Nikčević: Dani lakši uz gitaru i muziku

Čini mi se da ovim tempom i ovoliko sati nijesam vježbao, pa ima i više od 20 godina. Bukvalno sam po čitav dan sa gitarom
578 pregleda 0 komentar(a)
Darko Nikčević, Foto: Privatna athiva
Darko Nikčević, Foto: Privatna athiva

Crnogorskog gitaristu Darka Nikčevića aktuelna situacija sa virusom korona, ali i samoizolacija, inspirisala je da napiše novu kompoziciju koju je predstavio na društvenim mrežama. Kako je rekao u razgovoru za “Vijesti”, kompozicija koja je za sada napravljena za jednu gitaru, nazvao je “2020”.

“Kompozicija počinje kao što mi je počela i ova godina - romantično, lijepo, obećavajuće, a onda se na takav početak nadovezuje srednji dio koji je psihodeličan i nepredvidiv, baš kao i trenutna situacija. Kako sam optimista, kompoziciju sam završio lijepo, kao što i počinje, jer se iskreno nadam da će se ova situacija brzo vratiti u normalu”, nada se Nikčević. Kako kaže, zahvaljujući koroni i privremenim mjerama koje se svakodnevno pooštravaju, muzičar koristi vrijeme da se druži sa gitarom.

“Čini mi se da ovim tempom i ovoliko sati nijesam vježbao, pa ima i više od 20 godina. Bukvalno sam po čitav dan sa gitarom, vježbam kompozicije koje će biti objavljene u junu na našem novom albumu, jer bismo odmah nakon toga trebali da krenemo sa koncertima, naravno, ako se situacija normalizuje, a dosta tog vremena koristim i za neke nove teme i kompozicije koje nastaju. Eto, tako je bilo i početkom marta, kad su počeli da uvode mjere, dao sam se na vježbanje i polako je počela da nastaje i kompozicija ‘2020’ koju sam tokom svakodnevnog usviravanja dorađivao i napokon završio prije nekoliko dana. Onda sam, u kućnim uslovima snimio i spot, za koji je bila zadužena moja supruga i nakon što je sve bilo gotovo, riješio da to na čemu sam danima radio podijelim sa prijateljima na društvenim mrežama. Iznenađen sam jer je kompozicija ‘2020’ naišla na sjajne kritike, a kad se sve ovo završi nadam se da će dobiti i bolji, pravi spot”, obećava Nikčević.

No, ne planira samo da za ovu kompoziciju snimi i drugi spot, već da je uradi za dvije gitare.

“Za sada sam u kućnim uslovima napravio i snimio za jednu gitaru, ali mi je u planu da je doradim i napravim kako bismo mogli da je na nastupima sviramo Srđan Bulatović i ja”, objašnjava Nikčević.

Pomenuta kompozicija neće se naći na albumu koji je biti objavljen za nekoliko mjeseci.

“Kompozicije za taj projekat završili smo u junu prošle godine, ali svakako da će se ova melodija naći na nekon narednom projektu jer ipak svjedoči o jednom vremenu”, siguran je Nikčević.

Kako kaže, trudi se da vrijeme u samoizolaciji provede što kreativnije, pa preskače vijesti vezane za aktuelnu situaciju.

“Vijesti su uvijek iste, samo se broj oboljelih povećava. No, vidim da su se pojavile i teorije zavjere, koje me tek ne zanimaju. Zato se i ne odvajam od gitare jer moram se na neki način prilagoditi sitaciji, a lakše je svakako uz muziku”, smatra on.

Zbog korone, tvrdi sve je stalo, pa je i situacija u muzičkoj industriji veoma teška.

“Veliki su lomovi u muzičkoj industriji, tako da će trebati vremena da se iščupamo iz ove situacije. Svakako da će ostati izdavaštvo, no u kojoj mjeri i formi to će se tek znati nakon što sve prođe. Bitno je samo da smo svjesni da će i ovo proći, i da se držimo i borimo”, zaključuje Nikčević.

Korona odložila nastupe po inostranstvu

Kao i većini muzičara, i Nikčeviću su otkazani nastupi zbog aktuelne situacije sa virusom korona.

“Najprije smo zbog pandemije odložili festival gitare koji je trebalo da se održi sredinom marta, kad su kod nas uvedene mjere. Kako su nam gitaristi otkazivali, tako smo shvatali da situacija postaje ozbiljna. Onda je stigla potvrda da je i koncert koji smo Srđan i ja trebali da odžimo u Luksemburgu 25. marta pomjeren za neko bolje vrijeme. Imali smo zakazane koncerte po Italiji, ali sam gotovo siguran i samo čekam kad će nam javiti da se i to pomjera za doba nakon korone. Nekako je odjednom sve stalo, a što je najgore niko od nas ne zna kad će se vratiti u normalu, tako da je besmisleno praviti ikakve planove. Trenutno možemo jedino da sjedimo i čekamo da sve ovo prođe”

Bonus video: