Otkrijte najveće zablude o tijelu

Čitanjem pri slabom svijetlu naprežete oči, ali nema dokaza o dugoročnim oštećenjima. Kao svaki mišić, tako se i očni umori nastojeći da upije što više svijetla pri fokusiranju sitnih slova u mraku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 12:24h

Evo nekoliko osporenih mitova o vašem tijelu koji će vas možda i same iznenaditi:

1. Prehladićete se ako zimi izlazite iz kuće vlažne kose

Zvuči uvjerljivo, ali nema potvrde o povezanosti osjećaja hladnoće i prehlade. Veća je vjerovatnoća da ćemo po hladnom vremenu neku kijavicu ili virozu uloviti u zatvorenom, toplom prostoru s mnogo ljudi, idealnim uslovima za širenje virusa. Istraživanja bolesti vezanih za temperaturne razlike pokazala su da su od rhinovirusa (uzročnika blagih akutnih infekcija gornjih respiratornih organa, uključujući i običnu prehladu) podjednako oboljevale osobe koje jesu, kao i one koje nijesu bile izložene niskim temperaturama. Štaviše, nova saznanja kažu da niske temperature čak stimulišu imunološki sistem, pomažući pri zaštititi od kijanja.

2. Čitanjem u mraku oštećujete vid

Čitanjem pri slabom svijetlu naprežete oči, ali nema dokaza o dugoročnim oštećenjima. Kao svaki mišić, tako se i očni umori nastojeći da upije što više svijetla pri fokusiranju sitnih slova u mraku. Oko pritom može malo da se isuši, što ne znači da je reč o trajnom oštećenju, ukoliko ne čitate uvijek i samo u mraku.

3. Za optimalno zdravlje potrebno je dnevno popiti osam čaša vode

Ova preporuka američkih zdravstvenih službi još iz 1945. širi se i danas, ali pritom mnogi zaboravljaju na to da se mislilo na konzumiranje tečnosti, što znači i supe, voćnih sokova, kafe, čaja, piva, variva itd. Većina današnje hrane u sebi ionako sadrži mnogo vode, pa se ne morate pretvoriti u kamilu da biste bili zdravi. Pravilo zato glasi: pijte kada ste žedni jer vam tijelo govori šta mu treba. Ako nijeste žedni, nemojte.

4. Ne budite mjesečare

Neka istraživanja pokazuju da je 20 posto populacije sklono mjesečarenju, a opšte je uvjerenje da mjesečare ne smijemo buditi jer će biti prestravljeni, dezorijentisani, toliko da čak mogu da dožive srčani udar. Ništa od toga, ali ako ne želite da ih budite, a bojite se da će se povrijediti lunjajući kućom usred noći, odvedite ih nježno u krevet.

5. Najviše tjelesne toplote gubite preko glave

Tu nije na odmet malo logike. Ukoliko vam je cijelo tijelo zašuškano, a otkrivena glava, kroz nju ćete izgubiti više toplote. Pokrijete li glavu, a ne utoplite ruke i noge, toplota će se gubiti kroz udove. Pretpostavlja se da je ovaj mit izrastao iz nekih starih vojnih ispitivanja o tome kako vojnike najbolje zaštiti od hladnoće. Danas se zna da samo 10 posto toplote gubimo kroz glavu, pa je pametnije izaći iz kuće bez kape nego bez pantalona, piše T portal.

6. Preskakanje obroka pomaže mršavljenju

Stvarnost kaže: propustite li obrok, nadoknadićete ga u sljedećem. Redovno uzimanje obroka znači uredno sagorijevanje kalorija i pretvaranje hrane u energiju. Kada ne jedete, organizam se prebacuje u stanje mirovanja pa, što duže gladujete, metabolizam radi sporije, rezultirajući na kraju manje efektnim sistemom sagorijevanja kalorija.

Preskakanje obroka zato na duge stazu može dovesti do – gojenja. Ukoliko to još kombinujete s vežbanjem, imaćete za nju manje energije, a time i manji trošak kalorija, pa će rezultat na vagi biti još jadniji.

7. Koristimo samo 10 posto mozga

Stvar je u tome da koristimo cio mozak, samo ne sve u isto vrijeme. Mit o 10 posto korišćenja mozga oboren je rezultatima istraživanja o njegovim oštećenjima koja dokazuju da, bez obzira koji je dio povrijeđen, oštećenje na neki način utiče na njegovu aktivnost. Isto su pokazala i istraživanja tehnologijama tzv. brain-imaginga, tj. snimanjima strukture i funkcije mozga. Inače, ne treba zaboraviti da je do sada istraženo samo pet posto mozga.

8. Pucanje prstiju može da izazove artritis

Ono što čujete kada neko pucketa prstima nema nikakve veze s kostima. Reč je o malim mehurićima vazduha u zglobovima koji mogu da pucaju prilikom savijanja, i nema nikakvih dokaza da uzrokuju artritis, najčešći simptom neumitnog starenja, prekomjerne težine ili ranijih povreda. Ali, ako volite da pucketate, oprez jer to može dovesti do laganog slabljenja zglobova prstiju.

9. Alkohol ubija ćelije mozga

Poslije subotnjeg pijanstva, sjutradan se možete osjećati kao da vam se koeficijent inteligencije strmoglavio na nulu, ali ostaje činjenica da alkohol, ukoliko ne pijete samo onaj čisti za dezinfekciju, neće uništiti neurone, tj. ćelije mozga. Kod teških alkoholičara može doći do oštećenja komunikacije između neurona, ali ona se uglavnom može oporaviti, što kod izbezumljene jetre baš i nije slučaj.

10. Uzimanje hrane noću goji

Da se razumijemo: kalorija je kalorija i kalorija ne čeka do šest popodne da se pretvori u noćnog zlikovca koji vam nabija težinu. Debeli ste zato što unosite više kalorija nego što ih sagorite, a torta od oraha nije kaloričnija noću nego što je to ujutru. Problem je u tome što čekate na obrok do kasno uveče i pregladnite, pa na brzinu natrpate želudac do pucanja i razvalite se u fotelju pred malim ekranom s dodatnim grickalicama.

Bonus video: