Predstavljanje stvaralaštva Mila Stojića

Jedan od najznačajnijih južnoslovenskih pjesnika današnjice gostuje na tribini “O piscima i gradovima” u Podgorici
640 pregleda 0 komentar(a)
Stojić, Foto: Privatna arhiva
Stojić, Foto: Privatna arhiva

Jedan od najznačajnijih južnoslovenskih pjesnika današnjice, Mile Stojić, gost je druge književne tribine “O piscima i gradovima” koja će biti upriličena sjutra u Narodnoj bibloteci “Radosav Ljumović” u 19 časova. Moderator večeri u Staklenoj sali biblioteke biće Dragana Tripković, a Stojićevu poeziju će čitati crnogorski glumac Miloš Pejović.

Stojić je jedan od vodećih bosansko-hercegovačkih intelektualaca, pjesnik, esejista, prevodilac i novinar. Završio je slavistiku na Univerzitetu u Sarajevu, a radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji i bio zapažen urednik dnevnog lista “Oslobođenje”.

Dobitnik je svih važnijih nagrada za poeziju, poput Brankove nagrade, Ratkovićeve, Nagrade društva pisaca BiH, Goranovog vijenca i drugih. Od 1989. do 1992. godine bio je glavni urednik kulturnog časopisa “Odjek” u Sarajevu. Poznat je i kao supotpisnik otvorenog pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992, tadašnjem predsjedniku Hrvatske Franju Tuđmanu kao “odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine”.

Napustio je BiH 1992. godine. Bio je urednik u političkom glasilu “Tjednik” u Zagrebu, radio je kao predavač Južnoslavenske književnosti na Univerzitetu u Beču. Njegova djela su prevođena na njemački, poljski, italijanski, engleski, mađarski i makedonski jezik, a pojedina izdanja su prevedena i na 20 svjetskih jezika. Neka od Stojićevih djela su: “Lijer, jezik prašume”, “Umjetnost tame”, “Zemna svjetlost”, “Olovni jastuk”, “Južnost”, “Glasovi sarajevske noći”, “Prognane elegije”, “Jutro u Pompejima”, “Mađarsko more”, “Fenster Worte-Ein bosnisches Alphabet/Riječi s prozora-jedan bosanski Alfabet”, “Via Viena” i druga...

U okviru večeri, istoričarka umjetnosti Nela Gligorović će govoriti i o mladoj crnogorskoj vajarki Ini Martinović, čiji će rad biti predstavljen u okviru tribine.

Bonus video: