Novoformirani "Funk U": Ovo je samo početak

Na jednoj od posljednjih proba pred nastup, ekipa Vijesti se uvjerila da se članovi grupe, iako ih je sedmoro, lako dogovaraju oko repertoara i prilično su usvirani
181 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 16:36h

Muzička scena Crne Gore bogatija je za još jedan bend - "Funk U" će se prvi put predstaviti publici sjutra veče, u podgoričkom lokalu Cheers.

Na jednoj od posljednjih proba pred nastup, ekipa Vijesti se uvjerila da se članovi grupe, iako ih je sedmoro, lako dogovaraju oko repertoara i prilično su usvirani.

"Spremni smo i jedva čekamo svirku" poručili su uglas.

Bend, koji je nastao prije nekoliko mjeseci, i čine ga iskusni muzičari. Uz predvodnicu Sanju Živković, nekadašnju pjevačicu grupe "Crveno i crno" i gitaristu Mladena Nikčevića doskorašnjeg frontmena" Cosa Nostre", tu su bivša "Senkina đeca" basista Branko Koprivica, bubnjar Milan Vujović, klavijaturista Živko Matanović, trubač Vladica Vasić i trombonista Meša Kerović.

Iako je većina članova iz jednog od najtraženijih klupskih bendova posljednjih godinu dana, kako kažu, dogovorom je usvojeno da karijeru grade pod novim imenom – "Funk U".

"Nijesmo željeli da zbunjujemo publiku koja je dolazila na svirke ove tri grupe, pogotovo zbog toga što većina najprije upamti frontmene, a Sanja i Mladen su imali tu ulogu u svojim sastavima. Nas ostale znaju kao "Senkinu đecu", a neki su i članovi patećeg benda Vanje Radovanovića, što bi takođe moglo da izazove zabunu".

"Razlog je i taj što karijeru nećemo graditi samo kao klupski bend, već ćemo se posvetiti i autorskoj muzici. Nastupe do Nove godine iskoristićemo da se dobro usviramo, a zatim krećemo sa snimanjem autorskih pjesmama" priča jedan od osnivača sastava, Branko Koprivica.

Oni otkrivaju da su ime "Funk U" izabrali zbog repertoara.

"Naš repertoar gravitira zvuku fanka, pa smo napravili šalu s dvosmislenim značenjem imena" ističe Branko i dodaje da će na svirkama biti i drugih pravaca.

"Svi mi pjevamo, neko prateće vokale, a neko će na svirkama imati svojih pet minuta, dok Sanja malo odmori. Najbolju sliku o našem bendu imaće publika tek kad nas čuje, zato pozivam sve da na nastup sjutra veče"

"Zbog afiniteta članova benda, izabrali smo da većina pjesama bude u funk maniru, što ne znači da na naše svirke ne treba da dolaze i oni koji vole druge muzičke pravce. Naprotiv, neka dođu i čuju nešto novo i drugačije, pokazaćemo im kako mogu da zvuče svjetski hitovi u drugačijem ruhu" obećava Koprivica.

Mladen Nikčević raduje se što je dio sastava "Funk U".

"Funk privatno slušam, i napokon na svirkama mogu da izvodim muziku koju volim. "Cosa Nostra" je morala da pravi kompromise i svira sve, a ja se u tome nijesam pronalazio. Zato sam i odlučio da raspustim bend, i ubrzo je uslijedio poziv da budem član grupe "Funk U"" priča Nikčević.

Na pitanje, da li će mu sada biti lakše, s obzirom na to da neće pjevati, Nikčević tvrdi:

"Hoću, pjevaću, ali mnogo manje, jer je sada Saja glavni voka" objašnjava on, na šta se uključuje i Meša Kerović:

"Svi mi pjevamo, neko prateće vokale, a neko će na svirkama imati svojih pet minuta, dok Sanja malo odmori. Najbolju sliku o našem bendu imaće publika tek kad nas čuje, zato pozivam sve da na nastup sjutra veče" dodaje Kerović.

Nakon Podgorice, sastav "Funk U" sviraće i u ostalim gradovima Crne Gore.

"Svirka u Podgorici je samo početak. Već imamo pozive sa Cetinja, Budve, Bara, Nikšića, Kotora i ostalih gradova, tako da publika samo treba da bude strpljiva. Eto nas uskoro i u vašem gradu" poručuju Vladica Vasić.

Ponuda koja se ne odbija

Radost što je dio sastava "Funk U" ne krije ni Sanja Živković.

"Nakon što sam napustila "Crveno i crno" mislila sam se da kad je muzička karijera u pitanju napravim pauzu i posvetim se ličnim obavezama. Bilo je tu i razočaranja. Međutim, nije mi se dalo jer sam stalno dobijala ponude za saradnju, čak sam u jednom trenutku imala viziju da gradim solo karijeru".

"Ipak, razgovarajući sa Brankom i Milanom shvatila sam da želim da budem dio sastava "Funk U". To je ponuda koja se ne odbija" tvrdi Živkovićeva.

Većina pjevačica, pošto napusti bend krene u solo karijeru, međutim, Sanja svoju odluku objašnjava ovako: " Mnogo je lakše kad ste u bendu, jer niste prepušteni sami sebi. U bendu je dogovor najbitniji, a kao što se primijetili, nama to ne pada teško. Posebno se radujem zajedničkom radu na autorskim pjesmama" objašnjava ona i dodaje da joj nije bilo teško da se privikne na novi repertoar.

"Nikad nijesam ni bila dijete roka. Ovo je muzika koju čitav život slušam, što kroz ples, tako i privatno. Moram priznati da uživam dok pjevam" kaže Sanja.

Kao članica "Crvenog i crnog" ona nije bila uključena u autorski rad, ali će sada biti drugačije.

"Želim da se muzikom bavim i u kreativnom smislu, da ostavim nešto uza sebe. Svi smo kreativni u bendu, tako da ćemo zajednički učestvovati u autorskim pjesmama. Ako je dobra ideja neće biti problem da je i ostali članovi usvoje. Bitno je da se predlaže i da se stvara" zaključuje Živkovićeva.

Što ih je više, zvuk je bolji

"Funk U" je najbrojniji bend na crnogorskoj muzičkoj sceni. Kako kažu, što je bend brojniji to je i zvuk bolji.

"Bendovi od pet i više članova sasvim su normalna pojava u svijetu muzike. Ima dosta sastava iz regiona koji još u brojnijem sastavu gostuju kod nas i veoma su popularni. Nije poenta samo svirati, bitno je i kako zvučimo".

"Želimo da naviknemo publiku da na živim nastupima pored gitare, bubnja, basa i klavijature, što ima svaki crnogorski bend, sluša i duvačke instrumente" objašnjava Milan Vujović, a na pitanje da li im se nastupi isplate, kaže: "Jedinstveni smo, tako da ćemo to nadoknaditi češćim svirkama" siguran je on.

Galerija

Bonus video: