Pisanje na hrvatskom nam ne ide

0 komentar(a)
Sane album, Foto: Screenshot (YouTube)
Sane album, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.09.2014. 12:38h

Hrvatski bend Sane, danas su na svom Youtube kanalu objavili drugi album. "About Time" sadrži 12 pjesama na engleskom jeziku, među kojima su i singlovi "Hypnotize", "Tic-tac", Maybbe Tomorrow.

"Neke od pjesama na albumu postoje još od '96. godine, samo nikad nisu bile dobro snimljene za neki cjeloviti moment kao što je album. Neke pjesme su novije, al realno, morali smo izbacit to iz sebe i na album jer su se predugo kiselile u glavama i na demo snimcima. Album smo krenuli da snimamo prije dvije godine i čudo je da smo ga uspjeli dovršiti koliko smo pretumbacija imali po tom čitavom putu", priča za Vijesti Stjepan Krznarić bubnjar benda “Sane”. Od objavljivanja prvijenca ovaj sastav imao je nekoliko singlova na hrvatskom jeziku. I pored toga što su singlovi na njihovom maternjem jeziku dobro prošli, odlučili su se da album bude na engleskom.

"Sane je još od prvih momenata bio bend koji je pjevao na engleskom jeziku i prvi album je snimljen u Kanadi davne '96. Dakle, nativni jezik ovog benda jeste engleski. Povremeno napravimo pjesmu na hrvatskom, ali to nam ide puno slabije i sporije nego ove na engleskom. Vjerovatno zato što nismo slušali puno domaće muzike ni kroz odrastanje. Svima nam je najdraži domaći bend bio “Laufer” i tu je to nekako stalo. I to ne znači da album na hrvatskom neće izaći, hoće, al' ovo stoji u nama već jako dugo i bilo je vrijeme da dobije fizički/auditivni oblik", smatra Krznarić. Izdavačka kuća Croatia Record stoji iza njihovih singlova na hrvatskom, međutim podršku od njih za ovaj album ipak nijesu dobili.

"Diskografska industrija je na izdahu i nema smisla potpisivati za izdavača kojeg i onako ne interesuje materijal na stranom jeziku. Ne bi ga promovisali, kako god okrenemo. Mislimo da je to potpuno pogrešno, jer masa evropskih zemalja ima svjetski poznate izvođače upravo zahvaljujući korišćenju engleskog jezika, al eto, to su nekakva pravila muzike na Balkanu i mi tu ne možemo ništa", tvrdi Krznarić. Odnedavno Sane više nije trio, a pored Krznarića, pjevača Nikole Marjanovića i basiste Sebastijana Jurića postavu čine i Karl Kurtalj i Dan Divjak.

"Nikola je sada 90 odsto vremena samo na vokalu, što mu dozvoljava da se posveti pjevanju u potpunosti. Do sada je morao paziti na pedale, gitaru, zvuk, svašta. Dva nova člana su zapravo Karlo koji je zamijenio Seba na basu kad je Seb našao posao i Dan koji je već gostovao na albumu "Do not cover", tako da i nismo toliko nepoznati i već dugo u ovim ili onim kombinacijama sviramo zajedno", priznaje Krznarić. Bend je prošle godine objavio projekat „Do not cover“ sa obradama svjetskih hitova, a u planu im je da sada isključivo rade na autorskim pjesmama. Ako se i vrate obradama, Stjepan tvrdi da će to znati i da naplate.

"U svakom slučaju ako se jednom i vratimo obradama, želimo da se zna da je to "Sane does covers", a ne autorski Sane. Bilo je zabavno jedno vrijeme, ali potroši se čovjek kad mu to postane glavni izvor preživljavanja. Postali smo gažeri, a to ne želimo ni jednom kreativcu, najmanje sebi" objašnjava on.

Sijenke zaborava za*ebancija na Massima

Pored benda Sane, Krznarić je član još jedne grupe. Naime, dam je napravio bend “Drito i Sijenke zaborava”, a kako kaže, i sa njima će nastaviti da radi.

“Što se Sijenki Zaborava tiče, to ime je zajebancija na gažerske svadbarske bendove i Massima. Bilo je toliko retardirano da smo ga prigrlili, ali mislimo da ćemo ga mijenjat ipak. Jer zvuči kako zvuči. Album će izaći za neka dva mjeseca, a singl i spot kad uspijemo da izmontiramo kadrove koje smo napravili. Radi se o hip-hop zajebanciji na Gibonnijevu pjesmu "Oprosti", a za koju ne da nam ne daju dozvolu, nego mi njegova manadžerica nije htjela ni odgovorit na mail kad sam joj poslao sa demo verzijom. Sve fini neki ljudi, moram reći. Ali da, bend je imao već nekoliko nastupa i namjeravamo da nastavimo da sviramo jer nas to veseli. A i opet su isti ljudi u igri više manje, kao kod Sane-a.

Bonus video: