Leteći Holanđanin Sven Kramer ima još samo jedan olimpijski cilj

"Nije tajna koliko bi mi značilo zlato na 10 kilometara. To je veoma, veoma teško. Osvojio sam mnogo na Olimpijskim igrama, ali sam mnogo i izgubio", rekao je Kramer
0 komentar(a)
kramer, Foto: Reuters
kramer, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2018. 10:39h

Ted-Jan Blumen je krajem prošle godine u Solt Lejk Sitiju oteo svjetski rekord na 5.000 metara legendarnom Svenu Krameru, prešao 12 i po krugova za šest minuta, sekundu i 86 stotinki i stigao u Pjončang kao prvi favorit.

Momak rođen u holandskom Lejderdorpu, a odrastao u gradu čije se ime proslavilo po siru - Gaudi, otišao je iz rodne zemlje u Kanadu, iz koje su mu se roditelji vratili neposredno pred njegovo rođenje. Razlog? Nije mogao da izađe iz sjenke Kramera, Jorita Bergsme i Jana Blokhajsena i od 2014. nastupa za zemlju sa krajnjeg sjevera Amerike.

U Južnu Koreju je stigao sa velikom željom da osvoji olimpijsko zlato, ali mu je prvi pokušaj propao. Opet mu se ispriječio Kramer, koji je na pet kilometara trijumfovao u vremenu novog olimpijskog rekorda - 6:09,76, čime je postao prvi takmičar u brzom klizanju u istoriji ZOI koji je tri puta zaredom bio zlatni u istoj disciplini. Blumen je morao da slavi, jer je uzeo srebro na spektakularan način - u devetom paru je za dva hiljadita dijela sekunde nadvisio Norvežanina Sverea Lunde-Pedersena, koji je osvojio bronzu.

Nakon njih je na stazu izašao Kramer i nadmašio ih za 1,85 sekundi.

"Iskreno, promijenio sam strategiju kada sam vidio kako su svi prije mene „izdušili” u finišu trke. Krenuo sam malo sporije, iako sam osjetio da imam dovoljno snage. Na polovini trke sam kasnio sekundu, ali sam znao da to mogu lako da nadokandim u dva kruga", naglasio je 31-godišnjak iz Herenvena.

Blumen je bio malo razočaran.

"Ovo nije bila perfektna trka, u kojoj uđete brzo u ritam i letite do kraja. To se ne događa svakog dana, a bar sam izvukao maksimum i dao sve što sam imao. Malo sam razočaran što nisam imao malo više snage, ali sam ponosan što sam na podijumu". rekao je Kramerov vršnjak, koji je osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri.

Leteći Holanđanin još pamti dramu u Vankuveru

Novi obračun nekadašnjih drugova iz reprezentacije ćemo gledati u četvrtak, kada će se takmičiti na 10 kilometara. Zlato će braniti Bergsma, koji je i olimpijski rekorder, a najbolji rezultat svih vremena ima Blumen (12:36,30).

Niko, međutim, neće imati motiv kao Kramer. Leteći Holanđanin je u seniorskoj karijeri osvojio nestvarne 40 zlatne medalje na velikim takmičenjima, uz svega po pet srebrnih i bronzanih, ali sanja najsjajnije odlične na najdužoj olimpijskoj trci. Mislio je da ga je osvojio 2010. u Vankuveru, kada je bio za preko četiri sekunde brži od Korejca Seung-Hon Lina, ali je diskvalifikovan zbog nestvarne greške.

U brzom klizanju nema mnogo pravila koja bi opterećivala takmičare, samo jedno mora da se poštuje - da se jedan krug vozi u unutrašnjoj, a drugi u spoljnjoj stazi. Kada je prešao 6.800 metara, Kramer je krenuo u spoljnju stazu, ali mu je trener Gerard Kemkers viknuo da ode u unutrašnju. Zbog toga je diskvalifikovan, a scena kada Kemkers saopštava svom pulenu da je diskvalifikovan je jedan od najupečatljivih detalja u istoriji ZOI.

"Nije tajna koliko bi mi značilo zlato na 10 kilometara. To je veoma, veoma teško. Osvojio sam mnogo na Olimpijskim igrama, ali sam mnogo i izgubio. Divno je što sam ispisao istoriju na pet kilometara, ali sada moram da se dobro odmorim i pripremim za narednu trku", poručio je Kramer, koji je prije četiri godine u Sočiju bio srebrni na najdužoj stazi.

Bonus video: