"Dr Iggy još nije rekao posljednju riječ"

"Jedini doktor bez diplome", koji je prije dva dana nastupio u Podgorici, za “Vijesti” je pričao o periodu kada je bio najpopularniji, ističući da još nije vrijeme “da zatvori knjigu”
516 pregleda 3 komentar(a)
Dr Iggy, Foto: Zoran Đurić
Dr Iggy, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.01.2018. 17:47h

Igor Todorović, “jedini doktor bez diplome”, kako su ga devedesetih prozvali obožavatelji i danas uživa u benefitima tadašnje slave i činjenice da gotovi svi u Crnoj Gori i Srbiji mogu otpjevati refren njegovog hita “Oči boje duge”.

Dr Iggy, koji je prije dva dana nastupio u Podgorici, za “Vijesti” je pričao o periodu kada je bio najpopularniji, ističući da još nije vrijeme “da zatvori knjigu”.

“Podgorička publika je uvijek fenomenalna prema Dr Iggyju, mi smo mnogo puta nastupali ovdje, posljednjih par godina nismo dolazili, ali sada smo gostovali u organizaciji Exkluziv Eventa i bilo je sjajno.

Kada smo počeli da pjevamo, svi su izvadili mobilne telefone i počeli da snimaju, to mi je bilo fascinantno. Bila je super atmosfera, slikali su se sa nama...”, utisci su Dr Iggyja sa Večeri devedesetih, na kojoj su on i Tanja Banđur nastupali u društvu crnogorske dens ikone Line Božović Marković.

Banđur, prva pjevačica grupe, navodi da je u Podgorici preovladavala starija generacija, koja je željela da sluša muziku svoje mladosti, ali da nije neuobičajno da su ispred bine najbrojniji oni koji se nisu ni rodili kada su bili na vrhuncu slave.

“Našu publiku pretežno čine djeca, od 17 ili 18 godina”, potvrđuje ona, uz opasku da svi znaju tekstove pjesama.

“Nostalgiju” tinejdžera za 90-ima mnogi današnji izvođači iskorišćavaju, poput Mimi Mercedes koja u pjesmama posljednju deceniju prošlog vijeka predstavlja kao zlatni period, ali se Dr Iggy i Banđur sa time ne slažu, već smatraju da je najbolje što je proizašlo iz tog perioda muzika.

“Vremena nisu bila sjajna, ali sam ja tada imao 25 godina, bio sam mlad i meni su to najljepše godine u životu. Nisam bio kriminalac, nisam nikoga povrijedio, ni oštetio. Sve što sam zaradio, zaradio sam pošteno, pjevajući, tako da ne vidim zašto bi meni smetalo to vrijeme”, priča Todorović.

“Ali godine nisu bile sjajne za naš narod iz Srbije i Crne Gore. Bili smo pod sankcijama, nije bilo para, nismo mogli da putujemo”, nastavlja on.

“Ipak se stvarala dobra muzika”, nadovezuje se Banđur i dodaje da ni danas nije puno drugačije:

“Omladina sada ima slične probleme - besparicu i kriminal na ulicama, jedini pomak je što nema ratova u okruženju. Što se tiče današnjih izvođača, oni imaju svoje teme. Mi smo pjevali o ljubavi, a sad omladina pjeva o alkoholu, drogama, seksu... Svako pjeva o onome što mu se dešava, pa sami procijenite čije vrijeme je bilo bolje”.

Mnoge zvijezde devedesetih kasnije su se priklonile novim žanrovima, a Dr Iggy, koji je 2016. i 2014. godine objavio singlove “Izgubljene godine” i “Ledeno srce”, ostaje dosljedan svom zvuku. “Nismo željeli da pjevamo zarad para, a da se kasnije stidimo toga”, tvrdi Dr Iggy, koji je “djelimično zadovoljan” uspjehom singlova.

“Naši fanovi su ih čuli čim su objavljeni, ali nismo uspjeli da dopremo do šire publike. Nisu sve beogradske radio stanice htjele da je puštaju, tražile su novac. Dr Iggy je veliko ime i legenda i ispod časti mi je da plaćam za emitovanje”, iskren je on.

Na pitanje možemo li očekivati nove pjesme, Todorović kaže:

“Ne znamo kad i kako, neću da zatvaram knjigu, ali blizu sam tom koraku. Što sam stariji, teže mi je da se bavim muzikom. Klinci imaju mnogo više energije i znaju kako sve funkcioniše, marketing preko društvenih mreža... mi to nismo imali, ali generalno mislim da Dr Iggy još nije rekao posljednju riječ”.

Sagovornici “Vijesti se slažu da je danas puno lakše postati slavan, nego u periodu kada je to njima pošlo za rukom.

“Danas je za pare sve lako, a tada si mogao da imaš i milion maraka, ali nisi mogao da postaneš zvijezda. Do PGP RTS-a su dolazili samo najveći. Oni su odbili moj prvi album 'Oči boje duge', koji je kasnije prodat u tiražu od pola miliona, uz opasku da je nekomercijalan i pokajali se zbog toga”, prisjeća se Dr Iggy.

Odbio sam dvadesetak poziva za učešće u rijalitijima

Todorović kaže da je bio DJ kada su bili popularni izvođači poput Snap! ili 2 Unlimited, te da je htio da radi istu muziku, ali na srpskom jeziku.

Banđur dodaje da se i danas kopira zapad bilo da su u pitanju starlete ili muzika.

“Danas slava ide iz nekih izopačenosti, moraš da radiš nešto mnogo čudno i što niko drugi neće da bi bio poznat”, smatra ona, dok Dr Iggy ističe da je “odbio dvadesetak poziva za rijaliti”.

“Pitajte ljude ko je bio najpoznatiji prošle godine u rijalitiju, šta radi sada - već su zaboravljeni, a mi smo tu i poslije 20 godina, i želimo da poručimo mladima da se okanu kratkoročne slave koja nije bazirana na kvalitetu”, poruka je Banđur.

Kao dokaz da uprkos tome što nisu prisutni u medijima, imaju svoju publiku i danas, Dr Iggy navodi tri uspješna nastupa u Australiji od prije mjesec dana, a otkriva da imaju zakazane koncerte i u Srbiji.

Instruktor skijanja sa crnogorskom licencom

Iako su redovni gosti manifestacija inspirisanih '90-im godinama, Dr Iggy priznaje da danas od muzike ne mogu da se izdržavaju, pa otkriva u kojim profesijama zarađuju plate.

“Neki mjesec bismo mogli da živimo od muzike, a neki ne, pa ne smijemo da rizikujemo. Tanja ima tri sina, treba to izdržavati, a ja sam još momak, iako imam 47 godina”, kaže on, dok Banđur uz smijeh dodaje da je razgovor za medije prilika da se otvori konkurs za njegovu srodnu dušu.

“Muzikom se bavimo iz ljubavi. Profesionalni sam instruktor skijanja, imam licencu trećeg nivoa i to Crnogorskog skijaškog udruženja koje je priznato u svijetu, za razliku od srpskog, pa ću raditi u februaru na Bledu. Naučio sam više od hiljadu djece i odraslih da skijaju, nekad sam bio reprezentativac Jugoslavije”, pojasnio je Dr Iggy koji često skija na Žabljaku, dodajući da je ujedno i suvlasnik lanca perionica i balona za mali fudbal.

Banđur, koja je vlasnica agencije za marketing, otkriva i da planira otvaranje dens škole skijanja koja će se zvati “Boja duge”.

Bonus video: