Nepokretni italijanski DJ Fabijano Antonijani se ubio u Švajcarskoj

DJ se tri godine borio da dobije odobrenje od italijanske vlade da prekine svoj život, čak se i predsjedniku Serđu Matareli obratio s molbom da okonča njegovu “noćnu moru”. Na kraju je otputovao u Švajcarsku, čiji zakon omogućava samoubistvo uz asistenciju.
172 pregleda 1 komentar(a)
Fabijano Antonijani, Foto: Facebook.com/valeria.imbrognofox
Fabijano Antonijani, Foto: Facebook.com/valeria.imbrognofox
Ažurirano: 01.03.2017. 15:13h

Italijanski DJ Fabijano Antonijani (40), koji je bio paralizovan od posljedica udesa, okončao je svoj život u “svijetu bola” u klinici u Švajcarskoj.

On se juče ubio pritisnuvši taster koji mu je ubrizgao smrtonosnu supstancu, u prisustvu vjerenice, članova porodice i nekoliko prijatelja.

DJ se tri godine borio da dobije odobrenje od italijanske vlade da prekine svoj život, čak se i predsjedniku Serđu Matareli obratio s molbom da okonča njegovu “noćnu moru”. Na kraju je otputovao u Švajcarsku, čiji zakon omogućava samoubistvo uz asistenciju, dok je isti propis u parlamentu njegove rodne zemlje odbijen 11 puta.

DJ je ostao slijep i paralizovan nakon što se zakucao u drugi automobil jer se u vožnji sagnuo da dohvati mobilni telefon. Hranu je unostio kroz cijev povezanu sa želucem i morao je imati 24-časovnu njegu pošto nije mogao da pomjera ni noge, ni ruke.

Antonijani, poznat kao DJ Fabo, išao je na rehabilitacije i eksperimentalne tretmane, ali se njegovo stanje nije popravilo.

U posljednjoj poruci on je naveo: “Konačno sam stigao u Švajcarsku, sam bez pomoći države. Uskoro ću biti oslobođen ovog pakla bola”.

ANSA prenosi da je naveo da život više nema nikakvog smisla za njega.

Prošlog mjeseca, Antonijani se videom obratio italijanskom predsjedniku tražeći dostojanstvenu smrt.

"Molim vas, pustite me da umrem. Živim u noćnoj mori koja nema kraja. Predsjedniče, želim da umrem i ne želim više da patim. Potrebna mi je vaša pomoć", poručio je u potresnom videu u kom je rekao da se osjeća kao u kavezu.

Pošto je imao teškoće u govoru, njegovu želju prenijela je njegova vjerenica Valerija.

Fabijano je govorio da je živio punim plućima, radio kao DJ, plesao, vozio motor i putovao.

Eutanazija u Švajcarskoj košta oko deset hiljada eura.

Bonus video: