Veče crnogorskih sevdalinki u Podgorici 31. oktobra

U četvrtak veče u KIC-u pjevaće se stare pjesme koje su uspjele da se očuvaju
123 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 12:34h

Koncert pod nazivom „Sejdefa“ na kojem će biti izvedene najljepše pjesme sa prostora Crne Gore koje su posvećene Muslimankama biće održan u četvrtak, 31. oktobra u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

Na koncertu koji je urađen na ideju Senada Gačevića, a koji organizuje Centar za regionalni razvoj uz pomoć fonda za Manjine i u saradnji sa KIC-om Budo Tomović, učestovaće Veselice, Zdravko Đuranović i mlada pjevačica Dijana Hazirović, a pratiće ih narodni orkestar pod upravom Šukrije-Žutog Serhatlića, koji će takođe te večeri pjevati.

- Želimo da na ovaj način sačuvamo od zaborava najljepše stare pjesme kroz koje se oslikava duh i kultura jednog vremena. Ovakav projekat se kod nas realizuje prvi put sa ciljem očuvanja kulturnog i duhovnog nasleđa Muslimana u Crnoj Gori. Počećemo sa Podgoricom, a u planu je da se isti koncerti održe u Pljevljima, Baru i Bijelom Polju, kao i van granica Crne Gore - potvrdio je Vijestima Milorad Mićo Miranović, ispred organizatora ovog događaja.

On je istakao da, iako muslimanska sevdalinka potiče iz Bosne, i u Crnoj Gori postoji autohtona sefdalinka.

- Skoro smo nastupali u okviru jednog projekta u Sarajevu i ljudima iz Bosne i Hercegovine se svidjela naša sevdalinka - pohvalio se Miranović.

U četvrtak veče u KIC-u pjevaće se stare pjesme koje su uspjele da se očuvaju na ovim prostorima.

- Ne znamo tačno kad su i gdje nastale, ali će publika koja bude u Velikoj sali imati priliku da čuje sevdalinke koje su se najviše pjevale na ovim prosorima. Sve pjesme su posvećene su muslimanskim ženama, dakle sve one u tekstu nose neko muslimansko ime. Inače, svaka velika i prava pjesma posvećena je ženi - smatra Miranović.

Početak koncerta zakazan je za 20 sati, ulaz je slobodan.

Galerija

Bonus video: