Jovančov aktivna u inostranstvu

Crnogorska umjetnica učestvuje na Godišnjoj izložbi Nacionalnog udruženja italijanskih grafičara u Italiji, a predstavila se i na Međunarodnom bijenalu grafike u Bukureštu
644 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Jovančov, Foto: Privatna arhiva
Jelena Jovančov, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica Jelena Jovančov predstavila se na 3. međunarodnom bijenalu grafike u Bukureštu, u Rumuniji, pod nazivom „Prelazak granica“ (Crossing borders), koje je, nakon skoro mjesec dana juče zatvoreno u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti u Bukureštu, “Muzeul Nacional al Literaturii Române” i u galeriji “Galateca”.

Na ovogodišnjoj bijenalnoj izložbi Jovančov se predstavila sa dvije grafike iz ciklusa “Refleksi” koje su realizovane u tehnikama mecotinte i linoreza.

“Bijenale nastavlja da podržava međunarodne grafičare koji se kroz umjetnički izraz bave tradicionalnim tehnikama, a sa kojima redefinišu, odnosno preoblikuju, grafički otisak u kontekstu savremene umjetnosti”, primjećuje Jovančov koja je bila učesnica Bijenala u Bukureštu i 2014. godine.

Za ovogodišnju izložbu bio je raspisan međunarodni konkurs, a prijavilo se više od 300 prijava. Stručni žiri: profesor dr Mircia Dumitrescu, akademik, dr Ioan Cristescu, direktor Nacionalnog muzeja rumunske književnosti, Andeea Sandu, koordinatorka galerije „Galateca“, dr Carmen Apetrei, profesorica na Univerzitetu umjetnosti u Bukureštu i profesor dr Petru Lucaci, za izložbu su izabrali 125 umjetnika.

Pored Bijenala u Bukureštu, crnogorska umjetnica učestvuje i na Godišnjoj izložbi Nacionalnog udruženja italijanskih grafičara u Italiji, u dvorcu “Castello dei da Peraga” u Vigonzi, Padova koja traje do kraja godine, odnosno 31. decembra 2019.

Jovančov se predstavlja grafikom iz ciklusa “Refleksi” - “Brodovi“ iz 2015. godine, a koja je realizovana u tehnici suve igle. Odlukom stručnog žirija na ovogodišnjoj izložbi biće prikazano 380 radova grafičke umjetnosti, od čega su 152 rada originalne grafike od 104 autora. Ostali radovi su umjetničke knjige, crteži, exlibrisi i akvareli. Kustos i organizator izložbe je predsjednik Udruženja italijanskih grafičara Francesco Anacreonte.

Jovančov je po drugi put učesnica ove godišnje međunarodne izložbe. Prvi put je učestvovala 2016. godine sa dvije grafike iz ciklusa “Govor tijela“, a koje su realizovane u kombinovanim tehnikama duboke i visoke štampe: akvatinta, bakropis, rezervaž, linogravura i linorez.

“Ciklus radova ‘Govor tijela’, kontrasti crnog i bijelog, ženski aktovi i torza jasno iniciraju na dvojstva unutar cjeline. Reklo bi se da se i u ovom ciklusu radova već moglo naslutiti da će dualizmi, dvojstva, odrazi-refleksije postati predmet vizuelne i idejne suštine mog kreativnog izraza“, naglašava Jovančov.

Crnogorske galerije je odbijaju, a svjetske prihvataju i pozivaju

S obzirom na to da se češće predstavlja u inostranstvu nego u Crnoj Gori, “Vijesti” je zanimalo zbog čega, a Jovančov kaže da se prijavljivala i na izložbe u svojoj zemlji ali je često bila odbijana, a sa druge strane je, kaže ona, rijetko pozvana.

“...Tako sam odlučila da svoj rad plasiram vani. Mislim da nisam pogriješila jer sam makar pokazala nekoliko činjenica. Može da me odbije neka galerija u Crnoj Gori, ali zato me je prihvatilo više od 40 država širom svijeta. Istina, većinom su to međunarodne selektivne/žirirane izložbe što ujedno znači i da je teže proći. Prolazila sam u velikim konkurencijama gdje su stručne komisije vrednovale radove. Šteta je da nemamo više umjetnika koji izlažu vani jer svojim radom to zaslužuju. Sa druge strane, predstavljajući se vani uspjela sam da svoje radove, uglavnom grafike sačuvam u stalnim muzejskim kolekcijama”, odgovara ona.

Jovančov je rođena je 1982. godine u Podgorici. Diplomirala je na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, a na istom fakultetu je magistrirala 2010. Autorka je 23 samostalne izložbe i bila je učesnica više od 260 međunarodnih grupnih izložbi u više od 40 država. Dobitnica je 15 nagrada, od toga ¸12 na međunarodnim bijenalima i izložbama, kao i više priznanja za umjetnički rad. Od 2017. godine ima status samostalnog umjetnika.

Njene grafike nalaze se u više od 50 javnih zbirki od čega preko 30 muzejskih kolekcija širom svijeta, a među kojima se izdvajaju.

Bonus video: