"Gospodska krv" na otvaranju nove sezone Nikšićkog pozorišta

Nikšićko pozorište obilježava dva jubileja - 135 godina nikšićke pozorišne tradicije i dvije decenije od obnavljanja Nikšićkog pozorišta
910 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Ažurirano: 16.09.2019. 20:04h

Nikšićko pozorište novu pozorišnu sezonu, ali i godinu kada se obilježavaju dva jubileja, 135 godina nikšićke pozorišne tradicije i dvije decenije od obnavljanja Nikšićkog pozorišta, otvara sjutra veče, premijerom predstave iz sopstvene produkcije.

Riječ je o komediji „Gospodska krv“, poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje, koja je nastala 1958. godine.

Režiju za predstavu, koja je “pisana u molijerevskom duhu”, potpisuje Slobodan Marunović, dok su uloge povjerene Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Za scenograiju je zadužen Aleksandar Saša Vukotić, kostimografkinja je Ljiljana Petrović, Ferid Karajica je zadužen za scenske pokrete, dok je Slobodan Kovačević autor muzike.

„Ova naizgled banalna komedija, nosi čitav korpus vrlo kompleksnih pitanja, koja se tiču savremenog čovjeka, pa je bio potreban visoki artizam da se razdvoji ono što je propalo od onoga što je kvalitetno, i to ne samo u metaforičkom smislu vrijednosti i nevrijednosti, nego da oni koji rade ovaj posao i realizuju ovu predstavu, prije svega mislim na glumce, igraju taj teatar na maestralan način sa visokim artističkim zahtjevima“, kazao je Marunović na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom predstojeće premijere.

Marunović je kazao da je fasciniran tekstom i time da ona pruža kompleksan odnos prema stvarnosti, da postavljanja pitanje kako kako u sistemu poremećenih vrijednosti nametnutih one prave.

“Čitav ovaj dijalog, komedija i dramaturgija govori o slabosti ljudskog roda, o njegovom deformitetu, o ljudskoj gramzivosti, pohlepi, želji da se bude nešto drugo od onoga što jesi, ne birajući sredstva da bi se čovjek domogao onih stvari, koje mu se čine vrijednim, a u stvari ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost“, kazao je Marunović i dodao da je čitav proces nastajanja predstave krasio zajednički duh, posvećenost i požrtvovanost.

„Na prvo čitanje teksta vidio sam ogroman prostor da se sklizne u jedan banalni i jeftini glumački manir. Sa druge strane vidio sam jedan divan prostor da se na jedan umjetnički način iznese tekst i posle prvog susreta sa rediteljem Marunovićem dobio sam potvrdu te ideje i ideologije da se nekim novim pristup umjetničkim, likovnim i pozorišnim znakovima dobije jedan sasvim neočekivani rezultat. Nadam se da smo u tome uspjeli, da smo dobili jedan neočekivani rezulatat, da smo napravili dobar posao i mislim da su glumci izbjegli tu zamku i da su na pravi način odgovorili svojim ulogama“, kazao je scenograf Aleksanar Vukotić.

Stevanu Vukoviću, za koga je kolega Slavko Kalezić kazao da predstavlja „fascinaciju od talenta“, “Gospodska krv” je druga predstava koju igra za Nikšićko pozorište.

„Ono što me zaista fasciniralo kod Pušelje jeste ta ideja ideja da tog lika prebacimo u stvarni život koji se odvija u današnje vrijeme, u našem gradu. Koliko je dovoljno da budemo siti, koliko treba svim ljudim koliko god se dičili obrazom i poštenjem ili samim svojim stomak ili utrobom? Koliko im treba da budu siti? Pušelji treba jedna kaša sa mlijekom i malo varene krtole u kile, ako može još nešto preko toga, jedan cigar duvana. To je jednom siromahu, jednom čovjeku koji je navikao da živi takav život dovoljno. Mislim da je to najinteresantnija stvar meni bila za igru. Da se svi nekako vratimo i prenesemo tu poruku da nam apslutno može biti dovoljan naš život, naš stomak, male stvari, sitnice. Da se ne uzdižemo stvarima kao što su obraz poštenje i sve ono što su dana floskule ljudi koji nam to poštenje serviraju, a opet je upitno da li su oni baš takvi. Ova predstav dokazuje nešto suprtono“, kazao je Vukotić.

Nikola Vasiljević je kazao da je tekst je mrtvo slovo na papiru dok glumac to ne oživi „svojom kreativnošću, ličnošću, karakterom“.

„To je taj proces koji mora uvijek da prođe kroz vas da bi došao do publike. Za mene je novi rad uvijek inspirativan, a bilo je pravo zadovoljstvo da radim sa ovom ekipom”, kazao je Vasiljević.

Slavko Kalezić je priznao da prvi put radi predstavu u tako kratkom roku, ali da su efikasnim, kreativnim i produktivnim radom uspjeli da sve odrade kako treba. Podsjetio je da je njegova prva uloga u karijeri bila upravo u Nikšićkom pozorištu, gdje se vratio nakon 12 godina.

Jovan Dabović vjeruje da su uspjeli da naprave „divan proizvod koji može da prenese poruku i pouku što je najbitnije u pozorištu“ i da će publika uživati u predstavi.

„Sigurno je bilo nekih stvari koje nijesam mogao odmah da osvjestim, ali Slobo sa tako nenametljivim autoritetom i jasnim ciljem kuda treba ova predstava da ide i kuda treba stil svih nas da ide, vodio nas je i sa uživanjem smo radii ovaj proces. Zaista da pohvalim njegovu ljubav, strepljenje i predanost kojeg je davao svima nama.“, kazao je Dušan Kovačević.

Kostimografkinja Ljiljana Petrović kazala je da glumce ne bi mogla da zamisli u nijednom drugom kostim bez u onom koji nose jer ih, kao je istakla, maestralno nose.

„Kostim je u ovoj predstavi slojevit, strukturalan i ima prekrivenih referenci i indikacija od reditelja u stilu Molijera“, istakla je Petrović.

Prva repriza predstave je u četvrtak, 19. septembra, takođe u Nikšićkom pozorištu.

Nikšićko pozorište sezonu počinje sa dvije premijere

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić podsjetio je da je prije dvije decenije, kada je obnovljeno Nikšićko pozorište, izvedena predstava Stevana Koprivice, “Iz ničega u ništa”.

„Posebno zadovoljstvo je bilo raditi sa ovakvim autorskim timom i glumačkim ansamblom, a ja im se u ime producenta srdačno zahvaljujem na posvećenosti, požrtvovanom radu, profesionalizmu, kao i pratećem osoblju iz redova zaposlenih u Nikšićkom pozorištu. Ova predstava je urađena, možemo reći više nego u rekordnom roku, za kraće od 30 dana. Radilo se, pogotovo poslednjih dana, danonoćno. Posebno je potrebno priznanje svima koji su pripremali ovu predstavu, a dugujemo im i zahvalnost. Vjerujemo da je i Nikšićko pozorište čitavo vrijeme bilo dobar domaćin“, kazao je Bulajić i dodao da sjutra veče očekuju “jedno moderno scensko ostvaranje, koje će biti posebno oduševljenje i osvježenje na crnogorskoj pozorišnoj sceni”.

Podsjetio je da Nikšićko pozorište realizuje još jedan projekat, predstavu za djecu “Kraljević i prosjak”, rađenu po istoimenom romanu Marka Tvena, a u režiji i adaptaciji Zorana Rakočevića.

Predstava će premijerno biti izvedena 25. septembra u Centru za kulturu u Petnjici, a dva dana kasnije imaće priliku da je pogleda i nikšićka publika.

Bonus video: