i organizatori ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića - Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović, Saša Boreta i Ljubo Bigović, koji su osuđeni ukupno na 120 godina zatvora.

Saša Boreta

Oni neće biti obuhvaćeni ovim amndmanima Vlade, ukoliko se usvoje, jer im presuda još nije pravosnažna. Apelacioni sud potvrdio presudu Čili Šćekiću, koji je optužen da je iz heklera, 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Šćekića i Vujadinoviću, koji ga je nakon rafala čekao u džipu.

Oni su osuđeni na po 30 godina zatvora. Istu kaznu, zbog podstrekivanja na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića, dobili su Boreta i Bigović.

Pištinjatu šest godina manje

Jedan od najmonstuoznijih zločina u novijoj Crnoj Gori dogodio se u noći između 2. i 3. januara 2005. godine kada je Željko V. Pištinjat (36) iz Zelenike usmrtio bračni par u tom mjestu kod Herceg Novog, Nikolu i Mariju Raše.

Željko Pištinjat

Pištinjat je za taj zločin osuđen na 30 godina robije, a ukoliko se prihvate amandmani, njemu će se robija smanjiti čak za šest godina.

On je osuđen da je supružnike na svirep način usmrtio udarcima sjekirom u glavu.

Galerija

Bonus video: