Priča Senke Tujković u Parizu

Izložba radova slikarke iz Trebinja, koja živi u Budvi, otvorena je sinoć u pariskoj galeriji Bon
1962 pregleda 0 komentar(a)
Senka Tujković, Foto: Privatna arhiva
Senka Tujković, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Moja priča” slikarke Senke Tujković otvorena je sinoć u Parizu, u galeriji Bon, a kako je izložba prodajnog karaktera dio prikupljenih sredstava namijenjen je osobama oboljelim od kancera. Izložbu će otvoriti menadžer i producent Ani Karapetijan u 18 časova, a biće prikazane 22 slike raznih dimenzija u njenoj omiljenoj tehnici - ulje na platnu.

Kao što i sam naziv izložbe kaže, Tujković će ovom postavkom predstaviti svoju priču i dosadašnji životni put koji ju je vodio na različite strane. Tako se na njenim platnima mogu primijetiti motivi iz Afrike i njihove kulture, preko Budve koja je njena baza, kaže ona u razgovoru za “Vijesti”, pa sve do prepoznatljivih pariskih ulica i Ajfelovog tornja.

“Često dolazim u Pariz i ove zime sam boravila dva mjeseca tamo. Obilazila sam muzeje, galerije i slikala. Pariz je grad umjetnosti i san svakog umjetnika je bar jedna slika da bude izložena u nekoj od galerija u tom gradu. Ja sam svoje vrijeme u Gradu svjetlosti provodila slikajući kraj Sene, što je neopisiva radost. Misliš tada da si veliki, jer dolaze prolaznici, snimaju, fotografišu, što je i posebna radost... Zašto bi slikar slikao ako se ne raduje da to podijeli sa drugima, ne umijem opisati taj osjećaj, ali eto htjela sam osjetiti to i osjetila sam”, priča ona sa uzbuđenjem.

Ilustracija
Ilustracija(Foto: Privatna arhiva)

Upravo je u Parizu upoznala mnoge ljude, kolekcionare, galeriste, pa i madam Dominik Templon koja se bavi umjetnošću i koja je vlasnica velike galerije sa bogatom umjetničkom tradicijom. Na njen predlog, u saradnji sa Karapetijanom je i došlo do ove izložbe.

“Njoj se dopalo to što radim i pitala me je da li sam izlagala u Parizu, na šta sam stidljivo odgovorila da nijesam jer sam mislila da je to neostvarivo za mene. Tu počinje njeno veliko interesovanje. Organizacija nije bila nimalo jednostavna, ali njeno veliko iskustvo i poznanstvo joj je pomoglo da sve to organizuje perfektno. Izložba u Parizu me je iznenadila pa sam htjela da pokažem publici odakle dolazim i uradila sam nekoliko slika sa motivima Crne Gore”, objašnjava Tujković koja je porijeklom iz Trebinja. Ona dalje otkriva njeno interesantno putovanje koje prenosi i na svoja platna.

“Rođena sam u Trebinju, ali baza mi je u Budvi. Vezana sam za Budvu jer sam tu rodila i odgojila sinove. Sa druge strane, često sam u Parizu, a suprug mi radi u Africi. Bio je prvo u Angoli 10 godina, a zatim u Mozambiku. Novac od izložbe je namijenjen oboljelima od kancera u Africi, a do njih će stići preko pariske organizacije, organizatora izložbe i ambasade Francuske u Mozambiku. Francuzi su veoma human narod”, kaže Tujković koja ističe da je srećna što može da pomogne nekome, ali dodaje i da očekuje dobru komunikaciju posmatrača sa njenim platnima koja su ogledalo njenog života.

“Svi moji snovi iz djetinjstva, sve želje, strahovi i radosti su na mojim platnima. To platno postade priča o mom životu, o mojim usponima i padovima, o pobjedama i porazima, platno je svjedok. I svaku priču, ma kakva bila, na kraju sam obojila najveselijim bojama! Zbog toga je i naziv izložbe ‘Moja priča’. Mnoge slike su nastale posle putovanja, dio slika su motivi nastali posle putovanja i života u Africi. Taj kontinent je nevjerovatan i dugačka je to priča...”, kaže Tujković i otkriva šta ona govori bojama.

“Moja djela žive, uzdišu punim krugovima, igraju jarkim bojama, plaču tankim linijama, smiju se polukrugovima, putuju prostranstvima plavim, tuguju žućkastim jesenjim predjelima, sanjare blještavim bijelim mrljama, gase se tamnim obrisima, jednostavno žive... Kišan i siv dan raznobojni kišobrani oboje u vesele trenutke”, priča Tujković koja slika odmalena.

Jedan od radova
Jedan od radova(Foto: Privatna arhiva)

Sa uzbuđenjem najavljuje današnju izložbu, a pored toga otkriva i da uskoro planira jednu u Budvi.

“Na izložbu je potvrđen dolazak velikog broja ljubitelja umjetnosti, vlasnika galerija iz Pariza, predstavnika humanitarnih organizacija, firmi koje posluju sa naftom i dijamantima u Africi. Uz moje slike, muziku i šampanjac sigurna sam da ćemo napraviti divan ugođaj posjetiocima. Događaj će da isprati i francuska televizija. Poslije Pariza nastavljam sa radom, planiram da završim radove sa temom Afrike, a onda je u planu izložba u Budvi - ne znam tačno kad, ali u toku godine sigurno. Naravno, nešto uvijek poremeti planove ili se prodaju slike pa treba dopuniti cikluse kako bih objedinila temu”, poručuje Tujković.

Afrika sa svojim koloritom i duhom je nevjerovatna

Senka Tujković za “Vijesti” prenosi i dio onoga što ju je posebno impresioniralo u Africi, ističući da sklop boja i svega što je tamo upoznala i proživjela nijedan umjetnik ne bi mogao stvoriti.

“Od prelijepih plaža do nacionalnih parkova, divljine, dosta primitivnog načina života, djece koja pokazuju i kojima se vidi da su gladna, no, uprkos teškim okolnostima ipak se tamo vesele... I to šarenilo jarkih boja na njihovim haljinama nekako zrači optimizmom, radošću. Baš te žive boje su moje boje. I zato hoću da oslikam Afriku, inspiracija je svugdje.

I divljina okeana, nepreglednih divnih plaža, providnih laguna, svjetlosti sunčanih dana tokom cijele godine, primitivne pijace sa šarenilom nama čudnog voća i povrća i opet do njihove odjeće jarkih boja koja razbija milion nijansi zelene prirode, a tek priroda je nevjerovatna, zemlja crvena..., sav taj kolorit je takav da ga nijedan umjetnik ne bi složio kako ga je priroda tamo složila i ljudi posebnog duha...”, ističe Tujković.

Bonus video: