Poklon kao znak vraćanja povjerenja u NMCG

“Ovaj poklon je ujedno i pokazatelj vraćanja povjerenja u Narodni muzej”, kazala je ona i Ljubalinu uručila zahvalnicu i prigodne poklone - autentične muzejske suvenire i monografije u izdanju NMCG
540 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje svečanosti, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Sa jučerašnje svečanosti, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Trodimenzionalnu skulpturalnu reportažu “Bulo” (Bilo je) čeških autora Pavle Nikitine i Jiržija Peca Narodnom muzeju Crne Gore poklonio je Andrej Aleksandrovič Ljubalin preduzetnik ukrajinskog porijekla i pokrovitelj međunarodnog umjetničkog projekta “Exodus”. Umjetničko djelo je uručeno na jučerašnjoj svečanosti, upriličenoj u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, a primila ga je direktorica, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

“Ovaj poklon je ujedno i pokazatelj vraćanja povjerenja u Narodni muzej”, kazala je ona i Ljubalinu uručila zahvalnicu i prigodne poklone - autentične muzejske suvenire i monografije u izdanju NMCG.

Ljubalin, koji je autor i mecena međunarodnog umjetničkog projekta “Exodus”, otkupio je rad Nikitine i Peca i poklonio ga Narodnom muzeju. On je objasnio da je Socijalni klub “Exodus” društvo ljudi zainteresovanih za razvijanje kreativne kooperacije i uzajamne pomoći, uz korišćenje savremene mogućnosti bez komercijalnog interesa. Nikitina i Pec stvorili su skulpturnu 3D reportažu “Bilo je”, gdje su u svojstvu modela nastupili učesnici projekta i glavni simbol društvenog kluba “Exodus”.

Izložba “Exodus. Biruchiy 019. Montenegro” upriličena je od 16. avgusta do 7. septembra, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ na Cetinju.

Bonus video: