Kritičari o filmu "The Eras Tour" sa turneje Tejlor Svift: ovo je prava kinematografija

Tročasovni film prikazuje turneju pop zvijezde dok je na vrhuncu svoje karijere

5223 pregleda 0 komentar(a)
Tejlor Svift sa turneje, Foto: Shutterstock
Tejlor Svift sa turneje, Foto: Shutterstock

Ovog ljeta nije bilo lako nabaviti karte za dugoočekivanu turneju Tejlor Svift "The Eras”. Ogromna potražnja za kartama nije samo obalila servere sajta Ticketmaster, već je i podigla njihovu cijenu toliko, da biste morali potrošiti nekolike plate da ga kupite. Stoga, ako ste imali sreće da posjetite jedan od nejnih koncerata, uživajte u uspomenama. Međutim, ako ste propustili šansu da ga posjetite, nemojte žaliti. Sada se turneja može vidjeti u kinima širom svijeta: tri sata laganog i kvalitetno snimljenog filma sa nastupa savremene pop zvijezde koja je na vrhuncu svoje karijere.

“Taylor Swift: The Eras Tour” je film sa turneje Svift. Nema nikakvih snimaka iza kulisa, ili snimaka kako Svift igra bilijar sa društvom iliti se ponaša bezobrazno u stilu The Band u "Posljednjem valceru". Početak filma je kreće sa ptičjeg pogleda na SoFi stadion u Los Anđelesu, a Tejlor Svift koji se spušta na binu, klanja se publici. Od tog momenta pa naredenih 168 minuta filma Svift se stalno nalazi u objektivu kamere. Da budemo iskreni, ima tu dosta detalja, ali je najbitnija zamisao turneje, koja jeste obuhvatanje brojnih albuma koje je pjevačica objavila u periodu od prethodne turneje.

The Eras Tour
The Eras Tourfoto: Shutterstock

Kao što sam naslov sugeriše, ovaj film predstavlja žanrovski skok, putovanje kroz vrijeme, tj. kroz devet Sviftinih studijskih albuma objavljenih nakon albuma "Fearless" 2008. godine. Na početku čujemo pop bombu iz 2019. godine "Lover", za koju je u momentu bila planirana zasebna turneja, ali je kasnije otkazana zbog pandemije. Dalje slijedi poznati kantri-tveng album “Fearless" koji je propraćen stručno pripremljenom horeografijom. Nakon toga, pjevačica oblači plašt vještice i izvodi najbolje djelove albuma 2020. godine “Evermore”.

Dizajn produkcije je fenomenalan kao što se i očekivalo od Svift, s obzirom na veličinu njene turneje. Tokom par pjesama pojavljuju se ukleta stabla, a zatim nestaju, da bi ih na kratko zamijenio vizuelni efekat zastrašujuće zmije veličine stadiona. Zatvara se koncert sa velikim hitovima iz 2014. godine, par akustičnih pjesama, i onih iz najnovijeg albuma 2022. godine “Midnights”.

The Eras Tour
The Eras Tourfoto: Shutterstock

To je nevjerojatan podvig. Tokom jednog uzastopnog nastupa, Svift je naizmjenično odjednom i ekscentrična umjetnica, i kantri zvijezda i istinska pop ikona. No, uprkos cijelom tom spektaklu, možda su ipak baš akustične pjesme one koje se najduže zadržavaju u sjećanju publike? Kao što “The Eras Tour” dokazuje iznova i iznova, prosto je nezamisivo šta sve Tejlor Svift može da uradi sa instrumentom i snagom svog glasa.

Bonus video: