Stavljanje ljudskih priča u kosmički prostor

Udaljene prostore lako povezuje osnovni motiv “Ne da dobude” - arhaična izreka koja označava “prokletsvo nedostatka”. Nedostatak može biti objektivan ili ispoljen kao frustracija usljed nemogućnosti zadovoljenja neke (najčešće materijalne) potrebe

3973 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mina Pavlović
Foto: Mina Pavlović

Požarevačko-beogradska andergraund grupa Ab Re predstavila je i treći video singl “Ne da dobude” sa njihovg aktuelnog album “More napeto”.

Singl prati i zaniljiv animirani spot. Omnibusni četvorominutni video, izrađen u različitim tehnikama 2D animacije šarmira duhovitim dosjetkama, jednostavnošću crteža, a prvenstveno radnjom koja je smještena od dnevne sobe do međugalaktičkog prostora.

Udaljene prostore lako povezuje osnovni motiv “Ne da dobude” - arhaična izreka koja označava “prokletsvo nedostatka”. Nedostatak može biti objektivan ili ispoljen kao frustracija usljed nemogućnosti zadovoljenja neke (najčešće materijalne) potrebe.

Stavljanje ljudskih priča u kosmički prostor ukazuje na univerzalnost, sveprisutnost i večnost problema kojim se pjesma i video bave. Scenario i storyboard za animirani film napravili su članovi benda “…jedne večeri, u vrijeme prije nego što je zemlja postala ravna, za stolom kafane Hercegovina uz kolenicu i pivo…”

Ideja je bila da se za izradu spota angažuje veći broj animatora koji bi dobili priliku da ekranizuju kratke priče, djelove spota - što je podržao festival Dev9t u svom izdanju 2019. godine organizovanjem radionice za izradu animiranog muzičkog videa. Animiranje i montaža kratkih priča trajala je više od godinu dana, a autorski rad potpisuje “GAN”- grupa animatora eksluzivno okupljena oko ovog projekta. Vezivna spona ovih nezavisnih autora je ljubav prema animiranom filmu i prijateljstvo sa bendom Ab Re. Abr Re je izgradio ime kroz brojne saradnje sa umjetnicima iz svijeta drame, crikusa i performansa, pa su tako nakon 20 godina rada u raznim sferama scensko izvođačke umjetnosti riješili da objave album. Ab Re je jedinstvena pojava i zbog činjenice da je uspio da nastupi na skoro svim značajnijim festivalima: REFRACT, Umbria Jazz Festival, EXIT, Dev9t… a da za gotovo 20 godina postojanja nije snimio, niti objavio nijedan studijski snimak sve do sredine prošle godine kada je svjetlo dana ugledao njihov prvijenac “More napeto”. M.V.

Bonus video: