Podgoričko kulturno ljeto za vrele dane

Za petnaest programa, od kojih su najinteresantniji koncerti, glavni grad je izdvojio 40.000 eura
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 11:56h

Manifestacija Podgoričko kulturno ljeto počinje 10. jula i to koncertom sastava Elemental iz Zagreba i beogradskog “Svi na pod”. Koncert će biti održan na terasi KIC-a “Budo Tomović” od 21 sat, a karte se mogu kupiti na biletarnici po cijeni od pet eura.

"Za ovo ljeto pripremili smo atraktivan program koji će se odvijati na više lokacija. Željeli smo da i tokom vrelih podgoričkih dana nastavimo da razvijamo kulturni život gravnog grada. Od 40-tak programa, izabrali smo 15 koji će zadovoljiti istančani ukus podgoričke publike.

Manifestacija će trajati do kraja septembra, a dominira muzički dio koji će biti na otvorenom, pa smo zahtjevniji program za koji je potreban klavir ostavili na našu drugu manifestaciju DEUS koja će biti održana u decembru", objasnila je Žana Filipović sekretar Sekretarijata za sport i kulturu Podgorice.

Ona je otkrila da ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto košta oko 40 hiljada eura, a da je pokrovitelj manifestacije Opština Podgorica.

Članica savjeta koji je odabrao program, Sonja Tomović - Šundić istakla je da su za ovo ljeto izabrani značajni i zanimljivi programi.

"Rukovodili smo se time da manifestacija mora biti raznolikog sadržaja, a da oživi sve prostore i da tokom čitavog ljeta Podgorica živi bogatim kulturnim životom - istakla je Tomović -Šundić.

Direktor KIC-a Budo Tomović, Zoran Šoškić objasnio je da ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto ima regionalan značaj, a poseban akcenat stavio je na koncerte kojih ima sedam.

"Pored večerašnjeg, publika će već sjutra veče na platou ispred KIC-a Zeta imati priliku da uživa u muzici Nevernih beba. Krajem mjeseca, tačnije 26. jula na Skalinama će koncert priprediti grupa Negativ, a 6. avgusta biće organizovano muzičko veče “Kapija srca” i to na kapeli na Kruševcu.

Veče tradicionalne muzike Grčka rebetika i sevdah biće upriličeno na Skalinama 16. avgusta, dok će se pretposljednjeg dana osmog mjeseca na terasi KIC-a, nakon dužeg vremena sa podgoričkom publikom družiti i sastav “Partibrejkersi”. Muzički dio programa biće završen promocijom novog albuma naših gitarista Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, takođe na terasi KIC-a i to 13. septembra", otkrio je on.

Na pitanje, da li su vodili računa o datumima koncerata, kako im se ne bi desilo da kao prošle godine kada su svirke Dada i Anita, odnosno Saše Vasića bile organizovane oko državnog praznika, pa je terasa KIC-a bila prazna, Šoškić je odgovorio:

"Više smo vodili računa da se program odvija od jula do septembra u pravilnom nizu kako ne bi došlo do zasićenja", istakao je Šoškić.

Organizatori su poručili lubiteljima ove manifestacije da dođu i uživaju,a pored koncerata za njih su pripremili i dvije izložbe “Ekspresionizam u jugoistočnom slikarstvu” sjutra veče u Modernoj galeriji i izložba slika Miomira - Miša Popovića koja će biti otvorena 21. avgusta u kolu KIC-a Budo Tomović.

U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta biće organizovano i Veče posvećeno fimskom stvaraocu Nikoli Popoviću 20. jula, zatim promocija knjige “Ruski pjesnici XX vijeka” 28. avgusta ispred muzičke kapele na Kruševcu i promocija monografije Aleksandra Prijića, 4. septembra u Muzije i galeriji Podgorice.

Teatar “Aertpolis” iz Prištine predstaviće mjuzikl “Snažna” 12. jula u KIC- u Malesija u Tuzima, a Podgoričko kulturno ljeto biće završeno 27. septembra predstavom “Facebook” Bitef teatra u sali KIC-a Budo Tomović.

Galerija

Bonus video: