Ovogodišnje Podgoričko ljeto biće kraće: Manje para, više muzike

U okviru manifestacije biće i programi kojima će se ujedno proslaviti i Dan državnosti, 13. jula na krovu KIC-a svira grupa Perper
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 16:12h

Manifestacija Podgoričko kulturno ljeto koja je do sada bila prepoznatljiva po promociji kulturnih sadržaja, ove godine trajaće svega nešto više od mjesec dana, za razliku od ranije, kada su se programi su se održavali i više od dva mjeseca.

Tokom manifestacije biće najviše muzičkih sadržaja, a koncerte će imati hor “Stanko Dragojević” (24. jun), grupe Rolly (25. jun), Perper (13. jul), “S vremena na vreme” (04. jul) i The Bestbeat (11. jul), te američki bluz gitarista Lens Lopez (17. jul). U okviru manifestacije predstaviće se i Gradska muzika i klape iz Tivta (19.jul). Program neće zaobići ni KIC Malesiju, gdje će 28. juna održati koncert ovogodišnjipredstavnik Albanije na Eurosongu, Adrian Ljuljđuraj, kao ni istu instituciju u Zeti, gdje će u Golubovcima nastupiti popularna grupa S.A.R.S. i to 24. jula.

Direktor KIC-a Budo Tomović, Zoran Šoškić gdje će se odvijati većina programa Kulturnog ljeta, objasnio je da su se i ove godine potrudili da sadržaj bude raznovrstan

Direktor KIC-a Budo Tomović, Zoran Šoškić gdje će se odvijati većina programa Kulturnog ljeta, objasnio je da su se i ove godine potrudili da sadržaj bude raznovrstan.

"Najviše je muzičkih programa. Grupa Rolly će na terasi KIC-a proslaviti 32 godine postojanja. Oni su čuvari urbane kulture grada. Za ljubitelje rok zvuka imaćemo i koncerte grupe “Perper”, kao i sastava “S vremena na vreme”, koji su začetnici te akustične scene 70-tih i 80-tih. Takođe smo htjeli da proslavimo i 60 godina od objavljivanja prvog albuma grupe The Beatles, pa će gost biti vjerna kopija britanskog benda - sastav The Bestbeat. Na oduševljenje ljubitelja bluza, gostovaće nam i gitarista Lenis Lopez, koji je na takmičenju posvećenom Hendriksu osvojio njegovu gitaru", ispričao je Šoškić.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević konstatoavala je da je pozorišni program ove godine siromašniji, pa će tako u sklopu manifestacije biti izvedene dvije predstave “Zoo priča” 25. jula i monodrama “Kako postati žena kojoj se sve prašta” Maje Šarenac 30. jula.

Grupa Rolly ponovo na bini: Veliki koncert za 32 godine postojanja >>>

U okviru PG kulturnog ljeta biće organizovana i promocija Monografije Nikole Mija Vujoševića (01. jul), poetsko muzičko veče u čast 200 godina od rođenja Njegoša (03. jul), a biće prikazani i filmovi studenata filmske režije FDU sa Cetinja. Nijesu zabopravljeni ni ljubitelji likonve umjetnosti, pa će tako 4. jula biti otvorena izložba slika Anđelka Arnautovića, a biće predstavljena i izložba fotografija “Bubnjari Crne Gore”Milana Mandića (09. jul).

Budžet 39.180 eura

U okviru manifestacije biće i programi kojima će se ujedno proslaviti i Dan državnosti, pa je tako za 12. jul zakazano poetsko muzičko večere u kapeli na Kruševcu, a dan kasnije koncert grupe Perper na krovu KIC-a.

"Grupa Perper svojom muzikom afirmiše autentičnost crnogorskog zvuka i sinonim su društvenih zbivanja i osvješćivanja", smatra Kočan koji je dodao da je program za Dan državnosti podžala Crnogorska komercijalna banka.

On je otkrio da je budžet za ovogodišnju manifestaciju 39.180 eura, a da ubjedljivo najveći dio ide na honorare učesnika.

Bonus video: