Izložba “Savremena istarska umjetnost” otvorena u Podgorici

Šoškić je takođe istakao zadovoljstvo saradnjom, ističući da je ovo “tek početak”
481 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Jelena Kontić
Sa izložbe, Foto: Jelena Kontić

Sve ono što je aktuelno, savremeno, kvalitetno, ali i generacijski drugačije i raznovrsno iz savremene hrvatske umjetnosti, prikazano je u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u okviru izložbe “Savremena istarska umjetnost” koja je otvorena preksinoć, a može se pogledati do 27. septembra. Ovim događajem koji je organizovan u saradnji Centra za savremenu umjetnost (CSU) Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istra, ujedno se najavljuje i nastavak saradnje dvije institucije kroz predstavljanje crnogorskog stvaralaštva u Hrvatskoj.

“Prije svega, želio bih zahvaliti na pozivu direktora CSU Nenada Šoškića nakon razgovora u Puli prošle godine gdje je on došao i gdje smo dogovorili početak ove divne saradnje koja će, osim ove izložbe, vrlo brzo realizovati i izložbu crnogorske umjetnosti u Hrvatskoj, dakle ne samo u Puli, nego će ona obići i Zagreb, Split, Varaždin i Rijeku... Saradnja je otvorena, saradnja je počela, imamo niz zajedničkih tema i sličnih priča i imamo jednu lijepu zajedničku volju da sve zajedno realizujemo na najbolji mogući način”, kazao je na otvaranju kustos izložbe i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre Mladen Lučić Luc.

Šoškić je takođe istakao zadovoljstvo saradnjom, ističući da je ovo “tek početak”.

“Čast nam je da u CSUCG imamo presjek istarske savremene umjetnosti 19 hrvatskih umjetnika sa izuzetnim likovnim poetikama. Ova izložba je plod divne saradnje, a ovo je tek početak, ali veoma dobar početak, zato što je ovo najveće predstavljanje hrvatske savremene umjetnosti u Crnoj Gori u zadnjih 30 godina. Nadam se da će publika zaista uživati u ovoj izuzetnoj izložbi”, poručio je Šoškić.

Lučić je potvrdio da je ovo predstavljanje hrvatske umjetnosti u Crnoj Gori, nakon više decenija, veoma bitno, ali da samim tim izložba nema određeni idejni koncept već je odabrao one radove i umjetnike koji na najbolji način potvrđuju bogatstvo hrvatske savremene umjetničke scene.

“Postavka nema čvrstu idejnu koncepciju. Pošto je ovo prvo predstavljanje nakon trideset godina u Crnoj Gori, onoga što se dešava u hrvatskoj savremenoj umjetnosti, želio sam upoznati podgoričku publiku sa svim vokacijama, sa svim poetikama, sa svim onim čime je bogata istarska savremena umjetnost, a to se naravno i vidi sa ove izložbe”, kazao je Lučić i obrazložio izlob radova koji čine postavku:

“Jedini i osnovni rukovoditelj selekcije i pristupa bio je kvalitet radova. Zastupljene su sve umjetničke vokacije savremene provenijencije, a zastupljeni su i gotovo svi mediji kojima se naši umjetnici danas izražavaju. Takođe, mogu se vidjeti i neke priče koje bi se mogle povezati sa tradicijom Istre... Radi se o panoramskom presjeku, radi se o svemu onome što je aktuelno, savremeno i kvalitetno, a čak i generacijski drugačije, jer se radi o umjetnicima koji su krajem osamdesetih i početkom devedesetih utirali nove puteve savremene umjetnosti, do njihovih mlađih sljedbenika danas, i zasigurno su opravdali taj jedan eklektički pluralizam koji se bazira na samoj poetici i zadatosti postmoderne koja i sama ne trpi stilove i koncepcije i ideje”, rekao je Lučić.

Na izložbi je biti predstavljeno oko 60 radova od 19 umjetnika, a među umjetnicima su zastupljeni: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, Sofija Silvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja.

Galerija

Bonus video: