Momak čije vrijeme dolazi

To što se Rus vratio autorskom radu nakon deset godina zbog mene, najveći je kompliment
121 pregleda 0 komentar(a)
David Temelkov, Foto: Hrvoje Banić
David Temelkov, Foto: Hrvoje Banić
Ažurirano: 08.05.2017. 14:00h

Mladi makedonski pjevač David Temelkov , kojeg je šira javnost upoznala i prepoznala kroz regionalni show X Factor odlučnim koracima grabi ka vrhu. To potvrđuju i njegovi singlovi od kojih je posljednji "Ljubav na daljinu", koji je za njega radio poznati hrvatski autor Miroslav Rus, polako osvaja slušaoce.

Kako kaže u razgovoru za Vijesti saradnja sa Rusom dogodila se spontano jer ga je još u X Faktoru primijetio hrvatski muzičar Toni Cetinski, koji je i bio poveznica Davidovog poznatsva i početka saradnje sa Rusom.

"Pjesma 'Ljubav na daljinu' je meni posebno draga kompozicija. Zahvaljujući ovoj numeri saradnja mene i Miroslava Rusa je probila led. Drago mi je da je pjesma dobro prihvaćena od publike, jer je ona ipak najmjerodavnija. Moji nastupi na Radijskoj turneji i činjenica da su ljudi znali tekst pjesme, koja je izašla dan ranije me raduje", pohvalio se Temelkov .

Miroslav Rus, autor je nezaboravnih hitova Crvene jabuke, Željka Bebeka i mnogih drugih, a njegove pjesme zaslužne su i za veliku popularnost Davidovog zemljaka, pokojnog Tošeta Proeskog. Pomenuti autor nije pisao pjesme 10 godina, a na pitanje koliko ga je bilo teško natjerati da se vrati autorskom radu, Temelkov odgovara:

"Miroslav Rus je jedan od najvećih autora i sve mi to stvara jednu veliku odgovornost. Možda upravo i zbog toga, nikada nisam imao hrabrosti da ga zamolim da mi napiše pjesmu. Vjerujem da je sve negdje zapisano, i da će se jednoga dana ostvariti, kao što se neočekivano ostvarila i moja i Rusova saradnja. Drago mi je da se moje ime zapisalo među sva ta velika imena poput Toše Proeskog, Željka Bebeka, Crvene Jabuke, ITD Banda, a to što se Miroslav Rus vratio nakon deset godina zbog mene, je najveći kompliment koji sam ikada dobio i koji ću možda ikada dobiti", priznaje Temelkov .

Mladi makedonski pjevač zahvalan je i svom starijem kolegi Toniju Cetinskom koji ne samo da je kumovao saradnji sa Rusom, već je i često pozivao Davida da pjeva kao gost na njegovim koncertima, pa je Temelkov od starijeg kolege mnogo naučio.

"Toni mi je drag prijatelj i kolega prije svega, neponovljiv pjevač - vokal, od koga se ima puno toga naučiti. On je bio glavni inicijator mog dolaska u Hit Records, i zahvalan sam mu na tome", priča muzičar.

Ovo je njegov četvrti singl, a već ima ogromnu podršku iza sebe. Naime, pored Rusa iza ovog mladog pjevač stala je i izdavačka kuća, a o tome koliko će to ubrzati objavljivanje njegovog prvijenca, nije želio da precizira.

“Imam pravi tim iza sebe i vjerujem u potpunosti mojim ljudima. Znam da je na meni jedna velika odgovornost i dati ću sve od sebe da opravdam njihovo povjerenje”, objašnjava on.

Publika u njegovoj zemlji već je upoznata sa radom Temelkova.

“Volio bih da postignem da kroz moj posao predstavljam moju Makedoniju i cijeli Balkan, jer to je prostor u kojem imam nebrojeno prijatelja i dragih ljudi”, ne krije svoje ambicije Temelkov koji priznaje da su mu se upravo zahvaljujući učešću u regionalnom šou otvorila mnoga vrata. No, popularnost koju je stekao širom regiona nije ga promijenila.

“Slava je jedna fatamorgana, iluzija u kojoj sam odabereš da li ćeš vjerovati ili ne. Meni je najbitnije da imam kvalitetne pjesme, pjesme koje će dirnuti srce svakog slušaoca, i da na moje koncerte publika dolazi iz ljubavi, da zajedno pjevamo i veselimo se ovom trenutku života. Zahvalan sam Bogu na pruženoj šansi”, tvrdi Temelkov , a na pitanje šta nikad ne bi uradio zbog popularnosti, kaže:

“Na ovo pitanje bi mogao odgovoriti tek kada osjetim pravu popularnost. Mislim da sam još uvijek momak čije vrijeme tek dolazi”, skroman je sagovornik Vijesti. Kako kaže, obožava da radi jer u radu pronalazi dodatnu inspiraciju i otvara mu nove vidike, a ne spada u muzičare koji ne bi bili spremni na kompormis.

“Za razliku od slušanja, u stvaranju se čovjek fokusira na određeni tip muzike. Ako je pravi, trudi se stvarati svoj stil, sa što manje kompromisa. Život je takav, kompromis je neizbježan” smatra Temelkov .

Međutim, kad je muzički izbor u pitanju koji privatno voli da sluša, kako kaže, ne želi da se ograničava na svega nekoliko žanrova.

“Muzika je jedna 'igra bez granica'. Volim da slušam sve i ne želim da pri odabiru postavljam sebi granice. Volim pop, pop-rok, slušam džez i blues, volim operu, a posebno volim i poštujem balkansku tradicionalnu muziku”, zaključuje mladi muzičar.

Bonus video: