Širi riječ, a ne virus

Raspisan je međunarodni konkurs za ostvarenja nastala u karantinu ili samoizolaciji
248 pregleda 0 komentar(a)
Corona Short Film Festival, Foto: Promo
Corona Short Film Festival, Foto: Promo

S obzirom na to da je situacija sa pandemijom virusa korona mnogo uticala na umjetnost i kinematografiju, prvenstveno na razne festivale, od samog početka suočavanja sa preventivnim mjerama u borbi protiv COVID-19 pokrenute su brojne onlajn aktivnosti.

Najnoviji je prvi međunarodni festival kratkometražnog filma “Corona Short Film Festival” za koji je raspisan i konkurs koji traje do 25. aprila, prenosi Filmski centar Srbije.

“Corona Short Film Festival poziva filmske stvaraoce iz čitavog svijeta da prijave svoje filmove za prvo (i nadajmo se, posljednje) izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma nastalog usljed samoizolazicije izazvane pandemijom dobro poznatog nam virusa”, ističe se u saopštenju.

Organizatori festivala koji nosi slogan “Spread the word not the virus” (Širi riječ, a ne virus) su: direktor i inicijator Dejan Bućin, spisateljica i rediteljka Joana Vogdt, glumac Ivan Marković, rediteljka i glumica Katarina Rivilis i reditelj Tom Vander Beken. Oni objašnjavaju i da je poseban uslov za prijavu da je film napravljen u karantinu ili samoizolaciji, kako bi se “preispitala kreativnost i vlastite vještine, a uz ograničenja aktuelnih restriktivnih mjera”.

Neke od ključnih informacija na temu uslova za prijavu su da filmovi moraju nastati u kućnoj radinosti.

“Možete formirati timove, ali uz rad sa udaljenosti, bez okupljanja!”, posdsjećaju oni i dodaju:

“Kratki film u cjelini mora biti napravljen tokom perioda samoizolacije usljed Covid-19. Kratki filmovi ne smiju biti duži od 5 minuta. Izbor prijavljenih filmova biće predstavljen i dostupan besplatno na striming servisu festivala”. Svi odabrani filmovi nadmetaće se za nagradu žirija u iznosu od 1.500 eura i nagradu publike o kojoj će presuditi onlajn glasanje, a ona iznosi 500 eura.

Bonus video: