Izloženi radovi Dada Đurića u JU Muzeji i galerije Podgorice

"Na ovoj izložbi mogu se vidjeti Đurićevi radovi, još od 1949. do 2008. godine, a prvi put se podgoričkoj i crnogorskoj javnosti stavljaju na uvid radovi iz privatnih kolekcija kolekcionara iz Crne Gore. Oni čine i većinu radova u samoj postavci, uključujući tri kapitalna rada na ovoj izložbi iz kolekcija galerista i kolekcionara Danijela Kordijea i Pjer Nahona", rekao je Đokaj
2309 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Dada Đurića, Foto: Savo Prelević
Izložba Dada Đurića, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2019. 22:46h

Najsveobuhvatnija postavka radova jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika, Miodraga Dada Đurića, otvorena je večeras u Podgorici, u prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice.

Djela Dada Đurića, slike i crteže malog i velikog formata iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva odabrao je za ovu priliku dekan Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja Ratko Odalović.

Izloženi radovi, raznovrsnost Dadovog opusa, ponovo pokazuju i dokazuju koliki je on likovni poznavalac tehnike, majstor, genije, kako u Crnoj Gori, tako i na svjetskom nivou.

Njegova specifičnost u izrazu, boje i pokreti kojima se lako predstavlja, te sadržajnost motiva i odabir tema čine ga jednim od najvećih domaćih umjetnika svih vremena.

"Cilj izložbe je da se izrazi zahvalnost Dadu Đuriću i uputi na važnost njegove pojave u savremenoj umjetnosti. Dado kao umjetnik, vizionar, predstavlja fenomen, jer je svojim radom i djelom odgovorio duhu vremena i zauzeo posebno mjesto u savremenoj umjetnosti. O Dadu su pisali mnogi ugledni teoretičari, istoričari umjetnosti, filozofi, pjesnici, galeristi, umjetnici savremenici”, kazao je direktor JU Muzeji i galerije Podgorica, Sead Đokaj i istakao da ovo nije prva izložba u njihovoj organizaciji koja prikazuje Dadove radove, ali je najznačajnija zbog bogatog izbora djela iz arhiva javnih ustanova, institucija, galerija, ali i kolekcionara zbog čega je i jedinstvena...

"Na ovoj izložbi mogu se vidjeti Đurićevi radovi, još od 1949. do 2008. godine, a prvi put se podgoričkoj i crnogorskoj javnosti stavljaju na uvid radovi iz privatnih kolekcija kolekcionara iz Crne Gore. Oni čine i većinu radova u samoj postavci, uključujući tri kapitalna rada na ovoj izložbi iz kolekcija galerista i kolekcionara Danijela Kordijea i Pjer Nahona", rekao je Đokaj.

U katalogu, koji prati izložbu nalaze se izabrani tekstovi značajnih ličnosti koji su dali osvrt na Dadovo stvaralaštvo, a među njima su: Danijel Kordije, Anri Mišo, Zerment Vait, Žil Delez, Gaetan Pikon, Alen Boske, Andre Dešamp, a od domaćih autora uvršteni su Mladen Lompar, Olga Perović i Slobodan Puro Đurić.

Izložbu je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović ističući da Dadova "platna potvrđuju potpunu posvećenost likovnim istraživanjima".

Dado Đurić rođen je 1933. godine na Cetinju. Školovanje je započeo u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

U Beogradu se upoznao i kasnije nastavio druženje sa nedavno preminulim velikanom crnogorske umjetnosti Urošem Toškovićem.

Od 1956. godine Đurić se nastanio u Francuskoj, u selu Šamon an Veksan, pokraj Pariza. Tu je stanovao, imao atelje i stvarao...

Tokom svog aktivnog rada, kratko je boravio u Njujorku, a zatim u Centralnoj Africi.

Dado je slikar savremene umjetnosti dvadesetog vijeka, jedan je od najistaknutijih predstavnika figurativne umjetnosti i jedan od najznačajnijih crnogorskih umjetnika svih vremena.

Njegova djela se nalaze u mnogim muzejima i galerijama, kao i brojnim privatnim kolekcijama.

U svojim radovima majstorskim likovnim umijećem dočarava apokaliptične spojeve.

Mnogi kritičari ističu da je, pored Mark Šagala i Salvador Dalija, Dado Đurić najviše uticao na pojam nadrealizma u slikarstvu.

Preminuo je 27. novembra 2010. godine u Parizu, nakon teške bolesti u 77. godini života.

Po sopstvenoj želji, sahranjen je na Cetinju.

Galerija

Bonus video: