Koncert Danijela Cerovića na Barskom ljetopisu

Kuriozitet nastupa bio je njegov dio odsviran u skoro potpunom mraku sale Dvorca, zbog nestanka električne energije u cijelom gradu
320 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Cerović, Foto: Radomir Petrić
Danijel Cerović, Foto: Radomir Petrić

Jedan od najistaknutijih crnogorskih klasičnih muzičara, gitarista Danijel Cerović, održao je sinoć koncert na 32. Barskom ljetopisu.

U Dvorcu kralja Nikole, Cerović je izveo repertoar sačinjen od četiri djela Silviusa Leopolda Vajsa (1678 – 1750).

Kuriozitet nastupa bio je njegov dio odsviran u skoro potpunom mraku sale Dvorca, zbog nestanka električne energije u cijelom gradu.

U situaciji kada je jedino slabašno osvjetljenje dvorskoj sali davalo samo "panik" svjetlo, Cerović se nimalo nije omeo, već se kratko obratio publici riječima da želi da nastavi koncert.

Muzičar je za ovaj gest bio pozdravljen aplauzom, i odmah nastavio da svira u mraku narednih petnaestak minuta, kada je struja došla.

Danijel Cerović ima intenzivnu međunarodnu koncertnu karijeru- nekoliko stotina nastupa kao solista i član je kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama i u dvoranama u Argentini, SAD, Kanadi, Kini, Južnoj Koreji, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji, Španiji, BiH, Albaniji, Luksemburgu, Portugalu, Belgiji i Poljskoj.

Snimio je albume sa muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija kao solista. a kao član "Duo Amarilli" sa mecosopranisticom Amandom Stojović CD sa muzikom za glas i gitaru, takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem, transkribovao je i snimio šest "engleskih svita" Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog "Nikšić Guitar festivala" osnovanog 2005. jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta “Montenegro International Guitar Competition” koji je dio “EuroStrings” projekta.

Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima, na univerzitetima Chapman University, North Dakota University, California Conservatory of Music San Hoze i Metropolitan University Denver u SAD, Toronto University, Monteral Conservatory i Manitoba University“ u Kanadi, Maastricht Conservatory u Holandiji i Tianjin Conservatory u Kini.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija "SAVAREZ" 2014. uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama.

Večeras je na programu Ljetopisa u 21 sat u Dvorcu kralja Nikole izložba crteža i slika nedavno preminulog velikog crnogorskog, jugoslovenskog i evropskog umjetnika Uroša Toškovića, a potom u 21:30 na ljetnjoj sceni Doma kulture predstava Gradskog pozorišta Podgorica: "Ah, šta sve mora jadno dijete".

Bonus video: