Šefka Ličina o tankoćutnosti ženskog pisma u Baru

Književnica Mirsada Bibić Šabotić istakla je da Šefka Begović Ličina opisuje bol i patnju, te nehuman odnos prema ženi kroz istoriju
186 pregleda 1 komentar(a)
Šefka Begović Ličina, Foto: Radomir Petrić
Šefka Begović Ličina, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.09.2017. 06:59h

Književno stvaralaštvo Šefke Begović Ličine iz Novog Pazara promovisano je u subotu u Dvorcu kralja Nikole u Baru.

Komentarišući autorkin pristup i koncept “ženskog pisma”, književnica Mirsada Bibić Šabotić istakla je da Šefka Begović Ličina opisuje bol i patnju, te nehuman odnos prema ženi kroz istoriju.

“Počela sam da pišem u zrelom dobu, kada sam odškolovala troje djece i dala sebi oduška da ispunim davnu želju. Inspiracije su mi se gomilale godinama, skupljala sam priče iz života komšiluka, rodbine… Rođena sam u Rasovu kod Bijelog Polja, upoznala od djetinjstva Rožaje, Plav, Berane, Gusinje, živjela u Sarajevu. Boljela me ta nepravda prema ženama koje su bile ponižavane i maltretirane. Kada sam dobila mogućnost, digla sam glas da ih zaštitim”, rekla je književnica.

U priči o romanu “Brezđetka” ukazala je na činjenicu da se u braku bez djece “uvijek sva krivica svali na ženu”, dodajući da joj je uvijek u prvom planu moral žene kao ključnog društvenog aktera “koja podiže i vaspitava buduće članove društva”.

“Imam sopstvenu stvaralačku sobu-svoj svijet, a majdan mojih inspiracija je život. Želim da ukažem na veliki doprinos naših majki, naših nana, tih polupismenih ili nepismenih žena koje su nas odgojile i kojima nije smetalo što nemaju završenu ni psihologiju ni sociologiju da budu naše vaspitačice, koje su nam prenijele i bonton i sva ostala životna znanja, nosile su to iskonski u sebi. Stalno pišem o tom časnom vremenu koje su te čestite i časne starice stvarale”, ukazala je književnica.

Begović Ličina je u Sarajevu 2008. objavila prvu knjigu-zbirku priča “Duša u leptiru”, a sa bratom Džavidom Begovićem je 2012. izdala “Sandžački rječnik”, prvi u istoriji Sandžaka, sa 10 hiljada riječi, tri hiljade fraza i 11 hiljada objašnjenja. Autor je i zbirke priča “Niska od merdžana” inspirisanih istinitim događajima i sudbinama sandžačkih žena, zbirke ratnih priča “Vrisak krvi” napisanih po istinitim događajima, kao i romana “Brezđetka” koji govori o sudbini pešterske i bihorske žene. Sem sandžačkih i bosanskih gradova, njena djela do sada su promovisana u Švajcarskoj, Luksemburgu, Belgiji i Turskoj.

Gosti večeri bili su pjesnik Rajko Joličić koji je kazivao pjesmu “Bihorci”, te pisac iz Njemačke Denis Ličina, porijeklom iz Crne Gore. .

Bonus video: