U danima samoizolacije knjiga je najbolji izbor

Kao najaktivniji čitaoci barske biblioteke u 2019. izdvajaju se: Helena Čabarkapa - najmlađi član; Marin Šaltić - najvjerniji član Dječjeg odjeljenja; Petar Bokan - najvjerniji član Odjeljenja za odrasle i Muris Adrović koji je najaktivniji korisnik čitaonice
1722 pregleda 0 komentar(a)
Biblioteka "Ivo Vučković", Foto: Lončar/Nekazano.me
Biblioteka "Ivo Vučković", Foto: Lončar/Nekazano.me

Svoj dan, 21. mart Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković” iz Bara dočekaće pod ključem. Iako pod okriljem Kulturnog centra Bar, za razliku od ostalih objekata KC-a, biblioteka je radila sve do juče kada je i zvanično zatvoren rad sa strankama, kazala je “Vijestima” upravnica Mila Čordašević.

“U skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja o preduzimanju privremenih mjera za sprečavanje prenošenja koronavirusa, u JP Kulturni centar Bar od danas je za posjetioce privremeno zatvorena i biblioteka. Od ranije su za posjetioce privremeno zatvoreni svi objekti Kulturnog centra Bar-Stari grad Bar, Zavičajni muzej u Dvorcu kralja Nikole, galerija “Velimir A. Leković”, tvrđava Besac na Virpazaru i Stara maslina na Mirovici, te čitaonica u Domu revolucije”, navodi se u jučerašnjem saopštenju koje potpisuje direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović.

Oni su, zajedno sa bibliotekom i čitaonicom, ranije planirali cjelodnevnu manifestaciju “Ne odustaj od čitanja knjige - nikada” povodom obilježavanja Dana Biblioteke. Do juče je bilo najavljeno i besplatno učlanjenje u biblioteku, ali usljed opasnosti od virusa korona i to se otkazuje, sa žaljenjem je kazala Čordaševićeva ističući da prvi dan nakon što se situacija stabilizuje i vrati u normalu - biblioteka i čitaonica će otvoriti vrata svima i za besplatno učlanjenje i za druge aktivnosti.

“Povelje i zahvalnice prijateljima Biblioteke, predviđene za uručivanje u svečanom dijelu manifestacije, proslijedili smo ranije putem pošte ili po našem kuriru. Kad sagledamo - žrtvovali smo samo svečani dio programa, odlaže se zvanično uručivanje zahvalnice članovima i ostalo. Meni je najviše žao jer smo morali prekinuti rad sa strankama. Smatram da ove dane samoizolacije treba ispuniti kvalitetnim stvarima, a boljeg rješenja od knjige nema! Naravno, tu su i filmovi i umjetnost uopšte”, poručuje Čordaševićeva.

Mila Čordašević
Mila Čordašević(Foto: Barinfo.me)

Ona je ranije saopštila i dobitnike povelja za doprinos radu i ugledu Biblioteke, a među ustanovama i institucijama to su: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Bar, Radio Bar, Bar Info i RTV Corona; kao pojedinci se izdvajaju: Vjenceslava Ševaljević - bibliotekarka savjetnica i vršilac dužnosti pomoćnika direktora NBCG; Željko Milović - pisac, publicista i novinar iz Bara; Vjera Knežević Vučićević - novinarka Radio Bara i dopisnica “Pobjede”; Alma Ljuca - samostalna novinarka iz Bara i Snežana Vujović - urednica Drugog programa Radio Crne Gore.

Kao najaktivniji čitaoci u 2019. godini se izdvajaju: Helena Čabarkapa (najmlađi član Biblioteke); Marin Šaltić (najvjerniji član Dječjeg odjeljenja); Petar Bokan (najvjerniji član Odjeljenja za odrasle) i Muris Adrović (najaktivniji korisnik čitaonice). Pored dobijene povelje, čitaoci će biti nagrađeni knjigom i besplatnom članskom kartom Biblioteke.

Dobitnici zahvalnica za pomoć i uspješnu saradnju su darodavci knjiga u 2019. godini: Tara i Karla Miranović, Radmila Škuletić (učenice iz Bara); Milan Vujović (pisac i novinar Radio Bara); Andrej Nikolaidis (pisac iz Ulcinja); Emina Nuredinovska (član Biblioteke) i Božidar Strugar (penzioner iz Bara); zatim CANU Podgorica i Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” Bar, kao i ovogodišnji donatori knjiga za Dan Biblioteke: Branka i Saša Brajović, Anica Pavlović, Zlata Škrijelj Husić, Evgenija Iškova i Vasko Milošević (svi iz Bara) i Jovan Nikolaidis (pisac i izdavač iz Ulcinja). Zahvalnicu su dobili i Biblioteci najodaniji saradnici: mr Đurđa Martinović - bibliotekarka savjetnica i rukovodilac COBISS centra CG; Dragan Radusinović - referent Matične službe u NBCG; Dragica Milić (Ministarstvo kulture); Nade Pavlović (direktor knjižare „Olovka“) i Blažo Simović - organizator opštih poslova u JP Kulturni centar Bar.

Odrasli da pročitaju “Filozofiju palanke”

Tokom razgovora za “Vijesti” upravnica Narodne biblioteke “Ivo Vučković” Mila Čordašević, izdvojila je i neke naslove koje predlaže za čitanje ističući da se sa klasicima nikada ne može omanuti.

“Kada su u pitanju najmlađi čitaoci, djeca osnovci, od srca bih im preporučila bilo koji od 11 naslova autora Gradimira Stojkovića iz Beograda. Radnja njegovih romana, poruke, duhovitost, pouke su savršene za osnovce. Prvi njegov roman zove se ‘Hajduk u Beogradu’, a 11. je ‘Hajduk iz Beograda’ i primijetila bih da su njegova djela izazvala pažnju naših članova”, kaže Čardašević i nastavlja:

“Tinejdžerima bih preporučila da se vrate iščitavanju kultne knjige ‘Mi djeca sa stanice Zoo’. Smatram da u ovim teškim vremenima treba obratiti pažnju na tu knjigu, a pored nje bih preporučila i klasika američke književnosti ‘Ubiti pticu rugalicu’ od Harper Li. Sa druge strane, kada su odrasli u pitanju preporučujem štivo poznatog pjesnika i romanopisca Radomira Konstantinovića ‘Filozofija palanke’ i smatram da se u današnjem vremenu toj knjizi posebno treba vraćati, a tu je i ‘Emocionalna inteligencija’ Danijela Goldmana, koja pokazuje i potvrđuje važnost emocinalne inteligencije”, ističe Čordaševićeva.

Ona je kazala i da je u današnjem vremenu, kada je hiperprodukcija uzela maha, posebno teško zaključiti koje štivo je vrijedno vremena, pa je naglasila da su klasici ti sa kojima se nikada ne može pogriješiti.

“Ja mnogo čitam, ali nekako se nikada nijesam odvojila i završila sa iščitavanjem ‘Znakova pored puta’ Iva Andrića i romana ‘Derviš i smrt’ Meše Selimovića”, zaključila je ona.

Bonus video: