Regina: Živimo u cirkusu sa lošim tačkama

“Naše je da se borimo, ali nije naše da se izborimo. Mi smo samo jedan mali šaraf u svemu tome"
118 pregleda 0 komentar(a)
Regina, Foto: Privatna arhiva
Regina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.09.2014. 18:36h

Grupa “Regina” snimila je spot za numeru “Kalimero” kojom ne najvaljuje samo novi album, već i zaokret u karijeri. Pjesmu će ljubitelji njihove muzike čuti do kraja septembra kada bude gotov i spot. Lik po kojem je nazvana publici je poznat kao borac protiv nepravde iz istoimenog crtanog filma, a za “Vijesti” Aleksandar Čović, gitarista sastava i autor numere, otkriva o čemu govori njihov Kalimero. “Naš Kalimero je mali zbunjeni lik u ovom ludom vrtlogu vremena u kojem živimo. Njega smo stavili kao nekoga ko se buni protiv nepravde koja je stalno oko nas. Kad malo bolje razmisliš, teško je nabrojati lijepe stvari koje nam se dešavaju u posljednje vrijeme i čini mi se da je sve više negativnih”, objašnjava Cović. Na pitanje da li se pjesmom može izboriti protiv nepravde, odgovara: “Naše je da se borimo, ali nije naše da se izborimo. Mi smo samo jedan mali šaraf u svemu tome. Covjeku, gledajući sve što se dešava, prosto dođe da to i opiše u pjesmama. Vrijeme je turbulentno i brzo, a svakodnevna dešavanja te tjeraju da digneš glas. Cini mi se da bi nam najlakše bilo da ponekad skinemo glave sa ramena i odmorimo. Svakodnevno nas zaglupljuju novim informacijama”, smatra Cović.

Radnja spota prikazuje cirkus i artističke tačke koje završavaju katastrofalno, a kako ističe sagovornik “Vijesti”, namjerno su izabrali da na uhovit način prikažu ne baš veselu stvarnost.

“I naši životi sve više podsjećaju na cirkus. Cak i prostor u kojem živimo sve više postaje cirkus. Najčešće su to neke nedovršene cirkuske tačke ili tačke sa lošim krajem. Probali smo da tu cijelu priču ubacimo u cirkus i čak se u spotu koji će biti veoma zanimljiv, pojavljuju i neke životinje. Radio ga je Boris Miljković, naš saradnik još iz doba Eurosonga 2009. godine, on je bio kreativni direktor kompletnog projekta “Bistra voda”. Boris razmišlja na isti način kao mi, nije to estrada, to je više art na naš način”, otrkiva Cović. Regina je poznata po tome da u akciju promocije pjesama često uključuje i publiku, pa su za prethodni projekat njihovi obožavatelji birali najavne singlove i numere za koje će_ biti rađeni spotovi. No, Cović ističe da za sada nijesu pravili plan kako će promovisati ovaj album, jer su još u fazi snimanja. “Izdanje je drugačije na svoj način, a za sada smo završili svega četiri-pet pjesama. Ovoga puta nije nam prioritet da se pjesme svima svide. Radili smo nešto što je dobro i mi uživamo dok snimamo. Na kraju kome se dopadne super, kome ne isto. Sad i onako ima dosta pjevača, pjevačica i grupa da publika ima izbor da nađe ono što joj se sviđa”, tvrdi Cović, i obećava da će nakon “Kalimera”, objaviti još jednu numeru koja će ujedno ispratiti izlazak albuma. “Do kraja godine će najvjerovatnije biti objavljen taj drugi singl i album. Singlovi su postali zgodni za promovisanje projekata. Kad odjednom objaviš album, od deset pjesama ljudi uglavnom čuju jednu ili dvije. Iz tog razloga ćemo to u fazama da promovišemo”, zaključuje Cović.

U trci sa vremenom zaboravili smo da je ljubav najvažnija

Do sada je Regina bila poznata po ljubavnim pjesmama, a Čović ističe da će ih biti i dalje u njihovom opusu, ali da će ubuduće snimati i numere sa društveno angažovanim tekstovima.

“Ljubav je realno najuzvišenije osjećanje. Ne odričemo se mi ljubavi niti toga da pravimo ljubavne pjesme. Na albumu će ih svakako biti. Čini mi se da smo svi u posljednje vrijeme, u ovoj trci, frci sa vremenom pomalo i zaboravili da je ljubav najljepša stvar na svijetu. Mi i pričamo o aktuelnim stvarima da bismo na kraju svi uvidjeli koliko je, u stvari, ljubav važna i koliko su sve ostale stvari koje nas okružuju prolazne i nevažne,” smatra Čović.

Bonus video: