Tango kamp Kolašin zatvorili besparica i primitivizam

Predsjednik Opštine Kolašin Milisav Bulatović apelovao je na organizatore da se predomisle i obećao pomoć i saradnju
4058 pregleda 6 komentar(a)
Manifestacija koja je ucrtala Kolašin na svjetsku mapu kulture, Foto: Tango Kamp Kolašin
Manifestacija koja je ucrtala Kolašin na svjetsku mapu kulture, Foto: Tango Kamp Kolašin

Nakon osam godina trajanja, manifestacija “Ljetnji tango kamp” neće više biti održavana u Kolašinu, saopštili su organizatori. Takvu odluku, kako su kazali, donijeli su, “nakon dugih analiza, koje su uslijedile posle ovogodišnjeg izdanja koje je kao i prethodna oborilo rekorde posjećenosti”.

“Nemamo više snage. Dali smo sve od sebe, ali nijesmo uspjeli da obezbijedimo održivost događaja i to na više nivoa, uključujući i finansijski. Bila je ovo filmska priča. Primjer gradnje velikog iz ničega. I pored svih teškoća, Tango kamp pamtimo kao veliki uspjeh. Naučili smo lekciju. Idemo dalje. Hvala svima koji su imali kapacitet da vide šta je to predstavljao ovaj događaj”, rekao je jedan od osnivača Tango kampa Darko Dožić.

Pored toga što je bio jedan od originalnih plesnih događaja, zbog kojeg se za Kolašin čulo u svjetskoj tango zajednici, Kamp je obezbjeđivao godinama stabilnost ljetnje turističke sezone u Kolašinu. Sa više od 700 učesnika, tokom 20 dana trajanja, garantovao je popunjenost turističkih smještajnih kapaciteta, ali i obogaćenu vanpansionsku ponudu i stalna “dešavanja na ulici”, kao i autentičnu karnevalsku atmosferu. Fotografije i snimci velikih događaja na otvorenom, scene sa vrhova kolašinskih planina, kao i znalački napravljena sinteza tog plesa sa prirodnim ljepotama okoline Kolašina, učinili su grad poznatom destinacijom u svijetu ljubitelja argentiskog tanga.

Zbog svog jedinstvenog sadržaja, velikog broja inostranih umjetnika i gostiju, kao i zbog značaja za razvoj turizma u Crnoj Gori, Tango kamp je dobio prestižnu nagradu Nacionalne turističke organizacije (NTO) “Wild beauty award”. NTO ga je uvrstila na listu “Devet crnogorskih manifestacija koje ne biste smjeli propustiti”.

Nešto više od 10.000 eura, prema nezaničnim informacijam “Vijesti” bila je ukupna podrška NTO, odnosno Ministarstva sporta, ovoj manifestaciji, tokom nekoliko minulih godina. Podrška lokalne uprave tom događaju počela je prije četiri godine, pa je Opština godišnje u budžetu izdvajala za Tango kamp 5.000 eura.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović tu vrstu podrške nastavila bi i nova kolašinska vlast. On apelovao na Dožića “da još jednom razmisli o svojoj odluci”. Bitno je, kaže on, da “Tango kamp “ostane dio kolašinske kulturne i turističke priče”.

“Opština je bila spremna, ne samo da nastavi dosadašnju podršku, već i da traži modele da ona bude veća, kroz različite oblike partnerstava i saradnje. Tango kamp je manifestacija koja je ime Kolašina ispisala na planetarnim adresama i istinski nam je stalo da tako i dalje bude. Apelujemo na našeg uvaženog sugrađanina i organizaora da još jednom razmisli i pokuša da zajednički dođemo do inicijative da se kamp nastavi”, rekao je Bulatović.

Iako Dožić nije želio da dodatno komentariše svoju odluku, iz njegovih ranijih objava na društvenim mrežama, nameće se zaključak da Kamp nije mučila samo “finanasijska neodrživost”, već i višestruko nerazumijevanje. Organizatori su nekoliko puta apleovali na sugrađane da se pristojno ponašaju prema učesicima Tango kampa. Iako je, zahvaljujući toj manifestaciji, na desetine Kolašinca naučilo da pleše tango, nije bio zanemariv ni broj onih koji su imali mnogo predsrasuda prema pripadnicima tango zajednice iz cijelog svijeta.

Bonus video: