Ministarstvo kulture: Za razvoj filma 1,6 miliona, za kreativne industrije milion eura

"Podsjetimo, ove godine već su raspisana dva konkursa u sklopu “Kreativne Crne Gore” - prvim je podržano 11 projekata, a drugi je u toku", kazali su iz Ministarstva kulture
544 pregleda 0 komentar(a)
Budžet Ministarstva kulture za 2020., Foto: Ministarstvo kulture
Budžet Ministarstva kulture za 2020., Foto: Ministarstvo kulture

Znatno veća sredstva za kinematografiju i dalju podršku sektoru kreativnih industrija, neka su od ključnih karakteristika Budžeta za kulturu za 2020. godinu, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

"Kada je riječ o razvoju filma, u tu namjenu će tokom 2020. godine biti opredijeljeno 1,6 miliona eura, što je gotovo 40 odsto više u odnosu na tekuću fiskalnu godinu. Biće to tek jedan od mehanizama putem kojih će Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore nastojati da u godini koja slijedi pruže dodatni podsticaj kinematografskim radnicima", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Iz tog Vladinog resora su dodali da sa druge strane, za program podrške kreativnim industrijama, koji je pokrenut ove godine, sljedeće će biti opredijeljeno milion eura.

"Ta sredstva biće iskorišćena za konkurse u okviru programa “Kreativna Crna Gora”, ali i za uspostavljanje regionalnih kreativnih centara - habova i drugih sadržaja prevashodno namijenjenih mladim umjetnicima. Podsjetimo, ove godine već su raspisana dva konkursa u sklopu “Kreativne Crne Gore” - prvim je podržano 11 projekata, a drugi je u toku", kazali su iz Ministarstva kulture.

Bonus video: