Nail Banda brusi nove džudo bisere

Nail Banda sa Miodragom Đurovićem već osam godina brusi talente, a kao rezultat toga su vitrine pune pehara, medalje, reprezentativci...
389 pregleda 2 komentar(a)
DžK Trebjesa, Foto: Svetlana Mandić
DžK Trebjesa, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.03.2017. 14:44h

U trošnoj baraci „Trudbenika”, preko puta nikšićke Željezare, stasavaju budući šampioni u džudou. Počeli su kao sekcija u okviru Akademika, 2009. formirali su samostalan klub i danas je Džudo klub Trebjesa jedan od najboljih u državi.

"Klub smo osnovali zbog želje da što više mladih privučemo sportu i da napravimo nove šampione. Ali, željeli smo i da djecu maknemo sa ulice, da ih odvratimo od poroka koji vrebaju i pomognemo im da da postanu pravi ljudi", priča za „Vijesti” trener Nail Banda.

Zajedno sa Miodragom Đurovićem već osam godina brusi talente, a kao rezultat toga su vitrine pune pehara, osvojena državna i međunarodna prvenstva, 12 reprezentativaca u svim uzrasnim kategorijama.

"U toku 2015. godine imali smo 19 takmičenja, 12 međunarodnih i sedam državnih prvenstava. Uzeli smo oko 250 medalja, od toga 80 zlatnih. Na državnim takmičenjima u svim uzrasnim kategorijama uzeli smo 33 medalje, a sedmoro takmičara su bili prvaci države. Imali smo i pet učesnika na Balkanskom prvenstvu i dva učesnika na Svjetskom prvenstvu za kadete u Sarajevu", ne bez ponosa priča čovjek koji je džudoom počeo da se bavi u Sremskoj Kamenici 1975. godine, bio trener Akademika i reprezentacije.

I prošla godina je bila berićetna za Trebjesine pulene.

"Učestvovali smo na 26 takmičenja, 12 međunarodnih, sedam državnih i četiri prvenstva Balkana. Na prvenstvima Balkana uzeli smo dvije zlatne medalje, a imali smo i tri učesnika na evropskim kupovima. Uzeli smo 185 medalja, od toga 45 zlatnih. Na državnim takmičenjima uzeli smo 32 medalje, od toga devet zlatnih", nabraja Banda, dok Đurović sa članovima kluba vježba bacanje.

Klub, koji je jedan od najmasovnijih u Crnoj Gori, broji sedamdesetak članova u svim uzrasnim kategorijama, ili kako Banda reče, od sedam do 40 godina. Treninge drži i podmladak Bande i Đurovića, njihovi sinovi Haris i Bojan, i očevi vjeruju da će, kada ih godine sustignu, sinovi nastaviti započeto.

"Posljednjih godina postižemo najbolje rezultate poslije Akademika. I ove godine smo dobro počeli. Na seniorskom prvenstvu države uzeli smo četiri medalje, bili smo najbolja juniorska ekipa i osvojili devet medalja, a na Kupu Mimoze bili smo drugi u sveukupnom plasmanu sa 28 medalja".

Godina je tek počela, a nikšićki džudisti su spremni za nove okršaje na tatamiju i za nove pehare.

"Nadamo se uspjehu na Prvenstvu Crne Gore za kadete, a za starije i mlađe pionire i najboljem uspjehu. Imamo četiri juniora, Novaka Ostojića, Aleksandra Tomića, Nikolu Stanišića i Jovanu Janjušević, koji će ići na tri evropska kupa, kao i na Prvenstvo Evrope koje se u septembru održava u Mariboru. Što se tiče kadeta, Stanišić, koji je bio juniorski prvak države, a nadamo se da će biti i kadetski, učestvovaće na tri evropska kupa, kao i na Evropskom prvenstvu koje se održava u Letoniji, a od rezultata će zavisiti da li će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Čileu".

Sa novcem ne stoje najbolje, ali se snalaze kako znaju i umiju. Reprezentativne troškove plaća Džudo savez Crne Gore, a regionalne i međunarodne turnire, kao i državna prvenstva roditelji i klub koliko je u mogućnosti.

„Nije važno da li si bolji od drugog, već od jučerašnjeg sebe”, govorio je Džigoro Kano, osnivač džudoa.

A Trebjesini džudisti iz takmičenja u takmičenje nadmašuju sebe.

Bonus video: