“Handsome Furs” i Shin-ei u Soul II Soul-u

Proljećno izdanje festivala “Open Sound” biće održano u srijedu veče u lokalu “Soul II Soul”. Svirkom će ga otvoriti podgorički bend “Shin-ei”, koji će ujedno predstaviti i remiks pjesme “Antropofobija” za koju je nedavno snimljen spot.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 17:00h

Remiks je radio DJ Dweerdoe (Bojan Rukavina).

"Sa članovima benda “Shin-ei” sam se upoznao još dok je trajalo takmičenje “Borba bendova”. Sve ovo vrijeme ostali smo u kontaktu. Bili smo zainteresovani i oni i ja za ostvarenje saradnje", priča za “Vijesti” DJ Dweerdoe.

Na pitanje zašto je baš odabrao numeru “Antropofobija” koja je skoro promovisana, a ne neku od njihovih starijih numera, kaže:

"U dogovoru sa njima odlučeno je da remiks bude baš za ovu pjesmu. Imali su sve studijske kanale koji mi trebaju za remiks, a i sami su željeli da sa ovom pjesmom prave dodatnu priču, tako da uz pjesmu i spot imaju i remiks", objašnjava on.

Na nastupu članovi “Shin-eia” podijeliti i 40 diskova na kojima će se, pored originalne verzije i remiksa, naći i spot za numeru “Antropofobija”.

Kako najavljuju iz benda, ovo neće biti kraj njihove saradnje sa DJ-om Dweerdoeom, a nove projekte možemo očekivati uskoro.

Premijera remiks verzije singla “Antropofobija” biće u današnjoj emisiji “ Zvuci jutra” na radiju “Vijesti”, dok će već sjutra na portalu mulj.net biti dostupna za besplatan download.

Nakon nastupa podgoričkog sastava, publika će imati priliku da čuje i makedonski bend “Bernays propaganda”, kao i zvijezde večeri indie-rock, synth-punk bend iz Montreala “Handsome Furs”. U nedavnom intervjuu za “Vijesti”, ljepša polovina kanadskog dvojca Aleksei Peri je kazala da jedva čeka da vidi ljepote Crne Gore.

"Uvijek očekujem da zavolim nova mjesta. Dijelom zbog toga što su meni nova i samim tim stvaraju nepredvidiva iskustva sa kojim se moj um i srce moraju izboriti, a dijelom zbog toga što volim da istražujem kulturne razlike", objasnila je ona.

Nakon svirki, publiku će do jedan sat nakon ponoći svojim muzičkim izborom zabavljati DJ Chevalier.

Početak proljećnog “Open Sound” festivala zakazan je za 19 sati, a ulaz je pet eura.

Bernays propaganda: Nema boljeg medija od benda

Poznati makedonski sastav “Bernays propaganda” prvi put će nastupiti u Podgorici. Kristina Gorovska, Vasko Atanasoski, Džano Kuč i Nenad Trifunovski ne daju intervjue za mainstream medije, pa prenosimo ono što je pjevačica sastava kazala za portal mulj.net.

"Zastupamo ideologiju poštenog života. Zovu nas anarhistima. Mislimo da muzika nije samo zabava, poslije plesanja bilo bi fino da ljudi popričaju o pametnim stvarima", objasnila je spoj plesno orijentisane muzike i tekstova sa političkom porukom.

Sastav je prošle godine objavio drugi album "My Personal Holiday", u produkciji basiste Trifunovskog, koji inače ima kuću u Ulcinju. - Prije nego što smo krenuli sa snimanjem, kao savjesni i zagriženi građani napravili smo sistematski pregled (kritiku) naše zemlje, kako bi došli do devet dijagnoza (pjesama). Tamo završava naš posao (moć) - sa iskrenom nadom da bi mogli jednog lijepog sunčanog dana biti pozitivniji i sposobniji, i umjesto da samo dijagnosticiramo simptome damo i po neku ljekovitu biljku (terapiju).

Osjećam da će treći album ići u tom pravcu - kazala je Gorovska, a zatim objasnila zašto njen bend ne sarađuje sa mainstream medijima i da li mu to odmaže u promociji muzike: - Odluka je prirodna i logična za bend koji je odrastao na bajkama DIY (uradi sam) sekte. Ekskurzija indie benda u neki cirkusantski show TV program je isto kao tražiti od protestanta da se pomoli u katoličkoj crkvi.

Nema smisla, ni potrebe. Ako smo dovoljno drski da kažemo da predstavljamo neku alternativnu scenu, onda hajde da budemo dovoljno dosljedni i dostojanstveni da radimo na stvaranju svojih alternativnih medija, umjesto da pozajmljujemo one koje preziremo. Najvjerovatnije nema boljeg medija od samog benda, konstantnog rada. Odgovornost je teža i veća, zato što puno više stvari zavisi od nas, ali sa druge strane, presladak je osjećaj slobode, nezavisnosti od nečije (ne)milosti.

“Bernays propaganda” je nastupala širom Evrope, a Gorovska kaže da putujući članovi benda shvataju da njihove priče mogu dobiti širi spektar, ne samo regionalni već i globalni kontekst. - Svako se može identifikovati sa melanholijom, tugom, zadovoljstvom ili razočarenjem. Osjećaji su univerzalni, a modeli univerzalnog življenja su sve više unificirani - dodaje članica sastava koji je kako kaže često nastupao na antifašističkim, feminističkim, gay rights festivalima, te po autonomnim anarhističkim centrima širom Evrope.

Bonus video: