Spoj ambijentalne muzike i psihodeličnog roka - "Reč koja ne postoji"

Njegove pjesme do sada su uglavnom govorile o ljubavi, politici i metafizici
54 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 09:43h

Beogradski muzički sastav "Reč koja ne postoji" (Damjan od Resnika) objavio je novi album pod nazivom "Protiv tebe".

Riječ je o bendu nove srpske scene čija muzika predstavlja spoj ambijentalne muzike i psihodeličnog roka, sa primjesama drugih pravaca poput regea i popa. Damjan Pavlica, pjevač, gitarista i tekstopisac je 2004. godine demo snimke objavio pod imenom Damjan od Resnika, da bi 2009. oformio i čitav bend.

Prvi album "Pored vatre" objavili su kao Damjan od Resnika, da bi za novi projekat naziv benda promijenili u "Reč koja ne postoji"

"Damjan od Resnika mi je prvo palo na pamet, još kad sam te 2004. godine počeo da kačim demo snimke na net. Jer, zovem se Damjan i iz Resnika sam. Kasnije kad sam okupio ekipu muzičara, neko vrijeme smo svirali pod tim imenom, ali smo nedavno preimenovali bend u "Reč koja ne postoji". Inače, niko osim mene nije iz tog kraja", ističe na početku razgovora Pavlica.

"Iako je ovo moje solo izdanje, mnoge pjesme sviramo sa bendom", kaže Damjan

Po objavljivanju drugog albuma, Damjan je na svom Facebook profilu napisao: "Dragi prijatelji, ovo je plod mog višemjesečnog rada... Sve sam sam odsvirao, otpjevao, nasnimio, producirao...", međutim, ne odriče se forme benda.

"Za razliku od prvog albuma na kome je učestvovalo petnaestak ljudi, ovaj sam potpuno sam snimao. No, iako je ovo moje solo izdanje, mnoge pjesme sviramo sa bendom. Ja ponudim sve što imam, pa ostali prihvate ono sto im se svidi", tvrdi Pavlica.

Isprobavao efekte

Njihov prvi album karakterisalo je mnoštvo instrumenata kao i sirova produkcija, bez mnogo efekata. Na pitanje koliko je ostao vjeran svom stilu kada je u pitanju novi album, kaže:

"Stilu ne, ali senzibilitetu da. Za razliku od prvog akustičnog albuma, ovaj drugi električni je mnogo žešći. Pri tom, ovdje sam isprobavao razne efekte, pa se zvuk prilično razlikuje, ali određena atmosfera povezuje oba izdanja", siguran je on.

Njegove pjesme do sada su uglavnom govorile o ljubavi, politici i metafizici, a najpoznatije publici su "Besplatna pesma", "Fini mladi ljudi" i "Ja sam bogat".

"Jasno, dominantna filozofska tematika je ostala, ali sada je malo više naglasak na socijalnoj noti. I za razliku od melanholije sa prvog albuma, sada je mnogo više razarajućeg gnijeva", opisuje Pavlica tekstove novih pjesama.

Za bend ovog mladog muzičara kažu da pripada "novoj srpskoj sceni", a on smatra da još nije došlo njihovo vrijeme.

"Izgleda mi daje upravo ta scena ojačala, da se posljednjih godina pojavilo mnoštvo dobrih bendova. Međutim, bojim se da naše vrijeme nikad neće doći", zaključuje on.

Njegov novi album možete besplatno skinuti OVDJE

Galerija

Bonus video: